ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πράξεις φροντίδας που έκαναν τη διαφορά στη μάχη κατά του Covid-19

Η πανδημία του κορονοϊού και οι πρωτόγνωρες αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα όλων μας -και όπως όλα δείχνουν ήρθαν για να μείνουν, τουλάχιστον για μερικούς ακόμη μήνες- μας ώθησαν να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες στη ζωή μας.

Μεταξύ άλλων όμως, έφεραν στην επιφάνεια κοινωνικά προβλήματα τα οποία οι περισσότεροι αγνοούσαμε. Πολλοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες βρέθηκαν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση λόγω της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε. Την ίδια ώρα όμως, ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας κλήθηκαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία και χρειάστηκαν επιπλέον στήριξη για να καταφέρουν να ανταποκριθούν ακόμη καλύτερα στα απαιτητικά καθήκοντά τους.

Ευτυχώς, τις δύσκολες αυτές ημέρες, κάποιοι κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μετατραπούν σε δυνάμεις για το καλό, προσφέροντας φροντίδα σε όλους εκείνους που την έχουν ανάγκη. Ιδού, λοιπόν, κάποιες από τις πράξεις φροντίδας που έκαναν τη διαφορά στη μάχη κατά του Covid-19 και τις οποίες ξεχωρίσαμε. Διότι αυτές οι Force for Good πράξεις έχουν τη δύναμη να μας εμπνεύσουν και να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

«Όταν η πρόσβαση σε καθαρά ρούχα δεν είναι κάτι δεδομένο»

Δεν ήταν εύκολο να αποδεχθώ το γεγονός πως στην Ελλάδα του σήμερα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες αστεγίας και αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρά ρούχα. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο από σκληρή για χιλιάδες συνανθρώπους μας. Το γεγονός δε πως την περίοδο που βιώνουμε, η προσωπική υγιεινή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες προστασίας μας ενάντια στον Covid-19, με έκανε να αναλογιστώ πόσο απίστευτα δύσκολη είναι πλέον η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.

Αυτός είναι ο λόγος που η νέα πράξη φροντίδας του Ariel και της Ithaca για τους άστεγους συμπολίτες μας, κέρδισε την προσοχή μου. Είχα διαβάσει στο παρελθόν για τις δράσεις της Ithaca και του Ariel όμως, δεν είχα αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος. Η Ithaca είναι πρώτο Κινητό Πλυντήριο Ρούχων για Άστεγους στην Ελλάδα και μέσα από τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρει, προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής των ευάλωτων συνάνθρωπων μας και να συμβάλλει στην αύξηση της αξιοπρέπειάς τους.

Στο πλευρό της Ithaca, λοιπόν, βρίσκεται από το 2016 το Ariel και μέσα από αυτή την συνεργασία, έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξυπηρετήσουν πάνω από 5.500 άστεγους συνανθρώπους μας, πλένοντας περισσότερα από 70.000 κιλά ρούχων! Την περίοδο της κρίσης που βιώνουμε, λοιπόν, Ariel και Ithaca ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους. Συγκεκριμένα, το Αriel πήρε την πρωτοβουλία να στηρίξει το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων που δημιουργήθηκε ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού για τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη. Τι ακριβώς έκανε; Προχώρησε μαζί με την Ithaca στην προσφορά απορρυπαντικών προϊόντων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες πλυσίματος ρούχων των άστεγων φιλοξενούμενων του κέντρου. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε συνάνθρωπός μας πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε καθαρά ρούχα, ειδικότερα τώρα που η προσωπική υγιεινή είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αυτή είναι η πράξη φροντίδας που με ενέπνευσε.

«Ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και οι ήρωες έχουν ανάγκη από φροντίδα»

Ποιος δεν συγκινήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες με το δύσκολο έργο των γιατρών και των νοσηλευτών οι οποίοι εργάζονται μέρα και νύχτα, παλεύοντας ενάντια στον κορονοϊο; Είναι οι ήρωες της εποχής μας όμως, ακόμη και οι ήρωες έχουν ανάγκη από φροντίδα, όπως ακριβώς και οι πλέον ευάλωτοι συνάνθρωποί μας. Αισθάνθηκα, λοιπόν, μια ανακούφιση όταν ενημερώθηκα πως κάποιοι αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους. Αναμεσά τους και η Procter & Gamble, η εταιρεία πίσω από γνωστά προϊόντα όπως το Ariel, το Fairy και η Always, προσέφερε πάνω από 300.000 ευρώ για να ενισχύσει οικονομικά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων αναφοράς της χώρας μας με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την περίθαλψη των ασθενών καθώς και η απόφασή της να στηρίξει με προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας πάνω από 35.000 συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, με «άγγιξε».

Σε παγκόσμιο επίπεδο δε, η P&G έκανε δωρεές που ξεπερνούν τα 15 εκατ. δολάρια σε προϊόντα προσωπικής υγείας και υγιεινής, αντισηπτικών και χρηματική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων και των εργαζομένων υγείας στην πρώτη γραμμή, ενώ ενίσχυσε και με το ποσό του ενός εκατ. δολαρίων το δίκτυο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

«Το πασχαλινό γεύμα που έκανε τη διαφορά και μοίρασε χαμόγελα»

Το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα χρειάστηκε να μείνω μακριά από την οικογένειά μου και να γιορτάσω μόνη στο σπίτι, με ενόχλησε αρκετά. Γνώριζα όμως ότι έπρεπε να μείνω εντός για να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου. Ενώ εγώ απολάμβανα όμως το μοναχικό μεν αλλά ζεστό δε πασχαλινό μου γεύμα στο σπίτι, κάποιοι συνάνθρωποί μου δεν είχαν καν τη δυνατότητα να περάσουν μερικές ώρες κάτω από την ασφάλεια μιας στέγης.

Ευτυχώς όμως, υπήρξαν κάποιοι που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν λίγο πιο γιορτινή την Κυριακή του Πάσχα για τους άστεγους συνανθρώπους. Το παραδοσιακό πασχαλινό γεύμα που το Fairy προσέφερε με τη βοήθεια του σεφ Γιώργου Τσούλη στους 800 άστεγους συνανθρώπους μας στις Δομές Φιλοξενίας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων περιλάμβανε αρνάκι και πατάτες, κόκκινα αυγά, τσουρέκι και πασχαλινά κουλούρια. Και αυτό το γεύμα ήταν αρκετό για να μοιράσει χαμόγελα εκείνη την ημέρα. Τόσο απλά μια πράξη φροντίδας μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Μερικές πράξεις φροντίδας αρκούν για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και να μας δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε για να ενώσουμε και εμείς τις δυνάμεις μας με εκείνους που προσφέρουν το καλό. Force for Good, λοιπόν. Ας γίνει ο καθένας μας μια δύναμη για το καλό και ας προσφέρει τη φροντίδα του σε εκείνους που την έχουν ανάγκη κάθε ημέρα, αλλά και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα.

#forceforgood #podforgood #foodforgood