ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγώνα επιβίωσης εν μέσω κορωνοϊού δίνει η νέα Folli Follie

Αγώνα επιβίωσης εν μέσω κορωνοϊού δίνει η νέα Folli Follie
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κρίση του κορωνοϊού δυσχεραίνει την επιβίωση της Folli Follie, με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης να προσπαθεί, υπό δυσμενείς συνθήκες, να κρατήσει όρθια την εταιρεία, αποβλέποντας σε μια σύντομη συμφωνία με τους πιστωτές για την υπαγωγή της Folli στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Αναλαμβάνοντας στις «στάχτες» που άφησε πίσω της η Διοίκηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ορίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καταβάλει προσπάθειες για την αδιάλειπτη συνέχιση λειτουργίας του Ομίλου και την εξασφάλιση των 800 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, καταβάλλει προσπάθειες για να υπαχθεί η εταιρεία στον Πτωχευτικό Κώδικα και να διασωθεί έτσι ένας μέρος των χρημάτων που ομολογιούχοι και μέτοχοι έχουν επενδύσει στην Folli.

Πλέον, όλη η προσοχή της Διοίκησης της Folli είναι στραμμένη στην ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 106 β/δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Η σχετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αποτελεί μονόδρομο για την εταιρεία και το μέλλον της, αλλά για να επιτευχθεί θα πρέπει να συναινέσει το 60% των πιστωτών.

Υπενθυμίζεται πως το νέο ΔΣ διορίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου κάτω από την πίεση των ομολογιούχων της εταιρείας, οι οποίοι δήλωναν ότι θα οδηγούσαν την Folli σε πτώχευση εάν παρέμενε ο κύκλος προσώπων επιρροής Κουτσολιούτσου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο διορισμός της νέας διοίκησης συνέπεσε με τις κρίσιμες συνελεύσεις των ομολογιούχων, οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν το πλαίσιο συμφωνίας (terms of sheet) για τη διάσωση του Ομίλου. Ήδη οι κάτοχοι ομολόγων ελβετικού φράγκου ενέκριναν το σχετικό πλαίσιο στις 6/3/2020, ενώ οι κάτοχοι ομολόγων σε ευρώ έχουν δεύτερη συνέλευση την προσεχή Παρασκευή 20/03/20 (η πρώτη συνέλευση στις 6/3/20 αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας).

Θα πρέπει να τονιστεί πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli ανέλαβε προ μηνός καθήκοντα, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις πως θα απολαμβάνει ειδικής νομικής προστασίας. Αυτή η διαβεβαίωση δόθηκε παρά το ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αρμοδιότητα να κάνουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η υπόσχεση δεν μετουσιώθηκε σε πράξη και δεδομένης της έλλειψη νομικής κάλυψης, ήδη παραιτήθηκαν τρία από τα νέα μέλη του ΔΣ. Και αυτό συμβαίνει σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου ο κορωνοϊός δοκιμάζει την βιωσιμότητα και την ρευστότητα της εταιρείας- λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων από σήμερα και για άγνωστο χρονικό διάστημα-.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie έχει να διαχειριστεί και κάποιες προτάσεις που έχουν έλθει από ενδιαφερομένους επενδυτές, η οικονομική ευρωστία των οποίων είναι μη επιβεβαιωμένη. Πρόκειται για το Callian Capital Group που έχει διαρρεύσει πως είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το FF Group με κεφάλαια 60-90 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξαγοραστούν οι απαιτήσεις των ομολογιούχων. Προτείνει δηλαδή cash out των ομολογιούχων, -που έχουν δανείσει όμιλο με περίπου 450 εκατ. ευρώ- προσφέροντάς τους τα μισά περίπου χρήματα από αυτά που τους εξασφαλίζει η συμφωνία διάσωσης (terms of sheet).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ