ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Instashop: Εξαγορά - ρεκόρ για ελληνικών συμφερόντων startup

Instashop: Εξαγορά - ρεκόρ για ελληνικών συμφερόντων startup

Η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικών συμφερόντων startup ανακοινώθηκε σήμερα με τη γερμανική Delivery Hero να αποκτά τον έλεγχο της Instashop έναντι του ποσού των 360 εκατ. δολαρίων.

Η Instashop δραστηριοποιείται στο χώρο της online πώλησης και παράδοσης προϊόντων παντοπωλείου (online grocery), μία αγορά που αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2015 από τον Γιάννη Τσιώρη, πρώην στέλεχος της Philips στη Μέση Ανατολή, και την Ιωάννα Αγγελιδάκη, και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της από το Ντουμπάι. Το πρώτο συμβόλαιο έκλεισε με ένα τοπικό σούπερ μάρκετ πριν καν είναι έτοιμη η εφαρμογή.

Η πρώτη επένδυση έγινε λίγους μήνες μετά από το ελληνικό fund VentureFriends και τη Jabbar, ένα fund με έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τα δύο funds συνέχισαν να στηρίζουν την Instashop, η οποία παρουσίασε ταχύτατη ανάπτυξη και επεκτάθηκε σε 5 χώρες, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι έχει πλέον επεκταθεί σε 5 χώρες εξυπηρετώντας δεκάδες χιλιάδες παραγγελίες κάθε μέρα. Σημειωτέον πως η ανάπτυξη της Instashop ήταν τέτοια που η συνολική χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τα 7 εκατ. δολάρια.

Η αγορά του online delivery φαγητού και ειδών σούπερ μάρκετ αναπτύσσεται σταθερά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 5 χρόνια. Το μέγεθός της εκτιμάται σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια μόνο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μια μεγάλη στροφή στις online παραγγελίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς ακόμα περισσότερο.

Η Instashop διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα κυρίως όσον αφορά στον τομέα ανάπτυξης της υπηρεσίας της, ενώ η εξαγορά της θεωρείται από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η Delivery Hero, η οποία ανήκει στον όμιλο της Rocket Internet, δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε εξαγορά ελληνικής startup καθώς ελέγχει ήδη το efood, το clickdelivery.gr και το deliveras.gr.

Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο οποίο αναφέρει:

«Συγχαρητήρια στην InstaShop, για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής ίδρυσης Start-up επιχείρησης που έχει γίνει ως τώρα. Με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν έδρα την Ελλάδα και αρχική ελληνική επένδυση, καταδεικνύει πως το οικοσύστημα των Start-up που έχουμε ανθεί και ενδυναμώνεται συνεχώς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ