ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρησιακές σπουδές σε πρώτο πλάνο και τη δεκαετία του 2020

Οι επιχειρησιακές σπουδές σε πρώτο πλάνο και τη δεκαετία του 2020

Η επιλογή των κατάλληλων σπουδών δεν είναι εύκολη υπόθεση για την πλειονότητα των νέων, ειδικότερα τη νέα δεκαετία την οποία διανύουμε και η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχείς μεταβολές. Η τεχνολογία έχει αλλάξει αναμφίβολα τον τρόπο που εργαζόμαστε, ενώ έχει αναδείξει και μία σειρά από νέα επαγγέλματα, τα οποία μέχρι πριν από μερικά χρόνια μας ήταν άγνωστα.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως παρά την αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογικές δεξιότητες και ειδικότητες στον εργασιακό κλάδο, υπάρχουν ορισμένοι περισσότερο «παραδοσιακοί» τομείς σπουδών οι οποίοι παραμένουν περιζήτητοι στις μέρες μας και προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, κάνοντας τη διαφορά σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση εν έτει 2020.

Οι επιχειρησιακές σπουδές αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τα Ναυτιλιακά και τα Ξενοδοχειακά να συνιστούν τρεις από τους περισσότερο «κλασικούς», αλλά άκρως δημοφιλείς και περιζήτητους τομείς σπουδών στις μέρες μας. Και το στοιχείο-«κλειδί» που κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο εκσυγχρονισμός.

Από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στα Ναυτιλιακά και τα Ξενοδοχειακά

Αντιλαμβανόμενα τις σύγχρονες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του νέου εργασιακού τοπίου και φυσικά της ίδιας της κοινωνίας, τα πλέον κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα προσπαθούν να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τα προγράμματα σπουδών τους, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Τα καταφέρνουν, λοιπόν, στελεχώνοντας τις κορυφαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς του σήμερα με εργαζόμενους που διαθέτουν πολύτιμες γνώσεις και ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες στους τομείς τους.

Ποια είναι όμως τα εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρησιακών σπουδών που προσφέρουν σήμερα σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης και απορρόφησης στην αγορά εργασίας και ποια είναι τα πλέον σημαντικά οφέλη τους για έναν σπουδαστή;

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από ένα πρόγραμμα σπουδών στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος σε ένα BSc στο Business Management που δημιουργεί στελέχη που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και ικανότητες σε πεδία όπως η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, το μάρκετινγκ, η λογιστική και τα χρηματοοικονομικά, η διαχείριση έργων, η επιχειρηματικότητα και φυσικά, η καινοτομία.

Οι σπουδές στα Ναυτιλιακά βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα με τις περισσότερο «παραδοσιακές» αλλά εξίσου περιζήτητες επιλογές σπουδών στις μέρες μας, οι οποίες «ανοίγουν» δρόμους καριέρας σε ένα λαμπρό επαγγελματικό αύριο: Από ένα BSc στο Shipping σε ένα πρόγραμμα σπουδών στο Maritime Business. Άλλωστε, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας πρόσφορο έδαφος για επαγγελματική αποκατάσταση. Και τα σίγουρο είναι πως οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στην παγκόσμια ναυτιλία και ταυτόχρονα παρουσιάζουν σημαντικές επενδύσεις στους διάφορους τομείς του ναυτιλιακού κλάδου, δημιουργώντας ταυτόχρονα επιχειρηματικές ευκαιρίες για νέα ναυτιλιακά στελέχη παγκοσμίως.

Τέλος, ο κλάδος της Φιλοξενίας και του Τουρισμού προσφέρει επίσης μεγάλες ευκαιρίες καριέρας εν έτει 2020, με τις σπουδές στα Ξενοδοχειακά να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σήμερα. Από σπουδές πάνω στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία μέσα από προγράμματα όπως το Hospitality and Tourism Management σε εκπαίδευση στον κλάδο της κρουαζιέρας με ένα bachelor στο Cruise Operations Management. Η φιλοξενία σήμερα είναι παντού.

Κολλέγιο της Χρονιάς 2020 το Business Centre of Athens

Στην Ελλάδα, λοιπόν, το πρώτο κολέγιο το οποίο κάλυψε το εκπαιδευτικό κενό που υπήρχε σε αναπτυσσόμενους τομείς με μεγάλη ζήτηση όπως η οικονομία και η διοίκηση και οι τουριστικές σπουδές, ήταν και παραμένει το Business Centre of Athens, δηλαδή το BCA.

Το BCA ήταν ουσιαστικά το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με παραρτήματα σε Ελβετία και Ιταλία, το οποίο εισήγαγε σπουδές άρρηκτα συνδεδεμένες με την αγορά εργασίας, με καθηγητές-επαγγελματίες του χώρου. Γιατί επέλεξε αυτή την προσήλωση σε επιχειρησιακές μόνο σπουδές; Διότι σκοπός του ήταν να προσφέρει στους φοιτητές του όχι απλώς τη χαρά μια αποφοίτησης, αλλά τη σιγουριά μιας καριέρας σε τομείς απαιτητικούς μεν, αλλά αποδοτικούς δε.

Παρέχοντας σύγχρονα προγράμματα και διδακτική εμπειρία που ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας και διαθέτοντας κτιριακές υποδομές υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι το BCA αναδείχτηκε ως Κολλέγιο της Χρονιάς 2020 στα βραβεία Education Leaders Awards. Εμείς αξίζει απλώς να αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων, από πέρυσι και ειδικά για το ξενοδοχειακό τμήμα, έχει ξεκινήσει μία εξαιρετική συνεργασία με τις παγκοσμίου φήμης ελβετικές ξενοδοχειακές σχολές Glion και LesRoches, ενώ από το 2018 φιλοξενείται σε ένα σύγχρονο city campus στην Αθήνα που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και διαθέτει σε έναν ολόκληρο όροφο την πρώτη προσομοίωση ενός 5στερου εκπαιδευτικού ξενοδοχείου, προκειμένου να διευκολύνει την πρακτική άσκηση των σπουδαστών του.

Όσο για το πώς αντιμετώπισε το BCA την κρίση του κορονοϊού, να τονίσουμε πως η εξ αποστάσεως διδασκαλία -την οποία το 2020 το Business Centre of Athens είχε καθιερώσει εδώ και χρόνια σε πολλές περιπτώσεις- εμπλουτίστηκε με εφαρμογές που κατέστησαν την ηλεκτρονική συνεργασία εφάμιλλη της πραγματικής.

Το σίγουρο είναι ότι όπως όλα δείχνουν, οι επιχειρησιακές σπουδές βρίσκονται σε πρώτο πλάνο τη δεκαετία του 2020. Και από το 1971 μέχρι σήμερα, το Business Centre of Athens είναι εδώ για να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και να κάνει τη διαφορά σε ό,τι αφορά στην ειδίκευση και την επαγγελματική καταξίωση στους τομείς που ξεχωρίζουν στο σύγχρονο επαγγελματικό και οικονομικό περιβάλλον. Όλα αυτά με εμμονή στην ποιότητα και την άμεση προσαρμογή στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες και ευκαιρίες.

Πίσω στο Αφιέρωμα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ