ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SAS Beyond Tomorrow: Κλειδί για το μέλλον των επιχειρήσεων η αξιοποίηση των δεδομένων

SAS Beyond Tomorrow: Κλειδί για το μέλλον των επιχειρήσεων η αξιοποίηση των δεδομένων

Μία διαφορετική πραγματικότητα όπου η σημασία των δεδομένων, τόσο η ανάλυση τους όσο και η αξιοποίηση, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία με τις υποδομές cloud να αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο σε αυτό το νέο τοπίο, έχει αρχίσει πλέον να διαμορφώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής.

Αυτό είναι ένα βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή πρώτη μέρα του Beyond Tomorrow, ενός online τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η SAS, κορυφαία εταιρεία στο χώρο των λύσεων ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων (analytics) και της τεχνητής νοημοσύνης.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις κινήθηκαν προς το cloud επειδή ήταν μονόδρομος για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν» επεσήμανε στην παρουσίαση του ο Mathias Coopmans, επικεφαλής του τομέα Cloud & Architecture της SAS για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

«Πλέον υπάρχει η υποδομή προκειμένου να μπορέσεις να αξιοποιήσεις το cloud και η πανδημία βοήθησε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ψηφιοποίησης» τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της SAS, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πλέον πιο άνετα με το Διαδίκτυο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος όγκος δεδομένων, τα οποία οι επιχειρήσεις θέλουν να αξιοποιήσουν.

Γενικότερα, τα δεδομένα δείχνουν να αποτελούν τη βάση για το μέλλον και ουσιαστικά οδηγούν στην περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών και εργασιών με προφανή στόχο να κάνουν πιο ευχάριστη την καθημερινότητα των ανθρώπων, όπως ανέφερε στη δική του κεντρική ομιλία ο μελλοντολόγος Richard van Hooijdonk. Ο τελευταίος τόνισε πάντως και τη σημασία της ορθής και ηθικής αξιοποίησης των δεδομένων και της δημιουργίας των αλγορίθμων, ενώ επεσήμανε και τη σημασία που έχει πλέον η συνεργασία μεταξύ των οργανισμών και των επιχειρήσεων σημειώνοντας πως η επιτυχία εξαρτάται από την ποιότητα του οικοσυστήματος που δημιουργεί ένας οργανισμός.

Η επιστήμη των δεδομένων

Η πρώτη ημέρα του Beyond Tomorrow ήταν αφιερωμένη στην αποκαλούμενη «επιστήμη των δεδομένων» (data science). Όπως επισημάνθηκε το ζητούμενο δεν είναι να έχεις δεδομένα αλλά πρέπει να μπορείς και να τα αξιοποιείς. Αυτό ακριβώς επιδιώκει να κάνουν όσοι ασχολούνται με το data science που αποτελεί τη μεγάλη τάση της εποχής.

Η πρόκληση είναι πως υπάρχουν στο πως αξιοποιούνται τα δεδομένα. Το κλειδί, όπως επισημάνθηκε από αρκετούς ομιλητές του Beyond Tomorrow είναι να υπάρχει η πλατφόρμα εκείνη που να επιτρέπει σε μία επιχείρηση να κάνει το επόμενο βήμα όσον αφορά την αξιοποίηση των δεδομένων. Γι’ αυτό και η SAS έχει αναπτύξει τη Viya, μία πλατφόρμα που αξιοποιεί τις υποδομές cloud, είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής και προσφέρει υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης των διαδικασιών. Κάτι που επιβεβαίωσαν και τα στελέχη από διάφορες εταιρείες που χρησιμοποιούν τη Viya με τους ανθρώπους της SAS να τονίζουν διαρκώς ότι υπάρχουν δεκάδες case studies που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν το επόμενο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα σε μία εποχή που ο τομέας των analytics αρχίζει και επηρεάζει κάθε είδους λειτουργία και διαδικασία των οργανισμών. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα των ανθρώπων της SAS που παρουσίασαν τις διάφορες πτυχές της πλατφόρμας, η οποία ουσιαστικά επιτρέπει σε μία επιχείρηση να αξιοποιήσει ουσιαστικά τα δεδομένα της, να αυτοματοποιεί διαδικασίες και να απολαμβάνει τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η χρήση τεχνολογιών Ανοιχτού Κώδικα και η σημασία της εκπαίδευσης

Μία άλλη παράμετρος είναι πάντως αυτής της διασύνδεσης της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αφενός της ανάπτυξης περισσότερων εργαλείων analytics αλλά και για να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με το data science.

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε ειδικό πάνελ με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων: του Νικόλαου Κουρεντζέ, καθηγητή στον τομέα των predictive analytics και της τεχνητής νοημοσύνης στο Skövde Artificial Intelligence Lab στη Σουηδία και του Κωνσταντίνου Μπαχά, επικεφαλής του τομέα Customer Advisory για τη ΝΑ Ευρώπη στη SAS. Αυτό που επισημάνθηκε είναι πως τα πανεπιστήμια έχουν πλέον φοιτητές που έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες που σχετίζονται με τα analytics και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση με τις επιχειρήσεις προκειμένου να υπάρξουν νέα και καλύτερα εργαλεία αξιοποίησης των δεδομένων. Βασικό ερώτημα στη συζήτηση αποτέλεσε ο βαθμός διάδοσης και αξιοποίησης των τεχνολογιών Ανοιχτού Κώδικα (Open Source) από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και η ευκολία ή καλύτερα η δυσκολία με την οποία μπορούν να αφομοιωθούν στο παραγωγικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Ζητήματα όπως η διαφάνεια και η σωστή διακυβέρνηση όλης της αναλυτικής διαδικασίας όταν γίνεται χρήση τέτοιων τεχνολογιών τέθηκαν και από το κοινό που παρακολούθησε τη συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SAS δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του Open Source χωρίς περιορισμούς, διασφαλίζοντας όμως την κατάλληλη διακυβέρνηση και την επιτυχή μεταφορά των καινοτομιών αυτών στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τέλος έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο με σκοπό να πετύχει αυτή την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας όσον αφορά στα analytics με πολλά και ενδιαφέροντα έργα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και να αξιοποιούνται.