SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Adopt-a-School: Η πρωτοβουλία που έφερε την πρώτη STEM βιβλιοθήκη σε ελληνικό δημόσιο σχολείο

Adopt-a-School: Η πρωτοβουλία που έφερε την πρώτη STEM βιβλιοθήκη σε ελληνικό δημόσιο σχολείο

Τους τελευταίους οκτώ μήνες αντιληφθήκαμε και αισθανθήκαμε έντονα τον αδιαμφησβήτητα σημαντικό ρόλο των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας. Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, έκανε και συνεχίζει να κάνει επιτακτική σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών λύσεων, τόσο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας μας, όσο και των καθημερινών μας υποχρεώσεων. Ο τομέας όμως για τον οποίο κατέστη από την πρώτη στιγμή σαφές ότι η ύπαρξη ψηφιακών λύσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαία, ήταν εκείνος της εκπαίδευσης.

Το 2020, η τηλεκπαίδευση έγινε ο «κανόνας» για εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και μέχρι στιγμής, η τεχνολογία συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια των νέων. Ωστόσο, πέρα από το ότι τεχνολογία και εκπαίδευση κινούνται παράλληλα το 2020, τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, ανέδειξαν επίσης τη σημασία του εξοπλισμού των σχολείων μας με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλαδή με τα tech εκείνα προϊόντα που όχι μόνο θα βελτιώσουν το εκπαιδευτικό «ταξίδι» των μαθητών, αλλά την ίδια ώρα θα τους βοηθήσουν να εξελίξουν τις πλέον σημαντικές και περιζήτητες σύγχρονες δεξιότητες ή να αναπτύξουν νέες.

Αυτός είναι ο λόγος που η δημιουργία της πρώτης STEM βιβλιοθήκης σε δημόσιο ελληνικό σχολείο, αποτελεί κατά την άποψή μας μία από τις πλέον σημαντικές και αισιόδοξες πρωτοβουλίες που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Οι μελλοντικοί επιSTEMονες και ο ρόλος της τεχνολογίας

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μια άδεια αίθουσα στο 52ο ΓΕΛ Αθηνών, μετατράπηκε σε ένα μικρό κέντρο τεχνολογίας και επιστήμης, σε μία σύγχρονη STEM library που δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό να προωθήσει τη δημιουργική χρήση σύγχρονων εργαλείων και νέων τεχνολογικών εφαρμογών από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Χάρη στη νέα δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας Πλαίσιο, οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου στον Κολωνό, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν 3D εκτυπωτή, διαδραστικό πίνακα και interactive προτζέκτορα, VR γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, εξελιγμένα laptops, STEM εκπαιδευτικά παιχνίδια και μεταξύ άλλων, σύγχρονο οπτικοακουστικό και DIY υλικό για χειροτεχνίες και κατασκευές.

Πιο αναλυτικά, το έργο υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά της ΠΛΑΙΣΙΟ, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων και με τον συντονισμό του Athens Partnership. Όσο για την επιστημονική επιμέλεια για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του πρότυπου αυτού εκπαιδευτικού χώρου, την ανέλαβε το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης (Technical University of Crete), ενώ οι custom-designed κατασκευές της STEM βιβλιοθήκης υλοποιηθήκαν στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και μέσα από την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών ψηφιακής σχεδίασης και κατασκευής.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία αίθουσα η οποία έχει διαμορφωθεί στα πρότυπα της μεθοδολογίας STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), έχει δημιουργηθεί δηλαδή προκειμένου να επιτρέψει ή να παρακινήσει τους μαθητές να στραφούν στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, τόσο προς όφελός τους, όσο και για το συμφέρον της ίδιας της κοινωνίας τους. Διότι μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν τα πλέον καινοτόμα τεχνολογικά «εργαλεία», χρησιμοποιώντας τις βασικές αρχές των μαθηματικών και της φυσικής για την επίλυση σύγχρονων και απαιτητικών προβλημάτων, αποκτώντας περιβαλλοντική συνείδηση και αναπτύσσοντας πολύτιμες δεξιότητες, εξοπλίζονται με τα κατάλληλα εφόδια για το σήμερα και το αύριο, εφόδια που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα για μία σύγχρονη κοινωνία.

Υιοθετώντας ένα σχολείο και δίνοντας ελπίδα στους μαθητές

Πώς όμως το 52ο ΓΕΛ Αθηνών έγινε το πρώτο ελληνικό δημόσιο σχολείο που απέκτησε STEM library; Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας Πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων και συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» -και μεταξύ άλλων ένα σχολείο της.

Το όραμα πίσω από αυτή την ενέργεια δεν είναι άλλο από τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού χώρου, που μπορεί να υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και των πλέον σύγχρονων ψηφιακών επιλογών.

Στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων, λοιπόν, ανταποκρίθηκε το Πλαίσιο και η ομάδα εθελοντών του #plai_sou και μέσω του προγράμματος Adopt-a-School, μεταμόρφωσαν μία άδεια αίθουσα του 52ου ΓΕΛ Αθηνών, σε ένα tech εργαστήριο, σε ένα σύγχρονο κέντρο όπου οι νέοι του σχολείου ανακαλύπτουν τα οφέλη των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, σε μία STEM βιβλιοθήκη που θα φιλοξενήσει τη φαντασία και τις ιδέες μελλοντικών επιSTEMόνων. Και τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Διότι χάρη στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία και μέσα από το Πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του Δήμου Αθηναίων και την καθοδήγηση της ομάδας του TUC TIE Lab, οι εκπαιδευτικοί του 52ου Λυκείου θα επιμορφωθούν τώρα στη χρήση του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης STEM, στη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων, καθώς και σε συμμετοχικές πρακτικές που δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Πλαίσιο, αναφορικά με τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είναι σίγουρα ενδεικτικές, σε ό,τι αφορά στη σημασία αυτής της ενέργειας. Διότι σύμφωνα με τον κ. Κώστα Γεράρδο, «το μέλλον ανήκει στα παιδιά και οφείλουμε να τα προικίσουμε με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να το κατακτήσουν». Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πραγματοποιούνται συχνά τέτοιες ενέργειες και κυρίως, που πρέπει να δούμε όλο και περισσότερες εταιρείες ή εθελοντές να ανταποκρίνονται σε αιτήματα τόσο σημαντικά, όπως εκείνο του δήμου Αθηναίων για την «υιοθέτηση» ενός σχολείου στην Αθήνα.

Για τον ίδιο τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η αξία της πρωτοβουλίας Adopt-a-School από την εταιρεία Πλαίσιο και τους εθελοντές του, είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο κ. Μπακογιάννης προσκάλεσε περισσότερους «συμμάχους» να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν καταφέρνουμε να κάνουμε βήματα μπροστά για την εκπαίδευση, μπορούμε όχι μόνο να ελπίζουμε σε μία καλύτερη πόλη, αλλά να τη δημιουργήσουμε».

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι το Adopt-a-School δεν θα είναι η μοναδική πρωτοβουλία στον δρόμο για ένα καλύτερο και σίγουρα πιο εξελιγμένο αύριο για τους μαθητές στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας τους ανεκμετάλλευτους χώρους των ελληνικών σχολείων και εξοπλίζοντάς τους προς όφελος των μαθητών, φαίνεται πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και για την ίδια μας την κοινωνία. Όλα αυτά με «όχημα» την τεχνολογία.