ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Με τη στήριξη του στρατηγικού επενδυτή το νέο σχέδιο ανάπτυξης

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Με τη στήριξη του στρατηγικού επενδυτή το νέο σχέδιο ανάπτυξης

Με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και την επέκτασή της αρχικά στους όμορους νομούς, η Συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, παρουσίασε το πλάνο της στρατηγικής της ανάπτυξης και παράλληλα εγκαινίασε ένα ακόμη υποκατάστημα της, αυτή τη φορά στη Φιλιππιάδα.

Το πετυχημένο παράδειγμα των συνεταιριστικών τραπεζών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στην περιφέρεια για τις συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες αν και έχουν μικρά μεγέθη και διαθέσιμα κεφάλαια έχουν την δυνατότητα να είναι πολύ γρήγορες στην εξυπηρέτηση των πελατών τους και στις διαδικασίες δανειοδότησης.

Η Τράπεζα Ηπείρου είναι ίσως η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη συνεταιριστική τράπεζα στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (15%), και πολύ υψηλό δείκτη ρευστότητας (LCR 321,22% - 2019). Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα που περιμένουν για να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής της Ηπείρου.

Όπως είπε στη παρουσίαση του στρατηγικού της πλάνου της τράπεζας ο πρόεδρός της κ. Κωνσταντίνος Ζωίδης, η τράπεζα Ηπείρου επιδιώκει την δραστηριοποίησή της στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχει άλλη συνεταιριστική τράπεζα στην περιοχή και απώτερος στόχος είναι και η δραστηριοποίησή της στην Αθήνα με δεδομένο ότι το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) που είναι στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας διαθέτει 15.000 μέλη τα οποία είναι μια εν δυνάμει νέα πελατεία. Επιπλέον μια εν δυνάμει αγορά στην Αθήνα είναι οι Ηπειρώτες μόνιμοι κάτοικοι πρωτεύουσας που είναι περίπου 350.000. Αυτό βέβαια θα μπορέσει να γίνει εφόσον αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προς το παρόν δεν επιτρέπει στις συνεταιριστικές τράπεζες να λειτουργούν έξω από την περιφέρειά τους.

Η τράπεζα έχει μια ισχυρή καταθετική βάση στην περιοχή της Ηπείρου όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ιωάννης Βουγιούκας και διαθέτει μερίδιο αγοράς σε όλη την περιφέρεια περίπου 8%.
Η τράπεζα έχει ενεργητικό 250 εκατομμυρίων και σημαντική διείσδυση στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε ο κ. Βουγιούκας, το 2019 που η πιστωτική επέκταση στη συγκεκριμένη αγορά ήταν αρνητική , στο -1,6%, η Τράπεζα Ηπείρου είχε αύξηση 6%. Για το 2020 στόχος είναι να φτάσει στο 8%.

Όπως είπε ο κ. Βασίλειος Τσουκανέλης, εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, η τράπεζα μέσα στην δεκαετή κρίση κατάφερε να αντέξει, ενισχύοντας την καταθετική της βάση και το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, επεκτείνοντας το δίκτυό της στην ευρύτερη Περιφέρεια της Ηπείρου προκειμένου να υποστηρίξει με χρηματοδοτήσεις τις τοπικές επιχειρήσεις ,δίνοντας συγχρόνως εργασία σε πάνω από 85 ικανά στελέχη στα 8 καταστήματά της.

Το επικουρικό ταμείο ασφαλιστών είναι στρατηγικός επενδυτής από το 2015, είναι ένα ισχυρό ταμείο και και έχει διαθέσιμα περίπου 700 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ