ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βιβλιοθήκες και σταθμοί χαράς για τα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας

Βιβλιοθήκες και σταθμοί χαράς για τα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας
ΙΚΕΑ

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στα εγκαίνια της δημοτικής παιδικής βιβλιοθήκης που ετοίμασε η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, το περασμένο Σάββατο στο Βαρικό Φλώρινας.

Συγκεκριμένα, η συντονισμένη προσπάθεια του δικτύου εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting» με την ΙΚΕΑ χάρισε δεκάδες παιδικά χαμόγελα στα παιδιά του χωριού, καθώς είδαν δύο αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου τους να μεταμορφώνονται σε χώρους μελέτης και δημιουργικής απασχόλησης.

DSC 3700

Πηγή: ΙΚΕΑ

Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι ήταν οι κάτοικοι όλου του χωριού που απέκτησαν πλέον ένα χώρο άμεσης πρόσβασης στο μαγικό κόσμο των βιβλίων. Οι γονείς των παιδιών θα μπορούν πλέον να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά, αφού 1.200 τίτλοι βιβλίων, μεταξύ αυτών και βιβλία για ενήλικες, βρήκαν τη θέση τους στα ράφια των βιβλιοθηκών.

Για δύο ολόκληρες ημέρες οι άνθρωποι της ΙΚΕΑ, εταιρείας του Ομίλου FOURLIS, εργάστηκαν ακατάπαυστα για να αλλάξουν όψη στις δύο αίθουσες, βάζοντας χρώμα, αισθητική και όλα τα απαραίτητα για να «στηθεί» η βιβλιοθήκη. Έχοντας κάνει τη μελέτη και το σχεδιασμό του χώρου, προχώρησαν στην υλοποίηση, και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά μοναδικό!

«Η ΙΚΕΑ, ως εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, υλοποιεί δράσεις με στόχο τα παιδιά και τους νέους, έτσι στηρίζουμε την ενέργεια των «Δημοσιογράφων σε Δράση». Στο Βαρικό Φλώρινας είναι η έβδομη βιβλιοθήκη που πραγματοποιήσαμε, ενώ το πρόγραμμα των βιβλιοθηκών αφορά σε 10 βιβλιοθήκες.

DSC 3686

Πηγή: ΙΚΕΑ

Οι επόμενες που θα πάρουν σάρκα και οστά θα είναι σε ακριτικές περιοχές των νομών Σερρών και Δράμας και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε κι εκεί το έργο» δήλωσε ο Νίκος Υφαντίδης, Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Ελλάδος της ΙΚΕΑ, που παρακολούθησε από κοντά το σχεδιασμό και τη δημιουργία και των επτά βιβλιοθηκών. Να σημειωθεί πως ο εξοπλισμός των βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα και ακριτικά μέρη της Ελλάδας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS.

Η πρωτοβουλία του Δικτύου Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε Δράση - Journalists Acting» για τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας δημιουργεί μία «όαση» γνώσης για τους κατοίκους.

«Ένας νέος κόσμος γνώσης ανοίγει με τις βιβλιοθήκες που υλοποιούμε. Τα πιτσιρίκια κάθε φορά που μια βιβλιοθήκη στήνεται έχουν μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία να δουν πώς είναι ο χώρος» υπογράμμισε η Σοφία Χριστοφορίδου, δημοσιογράφος και μέλος των «Δημοσιογράφων σε Δράση» και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας χώρος συνάθροισης και για τους μεγάλους και αυτό μας ευχαριστεί διπλά. Έρχονται οι μαμάδες με τα παιδάκια τους, ξεφυλλίζουν βιβλία, παίζουν και έτσι το βιβλίο μπαίνει στη ζωή όλων».

DSC 3676

Πηγή: ΙΚΕΑ

«Θεωρούμε πως η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη θα βοηθήσει εξαιρετικά τα παιδιά. Ένας τέτοιος χώρος ήταν απαραίτητος για το χωριό μας, για να μαζεύονται τα παιδιά, να διαβάζουν, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνουν τις εργασίες τους, ανατρέχοντας στα βιβλία, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Οι επιλογές για τα παιδιά στο χωριό μας είναι περιορισμένες, παίζουν στα σπίτια ή στις γειτονιές ενώ τώρα απέκτησαν έναν όμορφο χώρο» σημείωσε η Βασιλική Τριπολίτου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαρικού.

Σταθμοί χαράς

Η IKEA, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, υλοποιεί και το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» στηρίζοντας δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Η ΙΚΕΑ, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, στηρίζει δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς στις ευρύτερες περιοχές των καταστημάτων της, διαμορφώνοντας λειτουργικούς χώρους όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν όμορφες στιγμές.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, η ΙΚΕΑ έχει διαθέσει προϊόντα αξίας 150.000 ευρώ σε πάνω από 25 Σταθμούς σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, δημιουργώντας μια καλύτερη καθημερινή ζωή για περισσότερα από 500 παιδιά. Για το 2016 έχει υπολογιστεί να επενδυθούν 200.000 ευρώ για το πρόγραμμα του εξοπλισμού και της διαμόρφωσης δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Μάθετε περισσότερα στο: http://www.ikea.gr/stathmoiharas

ΔΗΜΟΦΙΛΗ