ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

LinkedIn: Το δίκτυο - «υπερόπλο» για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και στην «Covid εποχή»

LinkedIn: Το δίκτυο - «υπερόπλο» για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και στην «Covid εποχή»

Το LinkedIn, η παγκόσμια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έχει αναδειχθεί στην «εποχή κορωνοϊού», ως πολύτιμο «υπερόπλο» όσων γνωρίζουν και αξιοποιούν τις δυνατότητες του. 

Μέσω της πλατφόρμας αυτής, που διαθέτει περισσότερους από 700 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 200 χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αναζητούν στελέχη, ενώ παράλληλα, επαγγελματίες διερευνούν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες, χωρίς όρια, χωρίς τους… «πατροπαράδοτους» γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά με πολλαπλά κέρδη σε διάφορα επίπεδα. Το «απέραντο διαδίκτυο» δημιουργεί ευκαιρίες – αρκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει καλά τι ακριβώς αναζητά και πώς να χρησιμοποιεί όλα όσα του προσφέρονται για τον σκοπό αυτό.

Η εποχή του κορωνοϊού ανέδειξε την ισχύ του διαδικτύου

Επιχειρηματικοί όμιλοι και επαγγελματίες ανά τον κόσμο διέβλεψαν από πολύ νωρίς πως η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η νόσος Covid-19 επρόκειτο να προκαλέσουν τεράστιες αλλαγές παγκοσμίως, σε πολλαπλά επίπεδα. Λίγους μήνες μετά, οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν και σήμερα μπορούμε να κατανοήσουμε πως σχεδόν τα πάντα λειτουργούν διαφορετικά από αυτό που ονομάζουμε «προ-Covid» εποχή. Ειδικά όσον αφορά στις επιχειρήσεις και τον επαγγελματικό τομέα, η πανδημία επηρέασε δραστικά όχι μόνο όσους αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να μειώσουν ή και να παύσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα λόγω των εκτεταμένων lockdown, όσο και εκείνους που συνέχισαν να λειτουργούν, επιχειρώντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και την ραγδαία αλλαγή.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα είναι πως στην εποχή που διανύουμε και κατά την οποία «σχηματίζεται» το μέλλον των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το διαδίκτυο, οι online συνεργασίες και η remote εργασία. Νέες ευκαιρίες δημιουργούνται για ανθρώπους που εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας αναζητούν εργασία, ενώ και από την πλευρά των επιχειρήσεων η γκάμα επιλογών αυξάνεται σημαντικά, καθώς πλέον ενστερνίζονται όλο και περισσότερο τους νέους τρόπους συνεργασιών, σε ευρύτερο επίπεδο.

Το LinkedIn αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της αγοράς

Είναι σαφές, ότι το LinkedIn που δημιουργήθηκε ως η κατεξοχήν «επαγγελματική» πλατφόρμα για την παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα, αναλαμβάνει εξέχοντα ρόλο στη νέα εποχή. Ο ειδικός επί του θέματος, διεθνώς αναγνωρισμένος LinkedIn Strategist Ντένης Κουτούδης, επικεφαλής της ομάδας της LinkedSuperPowers, μίας εκ των σημαντικότερων εταιρειών διαχείρισης social media παγκοσμίως, δηλώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece:

«Έχουν προκύψει συνεργασίες, συστάσεις και πελάτες από εκεί που δεν το περιμένει κανείς! Γι’ αυτό και παροτρύνω τους πελάτες μας να γνωρίζονται καλύτερα με τα connections τους στο LinkedIn, να χτίζουν νέες επαγγελματικές σχέσεις και να έχουν πάντα ανοικτό και θετικό μυαλό για πιθανές συνεργασίες που ενδέχεται να προκύπτουν».

Ο Ντένης Κουτούδης, ιδρυτής και CEO της LinkedSuperPowers

Η επιτυχία του μέσου, οφείλεται ακριβώς σε αυτή του την ιδιαιτερότητα: Το LinkedIn δεν είναι «ένα από τα πολλά» social media ή social networks. Πρόκειται για ένα «εργαλείο» που συνδυάζει και τις δύο αυτές μορφές, γίνεται δηλαδή ένα ισχυρότατο Social Media Network, με απεριόριστες δυνατότητες για τους χρήστες – αρκεί αυτοί να γνωρίζουν πώς να τις εκμεταλλευτούν. Διότι στο LinkedIn, δεν αρκεί να «φτιάξει προφίλ» κάποιος, αλλά αντίθετα, πρέπει να το κάνει με τον κατάλληλο τρόπο, αξιοποιώντας όλες τις πτυχές του στο έπακρο.

Η LinkedSuperPowers, με τη διεθνή ομάδα της, αναλαμβάνει το κατάλληλο «στήσιμο» του επαγγελματικού προφίλ στο LinkedIn τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, που έχουν, με τον τρόπο, αυτό μια σπουδαία ευκαιρία να αναπτυχθούν, να αναζητήσουν επενδύσεις ή επενδυτές, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους διευρύνοντας το κοινό τους, αλλά και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου και των remote συνεργασιών. LinkedIn Researchers, κορυφαίοι copywriters, personal branding experts, storytellers, designers και LinkedIn SEO specialists, με συντονιστή τον Ντένη Κουτούδη, γνωρίζουν εις βάθος το συγκεκριμένο δίκτυο και τον τρόπο λειτουργίας του, με αποτέλεσμα να εκπροσωπούν μέχρι σήμερα χιλιάδες ατομικούς και εταιρικούς πελάτες από όλα τα industries διεθνώς.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος LinkedIn Strategist Ντένης Κουτούδης

Ο ίδιος ο Ντένης Κουτούδης, ιδρυτής και CEO της LinkedSuperPowers, που σήμερα διαθέτει γραφεία στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Αθήνα, είναι πολύ μεγάλος υποστηρικτής του remote working και του online networking: «Πολλές φορές μπορεί να έχω μέχρι και 15 online networking meetings την ημέρα, με νέα μου connections στο LinkedIn. Τα αποτελέσματα από αυτά τα networking conversations μπορεί πραγματικά να είναι εντυπωσιακά», επισημαίνει, τονίζοντας πως ευκαιρίες δημιουργούνται ανά πάσα στιγμή, αρκεί να έχει κάποιος τη δυνατότητα να ξεχωρίσει σε αυτό τον «ωκεανό» του παγκόσμιου ιστού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή την περίοδο, ακόμα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό απευθύνθηκαν στη LinkedSuperPowers, προκειμένου να διευρύνουν τις δυνατότητές τους, μέσω επαφών και στρατηγικών συνεργασιών για το μέλλον, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο, ακριβώς εξαιτίας του Covid-19.

Ο Ντένης Κουτούδης, άλλωστε, έχει σήμερα περισσότερους από 1.000.000 Social Media Followers, ενώ συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των Ελλήνων με τη μεγαλύτερη επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα. Εκδοτικοί οργανισμοί όπως το Forbes, το Fortune, το Entrepreneur, η HuffPost έχουν αναφερθεί στην ποιότητα της εργασίας του, ενώ μεταξύ των συνεργασιών του ξεχωρίζουν αυτές με executives πολυεθνικών όπως η Microsoft, η IBM, η Pfizer, το Bloomberg, η Amazon, η Deloitte κά. Ο ίδιος, διευρύνοντας διαρκώς την εκπαίδευσή του, παρακολουθεί αυτή τη στιγμή ειδικό Executive Programme του Harvard σχετικά με την στρατηγική καινοτομία, ενώ έχει πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο e-commerce από Πανεπιστήμιο της Αγγλίας και MBA σε Πανεπιστήμιο της Ελβετίας. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως social media marketing manager σε διάφορους κλάδους (τράπεζες, χρηματοοικονομικά, εξαγωγές τροφίμων, realestate, commodity trading, property) και σήμερα έχει δημιουργήσει μια ομάδα από συνεργάτες αντίστοιχου επιπέδου, που πιστεύουν στη δύναμη του διαδικτύου και ξεχωρίζουν για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, υποστηρίζοντας πάντα και με κάθε τρόπο την Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο και όχι βιογραφικά παντού»

Στην ομάδα της LinkedSuperPowers μετέχει και η co-founder Emily Pappas, που εξηγώντας τη σπουδαιότητα του LinkedIn τη σημερινή εποχή, υποστηρίζει πολύ χαρακτηριστικά πως «για την εύρεση εργασίας, πιο σημαντικό είναι το να έχει κάποιος ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο, παρά το να στέλνει βιογραφικά ‘δεξιά και αριστερά’, μαζικά. Όλοι μπορούν να στέλνουν βιογραφικά μαζικά, πόσοι όμως είναι αυτοί που έχουν ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο, που έχουν συνάψει ισχυρές επαγγελματικές γνωριμίες που θα βοηθήσουν στην ανέλιξη της καριέρας τους; Nowadays, it’s all about the power of your professional network». Είναι γεγονός επίσης, πως το LinkedIn είναι η «πρώτη επιλογή» των recruiters παγκοσμίως: Σύμφωνα με έρευνες, το 94% αυτών, όταν πρόκειται να αναζητήσει εργατικό δυναμικό για λογαριασμό μιας επιχείρησης, το κάνει μέσω του LinkedIn.

Ο Ντένης Κουτούδης και η Emily Pappas

Βασικές συμβουλές για ένα επιτυχημένο προφίλ στο LinkedIn

Πολλοί θεωρούν πως καθώς έχουν αποκτήσει μια σχετική εξοικείωση με το διαδίκτυο και ειδικά τα social media, μπορούν να χειριστούν μόνοι τους ένα προφίλ στο LinkedIn. Πρόκειται όμως, σε κάθε περίπτωση, για μία πολύ ξεχωριστή πλατφόρμα που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες και αυτό σημαίνει πως οι βασικές αρχές για ένα επιτυχημένο προφίλ είναι πολύ συγκεκριμένες.

- Η φωτογραφία προφίλ: Πολλοί την περιγράφουν ως «business casual», να είναι επαγγελματική, να εκπέμπει θετικότητα, αλλά να μην είναι αυστηρή.

- Τα κενά: Καλό είναι να μην αφήνουμε κανένα από τα πεδία που ζητάει εξ ορισμού η πλατφόρμα κενό, αλλά να συμπληρώνουμε προσεκτικά τα πάντα.

- Η περίληψη: Είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι -ίσως- φαίνεται το να μιλήσει κάποιος για τον εαυτό του, με ειλικρίνεια, χωρίς υπεροψία, αλλά και χωρίς να τον μειώνει. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε α΄ ενικό πρόσωπο και να επιλέγουμε προτάσεις που μας εκφράζουν.

- Η γλώσσα: Τα αγγλικά είναι η γλώσσα του διαδικτύου και δεν μπορεί κάποιος που έχει στόχο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του LinkedIn στο έπακρο να χρησιμοποιεί τα ελληνικά.

Αυτές οι βασικές συμβουλές αρκούν για να γίνει ένα πρώτο βήμα, η αρχή. Από εκεί και πέρα όμως, έρχονται οι ειδικοί, που γνωρίζουν πώς να μας κατατοπίσουν ώστε να αξιοποιήσουμε την πλατφόρμα σε όλες τις πτυχές της. Ένα ισχυρό προφίλ στο LinkedIn σήμερα θεωρείται «εκ των ουκ άνευ» για κάθε επαγγελματία που κυνηγάει τους στόχους του με προσήλωση, υπομονή και επιμονή. Χτίζοντας το προφίλ αυτό με τον κατάλληλο τρόπο, με τη βοήθεια των ειδικών της LinkedSuperPowers, στελέχη και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο αποκτούν «φωνή» και παρουσία στο πιο ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο στον κόσμο. Αποκτούν πρόσβαση στο κέντρο των εξελίξεων, που αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το διαδίκτυο και ανοίγουν φτερά για το μέλλον, με γερές βάσεις και απεριόριστες ευκαιρίες.