ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόσα χρήματα έχουν δώσει οι διαγωνισμοί καινοτομίας στην Ελλάδα;

Πόσα χρήματα έχουν δώσει οι διαγωνισμοί καινοτομίας στην Ελλάδα;
Photo by Tyler Franta on Unsplash

Σε σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης έχουν εξελιχθεί οι διαγωνισμοί καινοτομίας που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα καθώς εκτιμάται ότι συνολικά έχουν δοθεί πάνω από 8 εκατ. ευρώ σε έπαθλα και χρηματοδότηση!

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας με αφορμή την έναρξη του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας τα τελευταία 13 χρόνια έχουν δοθεί περίπου 3,3 εκατ. ευρώ σε έπαθλα και 5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση σε συνολικά 164 εταιρείες.

Μάλιστα, τα ποσά δείχνουν να ενισχύονται καθώς είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 το σύνολο των χρηματικών επάθλων έφθασε τα 454.000 ευρώ. Γενικότερα, η έρευνα δείχνει ότι οι ελληνικοί διαγωνισμοί λειτουργούν σαν σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης, προβολής και παροχής συμβουλευτικής και άλλων υπηρεσιών.

Η έρευνα έδειξε πως τα τελευταία 13 χρόνια είχαμε 44 ελληνικούς διαγωνισμούς καινοτομίας, εκ των οποίων οι 9 είναι ελληνικές διοργανώσεις διεθνών διαγωνισμών. Αυτή τη στιγμή 22 διαγωνισμοί είναι ενεργοί, αριθμός που χαρακτηρίζεται αρκετά μεγάλος από όσους ασχολούνται με το χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι 6 διαγωνισμοί έχουν διοργανωθεί πάνω από 6 φορές. Επίσης, το 30% των διαγωνισμών διοργανώθηκαν 2 έτη ενώ το 20% μόλις ένα έτος.

Αξιοσημείωτο ακόμη πως το 50% των διαγωνισμών έχει διοργανωθεί από εταιρείες ενώ οι άλλοι μισοί από θεσμικούς φορείς.

Επίσης, το 20% αποτελεί σύμπραξή περισσοτέρων φορέων και εταιρειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ