ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λόγος – Αντίλογος: Αγώνας debate με την «Αριστεία» σε πρώτο πλάνο

Λόγος – Αντίλογος: Αγώνας debate με την «Αριστεία» σε πρώτο πλάνο

Γνωρίζατε πως η λέξη «αριστεία» συναντάται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου; «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Ιλιάδα, Ζ, 208). Σε ελεύθερη μετάφραση θα σημειώναμε: «Πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους, να τιμάς το πατρικό γένος που ανήκεις».

Όμως, ποιος ο ρόλος της Εκπαίδευσης σήμερα σε ό,τι αφορά στην αριστεία και τι πιστεύει η νέα γενιά για αυτό; Πρέπει να επιβραβεύονται οι άριστοι με άλλου τύπου σχολεία (πρότυπα) ή πρέπει στα σχολεία να συνυπάρχουν όλα τα παιδιά με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του μέσου όρου; Οι σημαιοφόροι πρέπει να επιλέγονται βάσει βαθμολογίας ή με μία απλή κλήρωση;

Η απάντηση (ή οι απαντήσεις) έρχονται μέσα από ένα μοναδικό debate, με φοιτητές, προπονητές, κριτές, αλλά και μία βιβλιοθήκη 250.000.000 βιβλίων, άρθρων και δημοσιεύσεων, σε πρώτο πλάνο. Ο λόγος για το σημερινό, νέο επεισόδιο της εκπομπής «Λόγος – Αντίλογος», στο COSMOTE HISTORY HD, που ακριβώς πραγματεύεται το θέμα της αριστείας.

Το debate

Οκτώ φοιτητικές ομάδες από την Πάτρα, την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο, το ΕΜΠ, καθώς και μία ομάδα Ελλήνων φοιτητών από το Λονδίνο, διαγωνίζονται σε ομάδες των τριών σε ένα τουρνουά 15 γύρων, με σκοπό να αναδειχθεί η καλύτερη ομάδα.

Πρόθεση των αγώνων δεν είναι άλλη από την ευπρεπή ανταλλαγή απόψεων και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς. «Ασκήσεις δημοκρατίας» ή «Μαθήματα διαλόγου» θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος αυτής της πραγματικά ενδιαφέρουσας εκπομπής, σε παραγωγή COSMOTE TV, που λαμβάνει χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Λόγος» ή ο «Αντίλογος» δεν εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του εκάστοτε φοιτητή, ενώ καλείται με επιχειρήματα να υποστηρίξει τη θέση που η ομάδα του εκπροσωπεί.

Τα debate δεν φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τη μόνη, τη σωστή αλήθεια. Φιλοδοξούν να βελτιώσουν τον τρόπο που επικοινωνούμε, πώς αναπτύσσουμε επιχειρήματα, πώς απαντάμε αφού προσεκτικά ακούσουμε τον συνομιλητή μας.

Η αριστεία ως θέμα λόγου – αντίλογου

Το σημερινό επεισόδιο της εκ[πομπής βλέπουμε τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ να εκπροσωπούν το «Λόγο» και τους φοιτητές της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, να εκπροσωπούν τον «Αντίλογο». Οι Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και Πέτρος Παπαλιανός, οικονομολόγος-εκπαιδευτής Ρομποτικής, έχουν ρόλο κριτών. Πριν το debate ξεκινήσει βλέπουμε τις δύο ομάδες με τους προπονητές τους να προσπαθούν να θεμελιώσουν την άποψη που καλούνται να υποστηρίξουν, ανατρέχοντας σε κεφάλαια, στατιστικές και άρθρα.

Οι ομιλητές είναι τρεις και ο καθένας έχει στη διάθεσή του 5 λεπτά για να αναπτύξει την τοποθέτησή του. Ερωτήματα για τα οποία οι δύο ομάδες θα κληθούν να αναπτύξουν επιχειρήματα είναι τα παρακάτω: Θέλουμε παιδεία που φροντίζει για τους καλούς μαθητές, δίνοντάς τους παραπάνω εφόδια ή μία παιδεία που εξομοιώνει τις διαφορές; Είναι η αριστεία ένα έπαθλο ανταγωνισμού ή μία κοινωνική αρετή;

Όσο η ώρα περνά, τόσο η αγωνία μεγαλώνει, ενώ αυτή κορυφώνεται με τη λήξη του debate και τους κριτές να αποσύρονται με σκοπό να αποφασίσουν αν η ομάδα του «Λόγου» ή του «Αντίλογου» υποστήριξε ορθότερα τα επιχειρήματά της.

Τελικά, ο Λόγος ή ο Αντίλογος θα καταφέρει να υποστηρίξει πιο εμπεριστατωμένα την άποψή του; Ποιος παρουσίασε τεκμηριωμένα παραδείγματα και αντιπαραδείγματα; Συντονιστείτε σήμερα στους δέκτες σας και ανακαλύψτε ποια ομάδα κατάφερε να πείσει τους κριτές!

Όποια άποψη και αν έχετε διαμορφώσει για την αριστεία, ίσως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε!

Δείτε το τρέιλερ:

Την εκπομπή παρουσιάζει ο βραβευμένος με Βραβείο Χορν ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου και προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY HD κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21.00. Επίσης, όλα τα επεισόδια, αμέσως μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.