ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απόφαση του Εφετείου δικαιώνει την Αλουμίνιον της Ελλάδος έναντι της ΔΕΗ

Απόφαση του Εφετείου δικαιώνει την Αλουμίνιον της Ελλάδος έναντι της ΔΕΗ
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/Κώστας Κατωμέρης

Συγκεκριμένα, το Εφετείο Αθηνών, μετά από προσφυγή που είχε κάνει η ίδια η ΔΕΗ το 2014, αποφάνθηκε υπέρ της τιμής αλλά και της διαδικασίας της διαιτησίας, επικυρώνοντας ουσιαστικά όλες τις μέχρι τώρα ευρωπαϊκές και ελληνικές αποφασεις που έχουν ληφθεί για το θέμα.

Το επίδικο ζήτημα αφορά στην τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) από τη ΔΕΗ, μετά τη λήξη της συμφωνίας το 2006. Καθώς οι δυο πλευρές δεν κατέληξαν για την τιμολόγηση της προμήθειας ρεύματος, συμφώνησαν από κοινού να παραπέμψουν το θέμα στη μόνιμη διαιτησία της ΡΑΕ. Η τελική απόφαση που ελήφθη υπαγόρευε ότι η ΔΕΗ θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια την ΑτΕ σε συγκεκριμένη τιμή €36,6 MWh για την περίοδο 2010–2013.

Ωστόσο, η ΔΕΗ, αν και είχε αποδεχθεί τη διατησία προχώρησε σε μαζικες προσφυγές τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Όλες οι αποφάσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό με τελευταία την απόφαση του Εφετείου δικαίωσαν την τιμή διαιτησίας των 36,6€/MWh με βάση και τα στοιχεία κόστους της περιόδου εκείνης.

Με την απόφαση του Εφετείου όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς κλείνει οριστικά ο κύκλος των προσφυγών περί τιμής διαιτησίας.

Τούτο κατά τις ίδιες πηγές θα σημάνει την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη οριστικής λύσης, που θα επιτευχθεί με βάση τις αρχές του κώδικά προμήθειας, αλλά και τα νέα δεδομένα στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ