ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εμπειρία της αναβαθμισμένης distance learning φοίτησης σε πρώτο πλάνο

Η εμπειρία της αναβαθμισμένης distance learning φοίτησης σε πρώτο πλάνο

Τους τελευταίους μήνες η καθημερινότητά μας άλλαξε σε βαθμό που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά κάθε τομέα της ζωής μας.

Ένας από τους τομείς που επηρεάστηκε περισσότερο από τις αλλαγές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ήταν εκείνος της εκπαίδευσης. Ξαφνικά, η έννοια του distance learning έγινε ο «κανόνας» σε ό,τι αφορά στις σύγχρονες σπουδές και τόσο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσο και οι φοιτητές, κλήθηκαν να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα.

Πώς όμως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατάφεραν να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση; Το παράδειγμα του Mediterranean College είναι σίγουρα ενδειτικό.

Μία νέα, ψηφιακή δυναμική στην εκπαιδευτική κοινότητα

Την χρονιά που πέρασε, το Mediterranean College κατάφερε να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες που η πανδημία του Covid-19 έφερε στον τομέα της εκπαίδευσης. Και όπως αποδείχθηκε, τα κατάφερε με επιτυχία, δημιουργώντας την ίδια ώρα μάλιστα μια νέα δυναμική στην εκπαιδευτική του κοινότητα.

Ποιες ήταν οι αποφάσεις που πήρε το κολλέγιο όμως αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και οι οποίες κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά; Ουσιαστικά προσάρμοσε το 100% της διδασκαλίας και των εξετάσεών του σε distance learning περιβάλλον και μέσα από την άρτια συνεργασία καθηγητών και φοιτητών, η μετάβαση στη διαφορετική εκπαιδευτική καθημερινότητα που «υπαγόρευσε» η νέα, αμιγώς ψηφιακή, καθημερινότητα, έγινε ομαλά και με αποτελεσματικότητα.

Πιο αναλυτικά, μέσα από εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, η εκπαιδευτική υποστήριξη ενισχύθηκε, ενώ με τη χρήση ψηφιακών κόμβων ομαδικής συνεργασίας και επικοινωνίας, οι φοιτητές είχαν απομακρυσμένη πρόσβαση σε εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό υλικό, με ηχογραφημένες παρουσιάσεις, βίντεο και tutorials, καθώς και πρόσβαση σε πηγές μελέτης και έρευνας. Τα webinars και τα guest lectures δεν έλειψαν φυσικά από το πρόγραμμα, ενώ οι εξετάσεις υλοποιήθηκαν διαδικτυακά. Όλα αυτά ενώ οι βασικές υπηρεσίες της Γραμματείας, του Συμβουλευτικού Κέντρου και του Κέντρου Ακαδημαϊκών Δεξιοτήτων μεταφέρθηκαν online.

Μέσα από αυτή τη digital εμπειρία που προέκυψε από τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, λοιπόν, και με τη συμβολή των συνεργατών του, το Mediterranean College διαθέτει σήμερα την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία να προσαρμόζει τις υπηρεσίες του και να υποστηρίζει ενεργά τους φοιτητές του, σε αντίστοιχες αντίξοες συνθήκες.

Για τους ίδιους τους φοιτητές το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για την ακρίβεια, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την άμεση ανταπόκριση και οργάνωση που υπήρξε, όπως η Στέλλα Μακαρώνη- Φοιτήτρια BSc (Hons) Applied Psychology. «Όταν η χώρα μας μπήκε σε lock down ανησύχησα και ιδιαίτερα για τις σπουδές μου. Μόλις όμως έλαβα από το Κολλέγιο το email οδηγιών για το πώς θα συνεχίσουμε για την ολοκλήρωση του εξαμήνου μας και το πώς θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις μας, σταδιακά το άγχος εξαφανίστηκε», ανέφερε η φοιτήτρια και πρόσθεσε: «Κάναμε καθημερινά τα μαθήματά μας, τηρώντας το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εντυπωσιάστηκα από την ενεργή συμμετοχή των συμφοιτητών μου. Το ακαδημαϊκό υλικό από τις βιβλιοθήκες του συνεργαζόμενου Πανεπιστημίου ήταν επαρκές και με βοήθησε να κατανοήσω το μάθημα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με βοήθησε επίσης, να βελτιώσω τη βιβλιογραφική μου έρευνα για τις εργασίες μου». Βέβαια, όπως αποκάλυψε, «υπήρξαν και δύσκολες στιγμές λόγω της υγειονομικής κρίσης». Τότε ήταν που χρειάστηκε και έλαβε τη βοήθεια του κολλεγίου. «Χρειάστηκα τη βοήθεια του Συμβουλευτικού Κέντρου, που με ατομικές online συνεδρίες, ήταν πάντα κοντά μου και σε συνδυασμό με την υποστήριξη των καθηγητών, οι οποίοι προσεφέραν τις ώρες γραφείου τους με ατομικές skype συνεδρίες, πίστεψα πως θα τα καταφέρω και τα κατάφερα», σημείωσε η Στέλλα.

Οι κορυφαίοι τομείς σπουδών και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας

Η επιτυχία του συγκεκριμένου κολλεγίου, βέβαια, σε ό,τι αφορά στη ψηφιακή εκπαίδευση, δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως το Mediterranean College διαθέτει σπουδαίες συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού (όπως το University of Derby το οποίο ανήκει μάλιστα στα 26 καλύτερα Βρετανικά Πανεπιστήμια), καθώς και ένα ολοκληρωμένο πλάνο απασχολησιμότητας για τους φοιτητές του, μέσα από συνεργασίες με περισσότερες από 500 εταιρείες και οργανισμούς. Όλα αυτά με στόχο τη διασύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας.

Όσον αφορά στις σχολές και τις ειδικότητες που ξεχωρίζουν, να σημειώσουμε ότι το Mediterranean College αποτελείται από οκτώ Ακαδημαϊκές Σχολές και προσφέρει 35 αναγνωρισμένα Προπτυχιακά (Bachelor’s) και Μεταπτυχιακά (Master’s) προγράμματα σπουδών στους τομείς της Οικονομίας και Διοίκησης, των Ναυτιλιακών, της Πληροφορικής, της Ψυχολογίας, των Επιστημών της Αγωγής, των Πολιτικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, των Επιστημών Υγείας και Αθλητισμού και του Τουρισμού-Φιλοξενίας.

Επιλέγοντας, λοιπόν, το Mediterranean College, ένας νέος μπορεί να εξασφαλίσει αναγνωρισμένα πτυχία, επαγγελματικά ισοδύναμα ελληνικών Πανεπιστημίων, δίγλωσσο μοντέλο εκπαίδευσης, στα ελληνικά και τα αγγλικά χωρίς προσθήκη προπαρασκευαστικού έτους, τη δυνατότητα δια ζώσης, μικτής ή εξ αποστάσεως φοίτησης, με χρήση ολοκληρωμένης πλατφόρμας και σύγχρονων εργαλείων e-learning, ολοκληρωμένο σχέδιο επαγγελματικής ανάπτυξης και αποκατάστασης (MC Employability Scheme ®) καθώς και πρόσβαση σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα υποτροφιών και επιδοτήσεων.

Όποιες και αν είναι οι νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στη ζωή μας το επόμενο διάστημα, λοιπόν, το σίγουρο είναι πως η εμπειρία μίας αναβαθμισμένης distance learning φοίτησης και η μετάβαση σε μία νέα, ψηφιακή, καθημερινότητα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί και μάλιστα, με σημαντική επιτυχία από κολλέγια όπως το Mediterranean College. Πλέον έχουμε στα χέρια μας τα τεχνολογικά εξελιγμένα εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία και είμαστε καλά προετοιμασμένοι, να συνεχίσουμε ή να ξεκινήσουμε με επιτυχία το εκπαιδευτικό «ταξίδι», δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Περισσότερες πληροφορίες:

Επικοινώνηστε σήμερα με το Mediterranean College για περισσότερες πληροφορίες στα προγράμματα σπουδών και τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Γίνονται δεκτές μετεγγραφές φοιτητών από Πανεπιστήμια, Κολλέγια και ΙΕΚ (αναγνώριση μαθημάτων).

Αθήνα: Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, ΤΗΛ.: 210 8899600

Θεσσαλονίκη: Ίωνος Δραγούμη 21, ΤΗΛ.: 2310 287779

www.medcollege.edu.gr, info@medcollege.edu.gr

Πίσω στο Αφιέρωμα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ