SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ignite Ideas: Πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Ignite Ideas: Πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας
ΑΡ Photo

Μια ιδέα μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον, να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτόμων προϊόντων. Και στην χώρα μας υπάρχει ένα δραστήριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που αποτελείται από ανθρώπους με πρωτοπόρες ιδέες, γνώση και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην επίτευξη των στόχων τους. 

 

Αυτούς τους ανθρώπους και τους στόχους τους υποστηρίζει το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas που κέρδισε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Σε μία εποχή που έχουμε, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη από όραμα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση νέων επιχειρηματιών και καινοτόμων ιδεών για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Επενδύοντας στην καινοτομία και την ανάπτυξη για ένα καλύτερο «αύριο»

Τι ακριβώς είναι το Ignite Ideas και με ποιον τρόπο υποστηρίζει νέους επιχειρηματίες;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία της Nestlé Ελλάς και με την υποστήριξη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην ουσία, αποτελεί από μόνο του μια διαδικασία επιτάχυνσης καινοτόμων ιδεών για την εξεύρεση και ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. To πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες, νεοφυείς επιχειρήσεις, επιστήμονες, ερευνητές.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, περνούν από τρεις φάσεις, κατά τη διάρκεια των όποιων αξιολογούνται και καλούνται να επιβεβαιώσουν το Proof of Concept που παρουσίασαν, δοκιμάζοντας το σε πραγματικό περιβάλλον. Συνοδοιπόροι τους στην πορεία αυτή είναι οι άνθρωποι της εταιρείας που τους παρέχουν επιχειρηματική καθοδήγηση, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ομάδας και μοιράζονται μαζί τους την τεχνογνωσία και τη γνώση της αγοράς. Αυτή η αλληλεπίδραση αποτελεί το κλειδί για μια αμοιβαία επωφελή σχέση τόσο για τους νέους επιχειρηματίες όσο και για τους ανθρώπους της Nestlé.

Οι δηλώσεις του Νίκου Εμμανουηλίδη, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Nestlé Ελλάς, είναι χαρακτηριστικές: «Μέσω του προγράμματος ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τις πρωτοπόρες ιδέες νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων σε τομείς που σχετίζονται με τη δραστηριότητά μας και να τους παρέχουμε εφόδια και εργαλεία που θα τις ενδυναμώσουν και θα τις βοηθήσουν να εξελιχθούν και να πετύχουν τους στόχους τους. Το Ignite Ideas αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης, συνέργειας, καλλιέργειας διαφορετικού τρόπου σκέψης και ανταποκρίνεται στην επιδίωξη μας για την υποστήριξη των νέων και την ανάδειξη της καινοτομίας».

Το γεγονός αυτό δεν είναι, βέβαια, τυχαίο. Διότι η καινοτομία βρίσκεται στην «καρδιά» της δραστηριότητας της Nestlé εδώ και χρόνια, με τον όμιλο να επενδύει σταθερά στην έρευνα και την ανάπτυξη, στην επιστήμη της διατροφής και το πάθος για ποιότητα, από τη δημιουργία της Farine Lactée το 1867, μέχρι σήμερα.

Περσινή φωτογραφία από την τελική φάση του Ignite Ideas - φέτος λόγω των περιορισμών του Covid19, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Το 2020 η βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται σε πρώτο πλάνο

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι το 2020 είναι μια διαφορετική και ομολογουμένως δύσκολη -από πολλές απόψεις- χρονιά, η υλοποίηση του προγράμματος Ignite Ideas διεξάγεται κανονικά εστιάζοντας σε νέους επιχειρηματίες με ιδέες που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη, έναν πυλώνα που αποτελεί προτεραιότητα για τη Nestlé Ελλάς. Συνολικά 36 ομάδες υπέβαλλαν τις καινοτόμες προτάσεις τους για τους θεματικούς τομείς του προγράμματος που περιλαμβάνουν την κυκλική οικονομία στη συσκευασία προϊόντων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση σπατάλης τροφίμων, τη βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, καθώς και την εκπαίδευση σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Όπως αναφέρει η Μαριάννα Γαλάνη, Project Manager του ACEin: «Το στοίχημα για εμάς είναι μέσα από το πρόγραμμα να αναπτυχθούν proof-of-concepts, προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία τόσο στην εδραιωμένη επιχείρηση και στoυς πελάτες της όσο και στις startups».

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες να γίνονται πραγματικότητα μέσα από συνεργασίες που μπορούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καλύτερο «αύριο», μέσα από καινοτόμες ιδέες που μπορούν να έχουν σημαντικό οικονομικό αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο. Το βέβαιο είναι πως στηρίζοντας τους νέους της χώρας μας και προσφέροντάς τους τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε. Διότι όταν υπάρχουν οι κατάλληλες βάσεις, μία ιδέα μπορεί να είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά.

Sponsored by Nestlé

ΔΗΜΟΦΙΛΗ