ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκρεμίστηκε» το Χρηματιστήριο - Πτώση 13,39% για τον Γενικό Δείκτη

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Γενικευμένο «κραχ» στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να «γκρεμίζεται» κατά 13,39% εν μέσω γενικευμένων ρευστοποιήσεων σε όλο το φάσμα του ταμπλό. 

Το Χ.Α ακολούθησε το κλίμα «ξεπουλήματος» που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω κορωνοϊού και εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ απέτυχες να συμφωνήσει με τη Ρωσία για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που οδήγησε τη Σαουδική Αραβία στη μείωση των τιμών, ενώ με τη σειρά της και η Ρωσία προχώρησε σε κινήσεις, με αποτέλεσμα να τροφοδοτηθεί ένας πόλεμος στις τιμές, αφού η έξαρση του κορωνοϊού μειώνει τη ζήτηση.

Η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, που αποτελεί χαμηλό 16 μηνών, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-13,42%).

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον ομώνυμο δείκτη (-16,96%) να κατρακυλά σε χαμηλά 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/2/2019.

Χαρακτηριστικό της έντασης των πωλήσεων είναι πως έκαναν φτερά από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 5,6 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου, η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει κατά 18,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης χάθηκαν όλα τα κέρδη του 2019, τα οποία ανέρχονταν 16,4 δισ. ευρώ,

Στις τράπεζες η Alpha Bank υποχώρησε κατά 15,58%, η Εθνική -20,34%, η Eurobank -15,15% και η Πειραιώς -18,86%.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η BlackRock αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην Alpha Bank από 1,01%, σε 1,10%.

«Bυθίστηκε» και η Wall Street

Τεράστιες πιέσεις πλήττουν τα διεθνή χρηματιστήρια τη «Μαύρη Δευτέρα» με το ξεπούλημα στην Wall Street να οδηγεί ακόμη και σε μερική αναστολή διαπραγμάτευσης την αμερικανική αγορά, όταν ο δείκτης S&P500 βρέθηκε να χάνει ενδοσυνεδριακά 7%.

Οι αγορές βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, επιδεινώνεται από την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου εν μέσω αντεγκλήσεων Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτό το «εκρηκτικό» κοκτέιλ έχει εκτινάξει τον δείκτη Volatility Index (VIX), τον γνωστό «δείκτη φόβου» στις 54 μονάδες, έναντι 31 μονάδων την παρελθούσα εβδομάδα.

Ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones σημείωσε πτώση 7,29% στις 23.979 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε στις 2.764 μονάδες με πτώση 7%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε έως και 6,8% χαμηλότερα στις 7.987 μονάδες. Η πτώση του S&P500 σωρευτικά ξεπερνά το 20% χαπό το πρόσφατο υψηλό, κάτι που σημαίνει πως είναι σε καθεστώς bear market.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως η πτώση της αμερικανικής αγοράς συνιστά το τέλος του bull market που διαρκεί για 11 συνεχόμενα χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά
Wall Street: Στα ύψη ο δείκτης φόβου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης