ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μια ελληνική start up πρωτοπορεί στον αγώνα κατά της νόσου του Πάρκινσον

Μια ελληνική start up πρωτοπορεί στον αγώνα κατά της νόσου του Πάρκινσον

Μία ελληνική start up επιχείρηση διακρίνεται για το έργο της στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον, με διεθνείς βραβεύσεις και διακρίσεις, αλλά και χρηματικές επιχορηγήσεις να ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τη δραστηριότητά της.

Πρόκειται για την εταιρεία SyNoesis Therapeutics, που μάλιστα το 2018 βραβεύτηκε με μία από τις υψηλότερες διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Κέρδισε το 1ο βραβείο του διαγωνισμού European Health Catapult της κατηγορίας Biotech που απονέμεται από το EIT Health. Η έρευνα της ομάδας της SyNoesis Therapeutics στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το Πάρκινσον και άλλες παρόμοιες ασθένειες, εκτιμήθηκε δεόντως από την αξιολόγηση του δικτύου, το οποίο απέδωσε στην ελληνική start up ένα βραβείο τεράστιας ηθικής και πρακτικής σημασίας: Μια μεγάλου ύψους χρηματοδότηση και διασυνδέσεις με τους κορυφαίους επενδυτές, εταιρίες και οργανισμούς, στον ευρωπαϊκό χώρο της Υγείας.

Το Πάρκινσον είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος. Υπολογίζεται πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από Πάρκινσον παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2040. Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι στην Ευρώπη ζουν σήμερα δύο εκατομμύρια ασθενείς, από τους οποίους οι 25.000 στην Ελλάδα. Το κόστος διαχείρισης της νόσου στη Γηραιά Ήπειρο υπερβαίνει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η SyNoesis Therapeutics «απαντά» σε τρία προβλήματα ασθενών με Πάρκινσον

Η start up εταιρεία βιοτεχνολογίας SyNoesis Therapeutics εργάζεται κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, με όραμα να θεραπεύσει τη νόσο του Πάρκινσον. Πρώτο βήμα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, τόσο με το τέλος της εξέλιξης της νόσου, όσο και με την αποτροπή της εγκεφαλικής εξασθένησης του ασθενούς. Μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη χημικών μορίων που μπορούν να εξελιχθούν σε φάρμακα, η SyNoesis Therapeutics σκοπεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, διαμέσου της εξάλειψης των συμπτωμάτων και της περαιτέρω εξέλιξης της νόσου.

Συγκεκριμένα η SyNoesis Therapeutics επιχειρεί να απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς με Πάρκινσον:

  • Το ότι η παθολογία της νόσου επιδεινώνεται συνεχώς. Δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσει η συνεχής επιδείνωση που προκύπτει από το γεγονός πως ο οργανισμός εμφανίζει ανεπάρκεια ντοπαμίνης.
  • Το ότι η τρέχουσα θεραπεία (λεβοντόπα), προκαλεί σοβαρές παρενέργειες με την πάροδο του χρόνου.
  • Το ότι το 40% με 70% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη.

Μέσω της έρευνας, η SyNoesis Therapeutics έχει αναπτύξει θεραπευτικές μεθόδους που αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις ανάγκες in vivo σε διάφορα μοντέλα ποντικιών, καθώς προστατεύουν τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες, αυξάνουν φυσιολογικά τη βιοσύνθεση της ντοπαμίνης ώστε να αντικατασταθεί η λεβοντόπα και μάλιστα χωρίς παρενέργειες και αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, που έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Βραβείο από τον οργανισμό EIT Health

Η βράβευση της προσπάθειας αυτής και της έρευνας της SyNoesis Therapeutics από το EIT Health, είναι ύψιστης σημασίας για το έργο και τις προοπτικές της start up. Το 1ο βραβείο European Health Catapult συνοδεύεται από χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ, αλλά και διασύνδεση με τους φορείς του EIT Health, που είναι ένας από τους σπουδαιότερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς στον τομέα των επιχειρήσεων υγείας. Πρόκειται για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας, με περισσότερους από 150 εταίρους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κορυφαίες εταιρείες, πανεπιστήμια, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομεία και ινστιτούτα.

Με τη συνδρομή των στελεχών του, η SyNoesis Therapeutics έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα business plan και να προχωρήσει με σταθερά βήματα στο μέλλον, την ώρα που σημαντικοί επενδυτές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την προσπάθειά της. Είναι επίσης δεδομένη η διασύνδεση των νικητών των βραβείων με άλλες start-ups του χώρου από όλη την Ευρώπη, γεγονός που πολλές φορές έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στην έρευνα. Όπως επισημαίνει ο δρ Αθανάσιος Σπάθης, επικεφαλής της SyNoesis Therapeutics, στόχος της εταιρείας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, αλλά και διαφόρων άλλων εκφυλιστικών ασθενειών του νευρικού συστήματος, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.

Σχετικά με το Regional Innovation Scheme

Ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT), του οποίου οι στόχοι είναι η αύξηση της καινοτομίας στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επωφελούνται άμεσα από τις δραστηριότητες του EIT Health και των υπόλοιπων κοινοτήτων για τη γνώση και την καινοτομία (KICs). Ως κύριος συντονιστής αυτού του προγράμματος, το EIT Health InnoStars δημιουργεί έναν μοναδικό σύνδεσμο μεταξύ αυτών των γεωγραφικά πιο απομακρυσμένων κόμβων και τους βοηθά να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας. Για την Ελλάδα ο κόμβος του EIT Health RIS HUB είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Μέγα, Σήμερα υπάρχουν δεκατέσσερις κόμβοι RIS, που έχουν επιλεγεί με ανταγωνιστικά κριτήρια και βρίσκονται σε δεκατρείς χώρες, και οι οποίοι υποστηρίζουν την ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων που επιδιώκουν την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη.

Η συνεχής έρευνα, η ώθηση και η στήριξη οργανισμών όπως το EIT Health οδηγούν στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη για το μέλλον τέτοιων προσπαθειών.