ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΟΤΕ: η ψηφιοποίηση φέρνει ευκαιρίες

Όμιλος ΟΤΕ: η ψηφιοποίηση φέρνει ευκαιρίες

Για ευκαιρίες που προκύπτουν από την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2020.

«Η κρίση μας βοήθησε να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αξιοποιώντας τις εμπειρίες που αποκτήσαμε και να τις μοιραστούμε με τους πελάτες μας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι οι υποδομές δοκιμάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αλλά λειτούργησαν χωρίς προβλήματα. Γεγονός που αποτελεί ένδειξη, όπως επεσήμανε ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ότι «είμαστε έτοιμοι για να διαχειριστούμε την αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση στις υπηρεσίες.

Όσον αφορά στο θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ επεσήμανε ότι όσον αφορά στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου υπήρξαν ορισμένες επιπτώσεις στο δεύτερο μισό του Μαρτίου οπότε έκλεισαν τα περισσότερα καταστήματα του δικτύου με αποτέλεσμα να υπάρξει πτώση στις πωλήσεις συσκευών και καθυστερήσεις των πληρωμών λογαριασμών. Από εκεί και πέρα, η διοίκηση αναμένει να υπάρξει πτώση στα έσοδα από την περιαγωγή, όπως και από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις επιχειρήσεις που κινούνται στο χώρο του τουρισμού και είναι πελάτες της Cosmote. Σημειωτέον πως ο κ. Μαζαράκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις υποστήριξης των εταιρειών του τουριστικού κλάδου όπως και αυτού της εστίασης, οι οποίοι αναμένεται να πληγούν περισσότερο. Επίσης, ενδέχεται να επηρεαστούν και τα έσοδα από υπηρεσίες προς επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι στο β’ τρίμηνο αναμένεται να υπάρξει μείωση των πωλήσεων αλλά ο στόχος για το σύνολο του έτους όσον αφορά την κερδοφορία παραμένει στα ίδια επίπεδα καθώς θα γίνουν κινήσεις περικοπής εξόδων. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Μαζαράκης, ο Απρίλιος κινήθηκε μεν ακολουθώντας τις τάσεις του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, αλλά τον Μάιο δείχνει να επιστρέφουμε προς την κανονικότητα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μαζαράκης επεσήμανε ακόμη ότι είναι μία ευκαιρία προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός «μετατροπής» των απλών ευρυζωνικών συνδέσεων σε γραμμές που αξιοποιούν τις υποδομές οπτικών ινών που αναπτύσσει η Cosmote και προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες λήψης και αποστολής δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πελατών που αξιοποιούν αυτές τις συνδέσεις έφθασε στο τέλος Μαρτίου 2020 στις 787 χιλιάδες ή το 39% των οικιακών ευρυζωνικών συνδέσεων της Cosmote με την τάση να είναι ανοδική.

Αυτός είναι και ένας λόγος που η Cosmote συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Μάλιστα, όπως επεσήμανθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών με δυνατότητα σύνδεσης οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) έχει φθάσει στις 150 χιλιάδες (σ.σ. όσον αφορά τις σχετικές υποδομές που αναπτύσσει ο όμιλος ΟΤΕ) και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει διπλασιαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ