ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο θερισμός, η «γιορτή» των γεωργών και της ελληνικής υπαίθρου

Ο θερισμός, η «γιορτή» των γεωργών και της ελληνικής υπαίθρου

Το σιτάρι, ανέκαθεν υπήρξε βασικό συστατικό της ίδιας της ζωής, καθώς είναι η πρώτη ύλη για το αλεύρι, από το οποίο φτιάχνουμε ψωμί και ζυμαρικά. Πίσω από το τελικό αυτό στάδιο όμως, βρίσκεται μία από τις αρχαιότερες γεωργικές διαδικασίες: Ο θερισμός. Συνυφασμένος με το ελληνικό καλοκαίρι, με την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική γη εν γένει, ο θερισμός ήταν και είναι μέχρι σήμερα μια πραγματική «γιορτή» για τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτόν - άντρες και γυναίκες, παιδιά και ενήλικες. Διότι ο θερισμός ξέφευγε πάντοτε από τα όρια της αυτής καθ’ αυτής της «εργασίας» στο χωράφι και γινόταν κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ο θερισμός στο παρελθόν

Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στην αρχαιότητα για να βρούμε την εποχή που ο θερισμός γινόταν με τα χέρια, από τους γεωργούς, τις οικογένειές τους και τους φίλους που έσπευδαν να συνδράμουν μια τόσο κοπιαστική εργασία. Ακόμα και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, ο θερισμός, ειδικά για τους μικρούς, παραδοσιακούς γεωργούς γινόταν με αυτόν τον τρόπο. Και ήταν πάντοτε η εποχή του θερισμού μια εποχή-ορόσημο για ολόκληρη τη ζωή των γεωργών και των οικογενειών τους, που επί μέρες και επί πολλές ώρες καθημερινά, με πολύ κόπο και προσπάθεια, μάζευαν τα στάχυα από τα χωράφια τους και, ουσιαστικά, μετακόμιζαν από τα σπίτια τους στην ύπαιθρο για όλο εκείνο το διάστημα.

Ο θερισμός όμως, ήταν για όλους μια μεγάλη «γιορτή». Γιορτή της γης, που καρποφορεί, γιορτή και για τους ανθρώπους, που συλλέγουν τον καρπό της και εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους. Το γεγονός ότι στον θερισμό του κάθε χωραφιού, δεν συμμετείχε μόνο η οικογένεια του γεωργού, αλλά όλοι οι συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί που βοηθούσαν και έπαιρναν μέρος με την ίδια προθυμία τόσο στην εργασία, όσο και στο γλέντι που στηνόταν μετά, μαρτυρά τη σπουδαιότητα του θερισμού για όλη την κοινωνία. Διότι μπορεί τα μέσα και οι δυνατότητες των αγροτών να ήταν πενιχρά, αλλά υπήρχε η διάθεση, η αλληλεγγύη και η κοινή αίσθηση πως σε όλη αυτή τη διαδικασία, ήταν όλοι μαζί. Έτσι κολάτσιζαν μαζί, γελούσαν με την καρδιά τους και τα πειράγματα «έδιναν κι έπαιρναν», μετατρέποντας τον θερισμό σε ένα υπαίθριο γλέντι, σε μια «γιορτή»!

Ο θερισμός σήμερα

Μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει από εκείνα τα χρόνια – δεν έχει αλλάξει όμως η ουσία. Η ουσία που λέει πως ο θερισμός της ελληνικής γης, μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι είναι μια γιορτή για τους ανθρώπους και τη φύση, που προσφέρει τους καρπούς της απλόχερα σε όποιον τους ζητήσει. Ο ουρανός «γεμίζει» με το χρυσό χρώμα του σιταριού και ο καρπός περνάει στον άνθρωπο για να τον αξιοποιήσει και να δημιουργήσει τα προϊόντα που θα τον θρέψουν. Ακόμα και όταν η ζωή ακολουθεί τους ξέφρενους, σύγχρονους ρυθμούς της, ακόμα και όταν όλα δείχνουν πως ο χρόνος τρέχει και δεν σταματάει ποτέ και για τίποτα, πάντα, όταν έρχεται η ώρα του θερισμού, όλα αλλάζουν, όλα ανατρέπονται. Γιατί είναι η ίδια η γη, το σπαρμένο χωράφι, τα χρυσαφένια στάχυα που παίρνουν τα ηνία και «προστάζουν» τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις «οδηγίες» τους. Είναι η γη και η σοδειά που δεν περιμένουν, που «απαιτούν» τον θερισμό και τον «απαιτούν» όπως πρέπει, όπως γινόταν πάντα.

Έτσι λοιπόν και σήμερα, την ώρα του θερισμού μοιάζουν όλα να γίνονται σαν μια τελετουργία, σαν μια γιορτή που πάει πέρα από τα «ανθρώπινα» και συναντά τα αρχαία μυστήρια, των ανθρώπων εκείνων που γνώριζαν πώς πραγματικά να γιορτάσουν αυτή την προσφορά της γης. Ο θερισμός είναι η ύψιστη στιγμή της χρονιάς για τον γεωργό, για την οικογένειά του και για όλη την κοινωνία στην οποία εντάσσεται, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όση πρόοδος κι αν επιτευχθεί.

Η ελληνική εταιρία ζυμαρικών Melissa αναγνωρίζει τη σημασία της τελετουργίας του θερισμού και επιμένει στο ελληνικό σιτάρι, ώστε να έχει, κατά το τελικό αποτέλεσμα, ύψιστης ποιότητας ζυμαρικά, ελληνικής προέλευσης, με την ταυτότητά της. Εξαιρετικές πρώτες ύλες αλλά και καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής, αναδεικνύουν τη γεμάτη γεύση, το υπέροχο χρώμα και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων Melissa.

Η Melissa άλλωστε βρίσκεται δίπλα στον Έλληνα παραγωγό προσφέροντάς του τα καλύτερα εφόδια, από τη σπορά μέχρι την ημέρα της συγκομιδής της σοδιάς, για περισσότερα από 70 χρόνια. Οι αγωνίες των γεωργών, οι χαρές τους, οι θύμησές τους και η παρακαταθήκη τους για το μέλλον, είναι για τη Melissa πρωταρχικά στοιχεία της πορείας της – όπως άλλωστε και τα ελληνικά σιτάρια. Ο θερισμός αποτελεί για όλους μία γιορτή της γης, της συλλογικής προσπάθειας, της ελληνικότητας και δεν μπορεί παρά είναι μια διαδικασία βαθιά χαραγμένη στην ψυχή όλων μας…