SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς ένα Executive MBA δημιουργεί ηγέτες ικανούς, ακόμη και σε απρόβλεπτους καιρούς

Πώς ένα Executive MBA δημιουργεί ηγέτες ικανούς, ακόμη και σε απρόβλεπτους καιρούς

Αν υπάρχει κάτι το οποίο μας δίδαξε η περίοδος που πέρασε, τότε αυτό είναι ο άκρως σημαντικός ρόλος της τεχνολογίας στην προσωπική και κυρίως, την επαγγελματική μας ζωή και φυσικά, η σημασία τού να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα να ανταποκριθούμε στις διαρκείς μεταβολές και προκλήσεις στη ζωή μας.

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε αντιληφθεί την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και τη σημασία του crisis management, ήδη πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Όπως αποδείχθηκε όμως, δεν ήταν όλες οι επιχειρήσεις έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα στη νέα πραγματικότητα.

Εκείνοι, ωστόσο, οι οποίοι είχαν μεριμνήσει να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο σε προσωπικό όσο και εταιρικό επίπεδο, βγήκαν δίχως αμφιβολία κερδισμένοι. Και το στοιχείο -«κλειδί» και σε αυτή την περίπτωση αποδείχθηκε πως ήταν η εκπαίδευση.

Πράγματι, δεξιότητες και γνώσεις πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηγεσία και την καινοτομία, τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, την ανάπτυξη προσωπικών ικανοτήτων και μεταξύ άλλων, την οργάνωση και το crisis management, αποδείχθηκαν πολύτιμες για όλους μας και ακόμη περισσότερο, για τα διευθυντικά στελέχη που εργάζονται στους πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Τις γνωρίζαμε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά στην εποχή που ακολούθησε, αντιληφθήκαμε ακόμη περισσότερο την αξία και τη σημασία των συγκριμένων δεξιοτήτων. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει, άλλωστε, το ότι οι σημερινές συνθήκες τεχνολογικής ανατροπής, έχουν καταστήσει απαραίτητη την εξέλιξη και ενίσχυση της γνώσης των διευθυντικών στελεχών σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού;

Η εκπαίδευση των στελεχών σε πρώτο πλάνο

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας βρέθηκε πρόσφατα ένα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, για διευθυντικά στελέχη που ξεχωρίζει την περίοδο που διανύουμε. Ο λόγος για το Executive MBA του Alba Graduate Business School.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Executive MBA, δηλαδή ένα μεταπτυχιακό το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε senior executives ή ανώτατα διευθυντικά στελέχη που διαθέτουν υψηλές θέσεις ευθύνης στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται. Τι κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα να ξεχωρίζει; Το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ενίσχυση της γνώσης των στελεχών σε θέματα στρατηγικής, ηγεσίας και εταιρικής ανανέωσης, πάντα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και των αδιάκοπων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα γύρω μας.

Δημιουργώντας ηγέτες ικανούς, «παντός καιρού»

Στην πραγματικότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που το Alba Graduate Business School, The American College of Greece προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2020 -και για τέταρτη συνεχή χρονιά- το Alba Εxecutive MBA επιστρέφει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού ουσιαστικά έχει εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών του ζητήματα που μας απασχόλησαν και μας επηρέασαν σημαντικά την τελευταία περίοδο: Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών και των επιχειρήσεων μέχρι την ανάδειξη των δεξιοτήτων που αφορούν στο crisis management και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκάστοτε προκλήσεων.

Πρόκειται λοιπόν για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα «παντός καιρού» -μιας και κάθε χρόνο εξελίσσεται και προσαρμόζεται με τα νέα δεδομένα στη ζωή μας- και το οποίο, φαίνεται πως είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα του 2020. Διότι στόχος του δεν είναι μόνο να βοηθήσει τους συμμετέχοντές του να αναδειχθούν σε ικανούς ηγέτες, ακόμη και σε καιρούς αβεβαιότητας. Βασική του επιδίωξη είναι επίσης το να συμβάλει στην προώθηση ενός νέου τρόπου σκέψης που μπορεί να ευνοήσει τις σύγχρονες επιχειρήσεις και τους σύγχρονους οργανισμούς και κατά συνέπεια, την οικονομία μας. Προσφέροντας, δηλαδή, επικαιροποιημένη γνώση στο ευρύ φάσμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, αποβλέπει στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων του, αλλά και την αξιοποίηση και την ανανέωση των ιδεών τους προς όφελος των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται -και όχι μόνο.

Σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό διευθυντή του Alba Executive MBA, Κυριάκο Κυριακόπουλο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη προσελκύσει στις τρεις πρώτες σειρές του ταλαντούχα στελέχη από τράπεζες, φαρμακευτικές, ναυτιλιακές, τηλεπικοινωνίες, ασφαλιστικές, εταιρείες χημικών, αλλά και δυναμικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Για τον ίδιο, άλλωστε, «η ανάγκη για ένα ηγετικό στέλεχος που θα μπορέσει να καθοδηγήσει επιτυχώς μία ομάδα, ένα τμήμα ή μια εταιρεία σε συνθήκες αβεβαιότητας, που απαιτούν αυτοσχεδιασμό, δημιουργικότητα και οργανωσιακή σβελτάδα» είναι μεγάλη, ειδικότερα στις μέρες μας.

Με τη συμμετοχή καθηγητών φημισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως το Wharton, το University of Michigan, το LSE και μεταξύ άλλων, το NYU και εξειδικευμένων coaches από την Ελλάδα και παρέχοντας απόλυτη ευελιξία στους συμμετέχοντές του και προσφέροντάς τους την πολύτιμη ευκαιρία για professional networking, δεν είναι τυχαίο ότι το Alba Executive MBA αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για διευθυντικά στελέχη εν έτει 2020.

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την ποιοτική και επίκαιρη γνώση που προσφέρει το πρόγραμμα, ενδεχομένως εξηγούν το γιατί όλοι οι συμμετέχοντες επιλέγονται έπειτα από μία αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης. Απευθύνεται σε ένα πολύ στοχευμένο ποσοστό στελεχών των εταιρειών και των οργανισμών της χώρας μας και βασικό κριτήριο για την επιλογή τους, αποτελεί η επαγγελματική τους πορεία και η καταξίωσή τους.

Για εμάς, το σίγουρο είναι πως η αλλαγή νοοτροπίας, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η διαχείρισης αλλαγής, η ηγεσία, ο αυτοσχεδιασμός, η προσαρμοστικότητα και ένας περισσότερο ανοιχτός τρόπος σκέψης, αποτελούν αναμφίβολα κάποια από τα πλέον απαραίτητα skills για ένα διευθυντικό στέλεχος εν έτει 2020. Όταν δε συνδυάζονται με βαθιές γνώσεις σε θέματα που αφορούν στην οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τότε μπορούν να δημιουργήσουν ηγέτες ικανούς να καθοδηγούν έναν οργανισμό, μία επιχείρηση ή την ίδια την κοινωνία, ακόμη και σε συνθήκες αβεβαιότητας. Και όπως φαίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις, αρκεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για να γίνει αυτό το βήμα, για να ολοκληρωθεί αυτή η «μεταμόρφωση».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Alba Executive MBA μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.