ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Signify, παγκόσμιος ηγέτης στον φωτισμό, αντικαθιστά το πλαστικό στις συσκευασίες της

Η Signify, παγκόσμιος ηγέτης στον φωτισμό, αντικαθιστά το πλαστικό στις συσκευασίες της

Συσκευασίες που δεν θα περιέχουν πλαστικό στοχεύει να έχει έως το τέλος του 2021 η Signify, ο παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο του φωτισμού. Στο πλαίσιο των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία έλαβε αυτή την απόφαση που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και η οποία αναμένεται, αφού ολοκληρωθεί, να οδηγήσει σε 2.500 λιγότερους τόνους πλαστικού ετησίως. Στην ανακοίνωση της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσω πλατφόρμας εταιρικής επικοινωνίας και ταυτόχρονης συνεργασίας, συμμετείχε και το CNN Greece.

Η ρύπανση από το πλαστικό αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί οι βλαβερές συνέπειες του πλαστικού λεπτομερώς και συνεχώς γίνονται προσπάθειες ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η χρήση του. Στους ωκεανούς, καταγράφεται ότι το 80% των απορριμμάτων είναι πλαστικό, που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα ψάρια, τα θαλάσσια ζώα, ακόμα και τα πτηνά. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως μέσω της τροφικής αλυσίδας τα μικρομόρια πλαστικού που βρίσκονται επί δεκάδες χρόνια στη θάλασσα, καταλήγουν στο πιάτο μας!

plastiko

2,5 εκατομμύρια κιλά πλαστικού λιγότερα ετησίως

Η Signify αντικαθιστά σταδιακά το πλαστικό από τις συσκευασίες των καταναλωτικών της προϊόντων με στόχο αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί στο 100% μέχρι το τέλος του 2021. Όπου σήμερα βρίσκεται πλαστικό, θα αντικατασταθεί ως επί το πλείστον με ανακυκλωμένα υλικά με βάση το χαρτί, καθώς η εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί 80% ανακυκλωμένο χαρτί για τη συσκευασία της. Εκτιμάται ότι η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει στην παραγωγή 2,5 εκατομμυρίων κιλών πλαστικών λιγότερων, ετησίως. Αυτό ισούται με 125 εκατομμύρια φιάλες PET, ενώ σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι αν τις τοποθετούσαμε στη σειρά, θα καλύπταμε μια απόσταση από το Tromsø στα βόρεια της Νορβηγίας, έως το Γιβραλτάρ στο νότιο άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου και πίσω1!

Η αντικατάσταση του πλαστικού όμως δεν είναι η μοναδική ενέργεια της Signify, καθώς παράλληλα μικραίνει τη νέα της συσκευασία, γεγονός που σημαίνει ακόμα λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη μεταφορά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτό θα φτάσει τα έξι εκατομμύρια κιλά λιγότερα ετησίως, μια ποσότητα που ισοδυναμεί με την ποσότητα CO2 που μπορούν να απορροφήσουν 270.000 πλήρως αναπτυγμένα δέντρα σε ένα χρόνο2.

2 copy copy

Συσκευασίες από 80% ανακυκλωμένο χαρτί

Αναλυτικότερα, η Signify απαιτεί ήδη όλες οι συσκευασίες να περιέχουν πάνω από 80% ανακυκλωμένο χαρτί και τα παρθένα υλικά πρέπει να προέρχονται από πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, εξετάζονται άλλες μη πλαστικές, εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, ήδη έχουν αφαιρεθεί τα πλαστικά ένθετα που χρησιμοποιούνται συνήθως από τη συσκευασία της Philips Hue, ενώ χρησιμοποιείται αφρός χαρτιού για τη συσκευασία του Philips Hue Play HDMI Sync Box. Το τρίτο τρίμηνο του 2020 θα αντικατασταθούν οι συσκευασίες blister με χαρτοκιβώτια που βασίζονται σε χαρτί αρχικά για τους λαμπτήρες LED στην Ευρώπη, και τον υπόλοιπο κόσμο μετά τις αρχές του 2021.

3 copy copy

Στην περιοχή του Ειρηνικού η Signify άρχισε ήδη να αντικαθιστά την πλαστική συσκευασία κυψέλης για τους λαμπτήρες LED με υλικά από χαρτί, με εξαιρετική ανταπόκριση από τους καταναλωτές και αύξηση των πωλήσεων.

Eric Rondolat: Αναλαμβάνουμε ηγετικό ρόλο για τη σωτηρία του πλανήτη

Στον ηγετικό ρόλο που αναλαμβάνει η Signify στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος στάθηκε σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση των στόχων της εταιρείας και την αντικατάσταση του πλαστικού, ο διευθύνων σύμβουλος Eric Rondolat. «Τα πλαστικά απόβλητα έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας και τη βιοποικιλότητά του και αποφασίσαμε ότι πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικές λύσεις χωρίς πλαστικό. Είναι το σωστό να το κάνουμε και να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών μας», δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Ανυπομονώ για τη στιγμή που μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι δεν χρησιμοποιούμε πλέον πλαστικά στις συσκευασίες μας».

Σχολιάζοντας την επιτυχημένη αντικατάσταση συσκευασιών σε περιοχές του Ειρηνικού, ο κύριος Rondolat ανέφερε: «Όταν αντικαταστήσαμε τις συσκευασίες μας στην περιοχή του Ειρηνικού, οι πελάτες είπαν ότι ήταν πιο ελκυστικό και φιλικό προς το περιβάλλον», απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμπόρευσης με στόχο τη διάσωση του πλανήτη: «Καλώ άλλες εταιρείες να συνεργαστούν μαζί μας και θα μοιραστούμε με ευχαρίστηση αυτά που μάθαμε».

Ήδη η Signify έχει να επιδείξει τεράστια πρόοδο σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα βιωσιμότητας Brighter Lives, Better World. Σύντομα αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος για ουδετερότητα του άνθρακα παγκοσμίως φέτος, ενώ έχει ήδη επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα σε 15 από τις 19 αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Με τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών από τις συσκευασίες των καταναλωτών, η Singify θέτει ένα σπουδαίο ορόσημο στην πολιτική της για το περιβάλλον, με το 2021 να προμηνύεται έτος σημαντικών εξελίξεων στον τομέα αυτό.

[1] Με βάση τους υπολογισμούς της Signify, χρησιμοποιώντας φιάλες PET των 0,5 λίτρων

[2] Ένα δέντρο μπορεί να απομονώσει 22 κιλά CO2 ετησίως

ΔΗΜΟΦΙΛΗ