ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τον όμιλο ΟΤΕ

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τον όμιλο ΟΤΕ

Στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αρχίσει να προσαρμόζεται, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο όμιλος ΟΤΕ με τις υποδομές του, πάντως, να «αντέχουν» την αρκετά μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στη χώρα μας όσον αφορά στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, η κρίση αυτή αναμένεται να έχει οικονομικές επιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά στη μείωση των εσόδων από τις υπηρεσίες περιαγωγής με δεδομένη την αναμενόμενη πτώση του τουριστικού ρεύματος όπως και την πτώση στα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την κινητή τηλεφωνία.

Ο κ. Τσαμάζ δεν θέλησε να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τόνισε, όμως, ότι το πλάνο που υπάρχει περιλαμβάνει περικοπές εξόδων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία. Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι οι περικοπές αυτές δεν θα αφορούν τους εργαζόμενους, στο σημαντικό ρόλο των οποίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ούτε επίσης θα υπάρξει αλλαγή στη μερισματική πολιτική του ομίλου.

Ερωτώμενος για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ο επικεφαλής του ομίλου ότι τις πρώτες ημέρες της κρίσης υπήρξαν ζητήματα, όμως, σταδιακά έχει επιστρέψει η ομαλότητα στο συγκεκριμένο θέμα, αν και οι παραδοσιακοί κακοπληρωτές έχουν ήδη αξιοποιήσει τη νέα ευκαιρία που τους δόθηκε. Ο κ. Τσαμάζ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα εναλλακτικές και ψηφιακές επιλογές που αξιοποιεί η Cosmote, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ανανεώσεων συμβολαίων online έχει διπλασιαστεί, ενώ το Cosmote App χρησιμοποιούν πλέον 3,2 εκατ. χρήστες, εκ των οποίων οι 300.000 προστέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Επίσης, ο όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, πρόκειται να συνεχίσει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου όσον αφορά την ανάπτυξη των υποδομών του. Ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι οι επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στα δίκτυα ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους -μαζί με τις άμεσες επεκτάσεις που έγιναν αλλά και την αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών- που οι υποδομές του ομίλου δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα παρά την αυξημένη ζήτηση. Ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε ότι απλά θα υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις όσον αφορά την επέκταση των υποδομών. Για παράδειγμα, η αναβάθμιση των κεραιών κινητής σε 5G τεχνολογία επρόκειτο να ξεκινήσει μέσα στο δίμηνο Απριλίου – Μαϊου, τώρα θα αρχίσει με καθυστέρηση κάποιων μηνών.

Τα στοιχεία της κίνησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσαμάζ, τις τελευταίες εβδομάδες η αύξηση στην κίνηση, ιδίως στα δίκτυα σταθερής, ήταν μεγάλη.

Συγκεκριμένα, μετά την έναρξη των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, στα δίκτυα σταθερής, η ημερήσια κίνηση δεδομένων περίπου 50% σε σχέση με προηγούμενους μήνες και παραμένει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 10 Petabyte ημερησίως.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως υπήρξε αύξηση

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγαλύτερη αύξηση κίνησης δεδομένων παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες διασκέδασης, κυρίως video streaming και social media. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θέαση περιεχομένου στο Cosmote TV διπλασιάστηκε. Η κίνηση που αφορά εφαρμογές τηλε-εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης αυξήθηκε εκθετικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης. Επιπλέον, η κίνηση φωνής αυξήθηκε, κατά περίπου 45%. Όπως τονίστηκε, δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να γίνει καμία διαχείριση κίνησης (μείωση ταχυτήτων ή ποιότητας video) γιατί το δίκτυο έχει την απαραίτητη χωρητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Στην κινητή αντίστοιχα, η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε περίπου 90% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, στα 800 Terabyte την ημέρα, και λόγω της προσφοράς 15 δωρεάν GB. Επίσης, η ημερήσια κίνηση φωνής παρουσίασε αύξηση περίπου 10%.

Μαθήματα

Όσον αφορά το προσεχές μέλλον, ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν έχουν υπάρξει αλλαγές σε σχέδια όπως είναι, για παράδειγμα, η δημιουργία νέων θυγατρικών για είσοδο σε τομείς όπως είναι ο διαδικτυακός σχεδιασμός.

Από την άλλη πλευρά, υποστήριξε πως η αντιμετώπιση της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος να μάθει αρκετά πράγματα, τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο προσεχές μέλλον. Ένα παράδειγμα είναι η υλοποίηση του μοντέλου τηλε-εργασίας, καθώς μέσα σε μόλις 3 ημέρες το 80% των εργαζομένων ξεκίνησε να εργάζεται από το σπίτι. Ένα έργο που δημιούργησε σημαντική τεχνογνωσία στον όμιλο και δεν αποκλείεται το μοντέλο της εργασίας εξ αποστάσεως να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο μέλλον.

«Ο στόχος παραμένει η δημιουργία του ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας» τόνισε ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε αρκετά και στο έργο που έχει γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Είναι εντυπωσιακές οι κινήσεις που έχουν γίνει, καθώς έχουν κάνει πολλά πράγματα» επεσήμανε ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί προτεραιότητα.

Κορωνοϊός

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα του κορωνοϊού και αν έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Cosmote, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι έχει ήδη υπάρξει προσέγγιση από την πλευρά τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί αφορούν θέματα όπως το ποσοστό παραμονής στο σπίτι, το ποσοστό εκείνων που είναι εκτός αλλά και οι αποστάσεις που διανύονται. Στοιχεία, δηλαδή, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξακριβωθεί πόσο τηρούνται τα μέτρα. Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά θα δοθούν έχοντας πρώτα εξασφαλίσει την ανωνυμία των δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ