ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν απόφοιτο περιζήτητο στην αγορά εργασίας

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν απόφοιτο περιζήτητο στην αγορά εργασίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εν έτει 2020, η διασύνδεση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος με την αγορά εργασίας αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την πλειονότητα των νέων που βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης αντικειμένου σπουδών και φυσικά, σχολής.

Ωστόσο, το στοιχείο που πολλοί νέοι αγνοούν στην προσπάθειά τους να αποφασίσουν σε ποια σχολή θα σπουδάσουν, είναι το ότι προκειμένου να μπορέσουν να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας έπειτα από την αποφοίτησή τους, είναι σημαντικό να λάβουν υπόψη τους μία σειρά από παραμέτρους.

Η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε πολλές χώρες του κόσμου, η ευκαιρία σπουδών σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, οι συνεργασίες με διεθνούς φήμη πανεπιστήμια και μεταξύ άλλων, η συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελούν μερικούς μόνο από τους παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την άμεση απορρόφηση ενός νέου από την αγορά εργασίας.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός πως σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση το 2020, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο αμερικανικό κολέγιο στην Ευρώπη, αποτελεί μία επιλογή που ξεχωρίζει ξανά.

Η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε πολλές χώρες του κόσμου, η ευκαιρία σπουδών σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, οι συνεργασίες με διεθνούς φήμη πανεπιστήμια και μεταξύ άλλων, η συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελούν μερικούς μόνο από τους παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την άμεση απορρόφηση ενός νέου από την αγορά εργασίας.

Από τις παράλληλες σπουδές στο Study Abroad

Εν έτει 2020, το Deree – The American College of Greece έχει σπουδαστές από 78 χώρες του κόσμου και προσφέρει συνολικά 24 καινοτόμα προπτυχιακά προγράμματα (majors) και 50 υποειδικότητες (minors), τα οποία οδηγούν σε Bachelor of Science και Bachelor of Arts, καθώς και τίτλους Master σε οκτώ σύγχρονες ειδικότητες, με πιο πρόσφατη το MS in Organizational Psychology. Όσον αφορά στις πλέον δημοφιλείς κατευθύνσεις και τομείς σπουδών που επιλέγουν οι φοιτητές των σχολών του Deree, είναι η Ψυχολογία, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Επικοινωνία, το Marketing, η Τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων, ο Διεθνής Τουρισμός και Διαχείριση Μονάδων Φιλοξενίας, η Διεθνής επιχειρηματικότητα, τα Ναυτιλιακά, τα Χρηματοοικονομικά και η Αγγλική Φιλολογία.

Ο λόγος που αναφερόμαστε συγκεκριμένα στον εν λόγω μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό, σχετίζεται με το ότι απόφοιτοί του είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας, ενώ περισσότεροι από τους μισούς βρήκαν εργασία μέσα σε έξι μόλις μήνες από την αποφοίτησή τους. Το γιατί εξηγείται εύκολα από το γεγονός ότι οι σπουδαστές του συγκεκριμένου κολλεγίου είναι αφενός πλήρως εφοδιασμένοι όχι μόνο με τις γνώσεις, αλλά και με τα απαραίτητα soft skills, τις δεξιότητες εκείνες τις οποίες αποζητά η πλειονότητα των σύγχρονων εργοδοτών σήμερα. Αξίζει απλώς να αναφέρουμε ότι το δίκτυο των αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, αριθμεί περισσότερα από 59.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, τα οποία μάλιστα απασχολούνται σε περισσότερο από το 71% των 100 ισχυρότερων brands παγκοσμίως.

Εκείνο που αξίζει να τονίσουμε μεταξύ άλλων όμως, είναι το ότι για τη διασύνδεση του Deree με την αγορά εργασίας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν μία σειρά από παράγοντες. Διότι πέρα από τη συνεργασία του κολλεγίου με πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό -εταιρείες στις οποίες οι φοιτητές μπορούν να κάνουν την πρακτική τους και να οδηγηθούν συχνά σε πρόσληψη- το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει επίσης στους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων τη δυνατότητα παράλληλων σπουδών. Να υπογραμμίσουμε απλώς ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, συνολικά 1.046 φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων κάνουν παράλληλες σπουδές στο Deree και 322 από αυτούς, με τη βοήθεια του Προγράμματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δύο ακόμη από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι βέβαια το ότι μέσα από ένα διεθνές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές του να κάνουν την πρακτική τους σε σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς του εξωτερικού, καθώς το ότι μέσα από το πρόγραμμα Study Abroad, οι φοιτητές του μπορούν να σπουδάσουν για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε πολύ γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, το Deree συνεργάζεται με περισσότερα από 65 πανεπιστήμια παγκοσμίως διεθνούς φήμης, όπως το Cornell University School of Hotel Administration στη Νέα Υόρκη, το Emory Goizueta Business School, το Stanford και το LSE.

Αυτός ο συνδυασμός δυνατοτήτων και ευκαιριών διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση των φοιτητών σε αξιόλογες ευκαιρίες καριέρας καθώς και την απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως προτιμήσεων και επιλογών σε ό,τι αφορά στους επιμέρους τομείς σπουδών, το σίγουρο είναι ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος, η ασφάλεια μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Και για το Deree, η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό. Για την ακρίβεια, ήδη από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, μετέφερε όλα του τα μαθήματα οnline με μεγάλη ευκολία, ενώ εδώ και χρόνια είναι εξοικειωμένο με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχοντας εκπαιδεύσει 84 καθηγητές στη διαδικτυακή διδασκαλία.

Φέτος, λοιπόν, βάζει την ασφάλεια σε πρώτο πλάνο και τηρεί όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αίθουσες διδασκαλίας του θα μπορούν αυτό το ακαδημαϊκό έτος να φιλοξενήσουν μέχρι και 12 φοιτητές ή μαθητές καθώς και ότι για τη διδασκαλία, θα χρησιμοποιηθούν τρεις νέοι μέθοδοι και συγκεκριμένα, η εκ του σύνεγγυς διδασκαλία για μικρά τμήματα και εργαστήρια, η online σύγχρονη διδασκαλία για μεγαλύτερες τάξεις και το μεικτό μοντέλο.

Για να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση των σπουδαστών του στη νέα αυτή εκπαιδευτική πραγματικότητα μάλιστα, το κολλέγιο έχει ξεκινήσει ήδη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνολογικής εκπαίδευσης για καθηγητές και μεταξύ άλλων, ετοίμασε οδηγούς για τους φοιτητές σχετικά με το πώς θα αξιοποιήσουν τη διαδικτυακή σύγχρονη διδασκαλία ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, ενώ προσφέρει και ψυχολογική βοήθεια στους φοιτητές μέσω Skype και peer-to-peer διδασκαλία μέσω zoom.

Όσο διαφορετικό και αν είναι το φετινό ακαδημαϊκό έτος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εν έτει 2020, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να μπορεί και κυρίως, να θέλει να προσφέρει στους νέους κάτι περισσότερο από απλές γνώσεις: Πρέπει να τους προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες καριέρας, να διευρύνει τους ορίζοντές τους και να τους επιτρέπει να αναπτύσσουν πολύτιμα soft skills, δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες στον σύγχρονο εργασιακό κόσμο. Για το αρχαιότερο και μεγαλύτερο αμερικανικό κολέγιο στην Ευρώπη, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, οι παραπάνω παράμετροι αποτελούν τον «κανόνα» εδώ και πολλά χρόνια.

Η νέα ακαδημαϊκή περίοδος ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις υποτροφίες, τα προγράμματα οικονομικής στήριξης και τις προϋποθέσεις εδώ.

Πίσω στο Αφιέρωμα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ