SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς μία κουβέρτα βαρύτητας βοηθάει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και του στρες;

Πώς μία κουβέρτα βαρύτητας βοηθάει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και του στρες;

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιου είδους μόνιμη διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι περισπάσεις που δεχόμαστε καθημερινά από τα social media, η απουσία συχνής σωματικής άσκησης, καθώς και οι πρόσφατες, πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, φαίνεται να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα του ύπνου αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών που κάνει λόγο για «επιδημία αϋπνίας», 170 εκατ. Αμερικανοί εμφανίζουν προβλήματα έλλειψης ύπνου, ενώ το ίδιο διαπιστώθηκε και σε 150 εκατ. ενήλικες στην Ασία και την Αφρική, έπειτα από έρευνα του Πανεπιστημίου Warwick. Παρότι στην Ελλάδα τα στοιχεία δεν είναι αρκετά, είναι ενδεικτικό πως περίπου 50 άνθρωποι την εβδομάδα, επισκέπτονται τη Μονάδα Μελέτης Ύπνου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, αναζητώντας διάγνωση και θεραπεία για τα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν.

Τι είναι οι κουβέρτες βαρύτητας και πώς μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο;

Οι κουβέρτες βαρύτητας ζυγίζουν από 7 έως 15 κιλά και είναι γνωστές στην ιατρική κοινότητα εδώ και πολλές δεκαετίες ως ένα θεραπευτικό μέσο για τα άτομα που παρουσιάζουν αυτισμό. Μάλιστα, τα τελευταία πέντε χρόνια η δημοφιλία τους «εκτοξεύθηκε», αφού δημοσιεύθηκαν έρευνες που υποστηρίζουν πως η πίεση που ασκούν στο σώμα, γνωστή στους εργοθεραπευτές ως «Βαθειά Απτική Πίεση» (Deep Touch Pressure Stimulation), βοηθάει το άτομο να αποβάλει το στρες και το άγχος, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ύπνου του. Η σταθερή και ήπια πίεση που ασκεί, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα το σώμα να μπαίνει σε μία κατάσταση «χαλάρωσης, θρέψης και αναγέννησης». Οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η αναπνοή επιβραδύνεται, το πεπτικό σύστημα μπαίνει ξανά λειτουργία και ο εγκέφαλος «ησυχάζει» αφού πλέον αισθάνεται ασφαλής.

Τα θετικά αποτελέσματα στην αϋπνία και το στρες

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία, η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας επί τέσσερις εβδομάδες, κατάφερε να περιορίσει τον χρόνο που χρειάζονταν οι ασθενείς μέχρι να αποκοιμηθούν, να τους χαρίσει μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτα και περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα κόπωσης, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Παράλληλα, μία δεύτερη έρευνα έδειξε πως η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας, μειώνει την πίεση του αίματος και ρίχνει την παλμική οξυμετρία, σημάδια που υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα στρες.

Πιο συγκεκριμένα, το 63% των συμμετεχόντων ανέφερε πως είχε λιγότερο άγχος και το 78% προτίμησε την κουβέρτα βαρύτητας ανάμεσα σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή, για την ανακούφιση του άγχους.

Πώς θα επιλέξετε το ιδανικό βάρος της κουβέρτας;

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μυτιληναίο, τον ιδρυτή της Prosleep, της εταιρίας ύπνου και ευεξίας που παρουσίασε την πρώτη κουβέρτα βαρύτητας στην Ελλάδα, η σωστή επιλογή βάρους της κουβέρτας πρέπει να γίνεται με κριτήριο το 10% του σωματικού βάρους του εκάστοτε ατόμου. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά, θα επιλέξει μία κουβέρτα των 7 κιλών. Κάποιος που ζυγίζει 80 κιλά και αμφιταλαντεύεται για την επιλογή βάρους, τότε η πρόταση των ειδικών είναι να επιλέξει την αμέσως βαρύτερη, δηλαδή μια κουβέρτα των 9 κιλών. Σε κάθε περίπτωση, η Prosleep έχει δημιουργήσει την «Gravity» μία καινοτόμα κουβέρτα βαρύτητας από γυάλινα υποαλλεργικά σφαιρίδια, η οποία προσφέρεται σε τρεις διαφορετικές επιλογές βάρους, 7, 9 και 11 κιλών.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο ύπνος «παίζει» καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε. Ακριβώς για αυτό, όσοι έχουν ανάγκη από περισσότερο ύπνο και λιγότερο στρες στην καθημερινότητά τους, μπορούν πλέον να αποκτήσουν τη δική τους κουβέρτα βαρύτητας και να αφεθούν στις χαλαρωτικές της ιδιότητες, οι οποίες θα τους επιφέρουν με φυσικό τρόπο μια εσωτερική ισορροπία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να αποκτήσετε μία κουβέρτα βαρύτητας «Gravity», μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας Prosleep www.prosleep.gr