ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυτός είναι ο Έλληνας χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών που διακρίθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο ISHRS

Αυτός είναι ο Έλληνας χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών που διακρίθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο ISHRS

Για ακόμη μία χρονιά, ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS, συμμετείχε στο 27ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Live Surgery Workshop της Διεθνούς Οργάνωσης Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS) που πραγματοποιήθηκε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Η ατζέντα του ξεπέρασε τις 30 συμμετοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου με παρουσιάσεις, ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες, συνεδριάσεις, ρόλο συντονιστή σε συναντήσεις και workshops τόσο της ISHRS όσο και της ABHRS. Οι πολυάριθμες συμμετοχές του και σε αυτό το συνέδριο, αναδεικνύουν την επιμονή και το όραμά του και τοποθετούν τον Dr. Αναστασάκη MD, PhD, FISHRS στο πάνελ των κορυφαίων Χειρουργών Μεταμόσχευσης Μαλλιών παγκοσμίως. Ποτέ ξανά Έλληνας χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν έχει λάβει από την ISHRS και την ABHRS τέτοια αναγνώριση.

Το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο είχε, όμως, μία ακόμα μοναδική διάκριση για τον Έλληνα χειρουργό και αυτή είναι η -παμψηφεί- ανακήρυξή του ως FELLOW μέλος της ISHRS. Μόλις οκτώ χειρουργοί Μεταμόσχευσης Μαλλιών έγιναν φέτος αποδεκτοί και ο συνολικός αριθμός των Fellow Members δεν ξεπερνά τους 124 παγκοσμίως, σε ένα σύνολο χιλιάδων μελών της ISHRS. Είναι μία τεράστια αναγνώριση από τη μεγαλύτερη, παγκόσμια επιστημονική κοινότητα Χειρουργών Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Οι ιατροί που γίνονται δεκτοί ως Fellow, εκτός από ενεργά μέλη της ΙSHRS, αποδεικνύουν την υποστήριξή τους στους σκοπούς και τις δραστηριότητες της ISHRS, καθώς και την αφοσίωσή τους στον τομέα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, αλλά και την ικανοποίηση πρόσθετων αυστηρών κριτηρίων επιλογής τους που ορίζει η ISHRS. Η αποδοχή και αναγόρευση ενός ιατρού-μέλους της ISHRS σε Fellow γίνεται σε κλειστή συνεδρίαση και ψηφοφορία του Board of Governors της ISHRS.

is

Με τον τίτλο του Fellow Member, o Dr. Αναστασάκης είναι πλέον ο μοναδικός χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών παγκοσμίως που ταυτόχρονα κατέχει Διδακτορικό Τίτλο, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS) και Fellow Member της ISHRS.

Στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο της ISHRS, για μια ακόμα χρονιά, ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS, ήταν ένας από τους εξεταστές στο πρόγραμμα των γραπτών και προφορικών εξετάσεων του ABHRS. Το American Board of Hair Restoration Surgery αποτελεί τον μοναδικό Οργανισμό για την πιστοποίηση χειρουργών στη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ABHRS, συμμετείχε και στην ετήσια συνεδρίαση του American Board of Hair Restoration Surgery, ενώ έλαβε μέρος και στο Advanced/Board Review Course της ABHRS ως ομιλητής με δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις με θέμα την εξειδικευμένη εκπαίδευση χειρουργών-μελών της ISHRS στη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε οτι στις 17 Δεκεμβρίου 2019, μετά από μυστική ψηφοφορία του Board of Directors του ABHRS, ο Dr. Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS εκλέχθηκε στη θέση του νέου Treasurer του ΑBHRS. O μοναδικός Έλληνας χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών που καταλαμβάνει αυτή τη θέση -από ιδρύσεως του ΑBHRS- και μία ακόμη σημαντική αναγνώριση για την συνεισφορά του Dr. Αναστασάκη MD, PhD, FISHRS σε παγκόσμιο επίπεδο στο επιστημονικό πεδίο της Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

10

Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS, μαζί με τον Dr. Michael Chang, συντονιστές σε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Τεχνικές βελτίωσης της εξαγωγής των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή, στην τεχνική FUT».

Στο κύριο κομμάτι του συνεδρίου της ISHRS, ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS, ήταν συντονιστής μαζί με τον Dr. Michael Chang, σε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Τεχνικές βελτίωσης της εξαγωγής των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή στην τεχνική FUT». Επίσης, μετείχε και στην ειδική κλειστή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού κλάδου της ISHRS που αφορά σε ρυθμιστικά ζητήματα των ευρωπαϊκών προτύπων της Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

3

Global Council της International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS)

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μεταμόσχευσης Μαλλιών (ΕΛΑΜΑΤ), του τοπικού παραρτήματος της ISHRS στην Ελλάδα, συμμετείχε στην επίσημη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου -Global Council της International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS)- όπου λαμβάνουν μέρος όλοι οι Πρόεδροι των τοπικών παραρτημάτων της ISHRS.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκε το workshop της ISHRS "The Recipient Area: Incision Making and Graft Placing" με Director τον Dr. Κ. Αναστασάκη MD, PhD, FISHRS, που παρουσίασε δύο ξεχωριστές ομιλίες με θέμα τον σωστό σχεδιασμό και τη διαχείριση της λήπτριας περιοχής για ένα άριστο και φυσικό αποτέλεσμα. Η ISHRS επιλέγει για τα workshops της τους πλέον εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς-μέλη της και είναι η 2η συνεχής χρονιά που ανάμεσα σε 1.200 και πλέον ιατρούς-μέλη της επέλεξε ως Director για ένα από τα δέκα workshops του συνεδρίου τον Dr. Αναστασάκη MD, Ph.D. FISHRS.

5


Η οργανωτική επιτροπή του World Live Surgery Workshop της ISHRS

Παράλληλα με το παγκόσμιο συνέδριο, πραγματοποιήθηκε και το World Live Surgery Workshop της ISHRS, στο οποίο ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS συμμετείχε για μια ακόμα φορά ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

1

Ο Dr. Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS σε ρόλο συντονιστή στο auditorium theater του World Live Surgery Workshop μαζί με την Dr. Sharon Keene MD, FISHRS. (τρίτη από αριστερά).

Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Live Surgery Workshop, o Dr. Αναστασάκης είχε το ρόλο του συντονιστή στο auditorium theater του World Live Surgery Workshop μαζί με την Dr. Sharon Keene MD, FISHRS. Στο κομμάτι αυτό του workshop, ο Dr. Αναστασάκης ως moderator ανέλυσε και συζήτησε με τους ιατρούς-μέλη της ISHRS, σε πραγματικό χρόνο, τα περιστατικά των live χειρουργείων του workshop.

Ε: Dr. Aναστασάκη, ποιες σημαντικές εξελίξεις για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών αναφέρθηκαν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (ISHRS);

Dr. Αναστασάκης: Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι ένας κλάδος που συνεχώς εξελίσσεται, ώστε να μπορούμε όλοι εμείς οι ιατροί που ασχολούμαστε με αυτή να είμαστε σε θέση να δίνουμε ακόμα πιο πυκνά και φυσικά αποτελέσματα στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των τριχοθυλακίων τόσο της δότριας όσο και της λήπτριας περιοχής, με τη μέθοδο FUT, αλλά και με τη μέθοδο FUE.

Ένα σημαντικό τμήμα των ομιλιών αναφέρθηκε στη σωστή ιατρική αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων, τον σωστό σχεδιασμό και την άρτια εκτέλεση της Μεταμόσχευσης Μαλλιών τόσο στην FUE όσο και στην FUT. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στο PRP, το SMP (την ιατρική δερματοστιξία τριχωτού), όπως και οι νεότερες εξελίξεις στην έρευνα που αφορά τα τριχοθυλάκια και τα βλαστοκύτταρα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των τελευταίων ερευνών όσον αφορά στην Αλλογενή Μεταμόσχευση Μαλλιών, δηλαδή τη μεταφορά τριχοθυλακίων από άλλο δότη. Όπως είναι γνωστό, η Αλλογενής Μεταμόσχευση, αν και θα λύσει πολλά προβλήματα, με το βασικότερο όλων την ανεπάρκεια της δότριας περιοχής, έχει έναν βασικό φραγμό: Για να μπορέσουν τα τριχοθυλάκια να μεταμοσχευθούν από το ένα άτομο στο άλλο, θα πρέπει να είναι συμβατά, βιώσιμα και να μην απορριφθούν από τον οργανισμό του «λήπτη». Αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι η καταστολή της ανοσολογικής δραστηριότητας των κυττάρων. Τα τελευταία αποτελέσματα στον τομέα αυτόν είναι αρκετά ενθαρρυντικά και ως επιστημονική κοινότητα είμαστε κοντά στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Να είστε βέβαιοι ότι όταν πλέον η Αλλογενής Μεταμόσχευση Μαλλιών καθιερωθεί με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία, η κλινική μου, ακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις, θα είναι η πρώτη που θα φέρει αυτήν την τόσο επαναστατική μέθοδο στην Ελλάδα.

Ε: Ποια πιστεύετε ότι ήταν η κορυφαία στιγμή του φετινού συνεδρίου;

Dr. Αναστασάκης: Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην νέα παγκόσμια καμπάνια της ISHRS “Fight the FIGHT” -από τα ακρωνύμια των λέξεων Fraudulent, Illicit & Global Hair Transplants. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «καταπολέμηση της δόλιας και παράνομης πρακτικής της Μεταμόσχευσης Μαλλιών» σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό πρόβλημα των μη-ιατρών που πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε όλο τον κόσμο. Στο open meeting της καμπάνιας “Fight the FIGHT”, που έγινε στην εναρκτήρια συνεδρίαση, ήμουν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές και παρουσίασα case study ασθενούς μου που είχε πέσει θύμα αυτών των πρακτικών, έχοντας αναγκαστεί να ζει με ένα άσχημο αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

2


Από την παγκόσμια καμπάνια της ISHRS για τις παράνομες και επικίνδυνες Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών

Ε: Πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο αυτό και ποιες είναι οι επιπτώσεις για αυτούς που κάνουν Μεταμόσχευση Μαλλιών σε τέτοιους χώρους;

Dr. Αναστασάκης: Όπως εξήγησα και στην ομιλία μου, οι ενδιαφερόμενοι παρασύρονται σε αυτές τις παράνομες κλινικές με παραπλανητικές διαφημίσεις που υπόσχονται εγγυημένα αποτελέσματα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους και έχοντας φυσικά απαράδεκτα αποτελέσματα Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν επισκεφθεί αυτές τις «κλινικές», είναι η ελάχιστη ή και μηδενική έκφυση των τριχών λόγω κακής τοποθέτησης και μηδενικής προετοιμασίας των τριχοθυλακίων, οι μολύνσεις και οι λοιμώξεις λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής, οι ουλές στη δότρια και στη λήπτρια περιοχή, η κακή τοποθέτηση και μηδενική ανάπτυξη των τριχών, καθώς και η καταστροφή της δότριας περιοχής.

5

Το βασικό μήνυμα από την παγκόσμια καμπάνια της ISHRS για τις παράνομες και επικίνδυνες Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών είναι FIGHT the FIGHT.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου υπάρχουν «κλινικές» που λειτουργούν με αυτόν τον αήθη τρόπο, προσελκύοντας ασθενείς για να ταξιδέψουν στις χώρες αυτές για να κάνουν Μεταμόσχευση Μαλλιών. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ατόμων υποβάλλονται σε Μεταμόσχευση Μαλλιών από ανειδίκευτο και μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό με ανυπολόγιστες συνέπειες. Έχουμε δει στο ιατρείο μου -και συνεχίζουμε να βλέπουμε- κόσμο να προσελκύεται από all-inclusive πακέτα ή εξαιρετικά χαμηλές τιμές και να εμφανίζουν μετά ένα σωρό επακόλουθα. Έχουμε αντιμετωπίσει ασθενείς που υποβλήθηκαν σε Μεταμόσχευση Μαλλιών σε τέτοια κέντρα, με μολύνσεις και μικρόβια εξαιρετικά ανθεκτικά στην αντιμετώπισή τους, με «γαζωμένες» τη δότρια ή/και τη λήπτρια περιοχή, τριχοθυλάκια τόσο αραιά τοποθετημένα που μπορείς να τα μετρήσεις, τριχοθυλάκια βαθιά τοποθετημένα που δεν εκφύονται ποτέ και δότριες περιοχές με τεράστια λευκά spots εξαιτίας της υπερβολικής λήψης μεγάλων μοσχευμάτων. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία μετεπεμβατική πρόνοια για αυτούς τους ασθενείς και το χειρότερο είναι ότι οι ασθενείς αυτοί ή κρύβουν το κακό αποτέλεσμα ή θεωρούν ότι έτσι γίνεται η Μεταμόσχευση Μαλλιών! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν έχουν πρόσβαση σχεδόν ποτέ στην πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στις παράνομες κλινικές και διαβάζοντας τις δεκάδες σελίδες που έχουν αναρτήσει οι «κλινικές» αυτές, θεωρούν ότι είναι ασφαλείς.

Με βιτρίνα πολλές φορές το όνομα κάποιου ιατρού, αυτές οι κλινικές απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό που κάνει τομές, χορηγεί αναισθησία, διαχειρίζεται αιμορραγίες, χορηγεί φάρμακα σε ανυποψίαστο κόσμο! Φανταστείτε ότι είναι σαν να πηγαίνεις τη μία μέρα στο κομμωτήριο για να κουρευτείς και την επόμενη να βρίσκεις τον κουρέα σε μια τέτοια «κλινική» έτοιμο να σε χειρουργήσει!

Ε: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ενδιαφερόμενοι από τέτοιες κακές πρακτικές;

Dr. Αναστασάκης: Η ISHRS γνωρίζει ότι αυτά τα κακώς κείμενα είναι μάστιγα και θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώνει και να προστατεύει τους ενδιαφερόμενους από τέτοιες πρακτικές με κάθε διαθέσιμο μέσο. Εμείς, ως ιατροί - μέλη της ISHRS, συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια και ενημερώνουμε με όλα τα μέσα το κοινό, ώστε τέτοια φαινόμενα να εξαλειφθούν και να μπορούν όλοι να χαίρονται τα οφέλη μιας επιτυχημένης και με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα Μεταμόσχευσης Μαλλιών, που μόνο έμπειροι και εξειδικευμένοι ιατροί μπορούν να προσφέρουν. Η συμβουλή μας είναι: Μιλήστε με τον ιατρό που θα σας κάνει τη Μεταμόσχευση Μαλλιών, βεβαιωθείτε ότι είναι ιατρός, λύστε τις απορίες σας και εξασφαλίστε ότι ο ιατρός και η ομάδα που τον υποστηρίζει είναι εξειδικευμένοι σε αυτό που κάνουν. Μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε την εικόνα και την ψυχολογία σας και να έχετε ένα άριστο αποτέλεσμα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, όταν η επιλογή σας γίνει με τα παραπάνω κριτήρια.

*Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, FISHRS, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, εξειδικευμένο Χειρουργό Αποκατάστασης Τριχωτού, fellow member της ISHRS, Diplomate & Treasurer του Διοικητικού συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS), Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου & Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αποκατάστασης & Μεταμόσχευσης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ).