SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Ελλάδα παράγεται καινοτομία για την «ενέργεια» του μέλλοντος

Στην Ελλάδα παράγεται καινοτομία για την «ενέργεια» του μέλλοντος

Η Sunlight συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους Έλληνες φοιτητές με το next big thing στον χώρο ενέργειας: την αποθήκευση ενέργειας. 

Η «Πράσινη Συμφωνία» βρίσκεται στον πυρήνα του πακέτου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξοδο της Ευρώπης από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19. Ο χάρτης πορείας της ΕΕ για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη κοινωνία έχει πολλούς σταθμούς. Ο πιο κομβικός ίσως μεταξύ αυτών αφορά την καλύτερη αποθήκευση ενέργειας για μικρότερη εξάρτηση από τον άνθρακα.

Η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, επενδυτών και φυσικά των ίδιων των πολιτών. Σε αυτή την κοσμογονία των αλλαγών που έρχεται στην ενέργεια, η Ελλάδα, αυτή τη φορά, δεν είναι απλός παρατηρητής. Έχει έναν κομβικό ρόλο να διαδραματίσει, αφού σε αυτό το καυτό θέμα της αποθήκευσης ενέργειας έχει να επιδείξει καινοτομία “Made in Greece”.

Υπάρχουν επιχειρήσεις στη χώρα μας, που όχι μόνο πρωταγωνιστούν στον τομέα αιχμής της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά έχουν θέσει ως στόχο να μοιραστούν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους και να την προσφέρουν σε αυτούς που μπορούν να την εξελίξουν. Στα νέα ταλέντα της χώρας, που σήμερα φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια και οραματίζονται έναν πράσινο κόσμο, με ελληνική υπογραφή.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Sunlight, εταιρεία του Ομίλου Olympia. Μια 100% ελληνική εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή μπαταριών, με εργοστάσια σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Ιταλία και ΗΠΑ, και διεθνή παρουσία στα καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Οι άνθρωποι της Sunlight έχουν κατανοήσει ότι η διασύνδεση των καινοτόμων επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα νέα ταλέντα και χτυπά η καρδιά των φρέσκων ιδεών, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ανάπτυξης.

Η Sunlight ήδη επενδύει σε αυτή τη διασύνδεση, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας και επαφής με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους καθηγητές, τους ερευνητές και φυσικά τους φοιτητές. Αυτός ήταν ο στόχος της παρουσίασης που έκαναν πριν από μερικές ημέρες στελέχη της εταιρείας στους φοιτητές του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» και τον δραστήριο καθηγητή τους, Δημήτρη Βέργαδο. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως ένα από τα πλέον καινοτόμα στην Ελλάδα και προσελκύει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον.

Αν κρίνει κανείς από την ευρεία συμμετοχή στην παρουσίαση, όπου, φυσικά, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία του COVID-19, οι φοιτητές επιθυμούν διακαώς αυτή την επαφή. Ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται με μια ελληνική εταιρεία, η οποία απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους, είναι εξαιρετικά εξωστρεφής και κινείται σε έναν χώρο, όπως η αποθήκευση ενέργειας, που είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος και πρωτοστατεί στον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την επιχειρηματική ιστορία τη Sunlight και επεκτάθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με τις μπαταρίες λιθίου, οι οποίες αποτελούν το μέλλον του κλάδου της αποθήκευσης ενέργειας. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΑΠΕΙ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, καθώς το λίθιο έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδίως στις βιομηχανικής χρήσης μπαταρίες, οι οποίες αποτελούν τη βασική δραστηριότητα της Sunlight.

Βασικό ερώτημα για τους φοιτητές ήταν, όπως μάλλον και αναμενόταν, κατά πόσον η Sunlight προτίθεται να βοηθήσει ομάδες με καινοτόμες ιδέες. Η απάντηση δεν ήταν απλώς καταφατική, αλλά καταλυτική για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό, αποτελώντας μέρος του ελληνικού brain drain.

Η Sunlight έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο, διεθνές R&D κέντρο στην Αττική για νέες τεχνολογίες λιθίου, με στόχο μάλιστα τον επαναπατρισμό 50 ερευνητών και μηχανικών. Η ανάσχεση δε του brain drain φαίνεται πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς τη διεύθυνση του ερευνητικού κέντρου έχει αναλάβει ο Δρ. Νικόλαος Τσιουβάρας, ένας λαμπρός επιστήμονας από το εξωτερικό με πολυετή εμπειρία στο R&D της BMW, που επιστρέφει στην Ελλάδα, πιστεύοντας στη δυναμική της εταιρείας.

Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει εφαρμογές για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, για τη ναυτιλία, αλλά και για την αποθήκευση ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σχεδιάζει μπαταρίες για τα ρομπότ που θα υποκαταστήσουν τα περονοφόρα σε διεθνή logistics centers νέας γενιάς.