ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φέσσας: Επικίνδυνη η καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος

Φέσσας: Επικίνδυνη η καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος και για κατάσταση οριακής ισορροπίας.

Ο κ. Φέσσας πρότεινε τη φορολόγηση όλων «από το πρώτο ευρώ με προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο», επαναλαμβάνοντας τις ενστάσεις για την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων η οποία όπως είπε αυξάνει τα κίνητρα φοροδιαφυγής.

«Τα κίνητρα για εργασία αμβλύνονται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπερφορολόγησης, είναι αδύνατη πλέον η προσέλκυση κεφαλαίων και ατόμων υψηλής εξειδίκευσης, που εγκαθίστανται σε χώρες του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Φέσσας. Πρότεινε επίσης την υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, από την οποία το ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις μπορεί να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια να μειωθούν έως 80%, και το κράτος να εισπράττει επιπλέον ΦΠΑ έως 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη σωστής διαχείρισης των κόκκινων δανείων ώστε να απεμπλακούν οι τράπεζες και να αναδιαρθρωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας. «Ο ηθικός κίνδυνος απειλεί να κλονίσει την ελάχιστη πίστη που απέμεινε στο τραπεζικό σύστημα και πρέπει να μπει άμεσα τέλος σε ένα καθεστώς που ευνοεί τους ασυνεπείς», ανέφερε ο κ. Φέσσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ