ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EIT Jumpstarter 2020: Διάκριση για την ελληνική συσκευή ανακύκλωσης απορριμμάτων καφέ Coffeco

EIT Jumpstarter 2020: Διάκριση για την ελληνική συσκευή ανακύκλωσης απορριμμάτων καφέ Coffeco

Η Ελληνική start-up Coffeco έλαβε την σημαντική διάκριση του κορυφαίου προγράμματος EIT Jumpstarter στην κατηγορία τροφίμων. Η Ελληνική ομάδα ξεχώρισε ανάμεσα στις 6 καλύτερες καινοτομίες στην Ευρώπη στον τομέα των ιδεών σε πρώιμο στάδιο.

Το EIT Jumpstarter, αποτελεί το εμβληματικό, δια-βιομηχανικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT). Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ομάδες από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη έλαβαν πρόσκληση ώστε να διαγωνιστούν στον μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στις 25 Νοεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια της εικονικής εκδήλωσης, 36 από τις 120 νεοσύστατες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σχετιζόμενες με έξι βασικούς τομείς (Υγεία, Τρόφιμα, Πρώτες Ύλες, Ενέργεια, Βιομηχανία και Μετακίνηση), σε υποψήφιους επενδυτές και μία κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τα καλύτερα έργα έλαβαν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 162.000 ευρώ. Η Coffeco κέρδισε στην κατηγορία Τροφίμων κερδίζοντας και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.

Coffeco: Επαναχρησιμοποιήσιμα απορρίμματα καφέ

Η Coffeco σχεδίασε και ανέπτυξε μια ολιστική μέθοδο, προκειμένου να επιτύχει την επαναχρησιμοποίηση του 100% των απορριμμάτων καφέ παράγοντας ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Απομονώνοντας τα αντιοξειδωτικά από τα απορρίμματα καφέ και μετά από διαδικασίες εκχύλισης, αυτά μπορούν και χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως φυσικά συστατικά στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, αντικαθιστώντας τα αντιοξειδωτικά και τα συντηρητικά που έχουν ως βάση τους χημικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι τεράστιας σημασίας πρώτες ύλες για αυτές τις βιομηχανίες και αποτελούν τη βάση για καινοτόμες υγιείς λύσεις τόσο στη διατροφή μας όσο και στις καθημερινές μας συνήθειες προσωπικής φροντίδας.

Νικητές του EIT Jumpstarter 2020

Εκτός από την Coffeco από την Ελλάδα, οι εταιρείες ReCatalyst (Πρώτες Ύλες) και ArcLub One (Βιομηχανία) από τη Σλοβενία, Horizer, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Μετακίνηση), Fetalix από την Πορτογαλία (Υγεία) και DronePlan από τη Λετονία (Ενέργεια), ήταν εκείνες που έπεισαν την κριτική επιτροπή των ειδικών για τις δυνατότητές τους στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

«Το EIT Jumpstarter είναι ένας ιδιαίτερα ξεχωριστός ευρωπαϊκός διαγωνισμός που βοηθά στην ανάπτυξη και προώθηση των πιο υποσχόμενων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από όλη την Ευρώπη. Έχουμε συγκεντρώσει ένα εξαιρετικό σύνολο από τεχνικά εργαλεία και μία κορυφαία ομάδα εμπειρογνωμόνων, που συνδυασμένα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν επιχειρηματικές γνώσεις, να αναπτύξουν μία πολύ καλύτερη κατανόηση της αγοράς, να δημιουργήσουν μια πρόταση σημαντικής αξίας, να βελτιώσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα αλλά και να συγκεντρώσουν το απαραίτητο κεφάλαιο ώστε να προωθήσουν περαιτέρω τις ιδέες τους στον πραγματικό κόσμο. Είμαι πραγματικά υπερήφανη που κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών ύπαρξής του, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει πάρα πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη πραγματικά καινοτόμων επιχειρήσεων, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα συνολικά 335 νέους επιχειρηματίες. " ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μαροσόλγκι, Διευθύντρια Προγράμματος EIT Jumpstarter.

Σχετικά με το EIT

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (ΕΙΤ) είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2008 για την παροχή και προώθηση καινοτομιών σε όλη την Ευρώπη. Το ΕΙΤ συγκεντρώνει τους κορυφαίους οργανισμούς επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και έρευνας για τη δημιουργία δυναμικών διασυνοριακών συνεργασιών, οι οποίες ονομάζονται Κοινότητες Καινοτομίας και η κάθε μία είναι αφιερωμένη στην εξεύρεση λύσεων για μια συγκεκριμένη παγκόσμια πρόκληση.

Οι κοινότητες καινοτομίας του EIT αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, ξεκινούν νέες εταιρείες και εκπαιδεύουν τη νέα γενιά επιχειρηματιών του αύριο. Μαζί, ενισχύουμε τους επιχειρηματίες που καινοτομούν σε όλη την Ευρώπη ώστε να μετατρέψουμε τις καλύτερες ιδέες σε προϊόντα, υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και πραγματική ανάπτυξη.

Σχετικά με το EIT Jumpstarter

Το EIT Jumpstarter είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των καινοτόμων ιδεών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι οποίες έχουν την υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT). Είναι ένα από τα πιο διεπιστημονικά προγράμματα που περιλαμβάνει έξι μοναδικές κοινότητες καινοτομίας από την ΕΕ: την Κοινότητα EIT Health, EIT Food, EIT RawMaterials, EIT InnoEnergy, EIT Urban Mobility και EIT Manufacturing, που όλες τους έχουν έναν κοινό στόχο: να μετατρέψουν τις καλύτερες καινοτόμες ιδέες σε εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το EIT Health InnoStars του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού EIT Health.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας. Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του EIT Health είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που να επιτρέπει την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να είναι σε θέση να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη, μακροβιότερη και υγιεινή ζωή.

Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του τομέα υγείας σε όλη την Ευρώπη, επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της, διευκολύνοντας έτσι την εμπορευματοποίηση καινοτόμων ιατρικών προϊόντων / λύσεων εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στην υγεία και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.eithealth.eu

Σχετικά με το EIT Health InnoStars

Μία από τις επτά γεωγραφικές περιοχές του EIT Health, που επικεντρώνεται στις πιο προοδευτικές χώρες που χαρακτηρίζονται από τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων καινοτομίας (EIS) ως μέτρια καινοτόμες. Η περιφέρεια InnoStars καλύπτει το ήμισυ της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στην Πολωνία, της Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, καθώς και πρόσθετες άλλες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα περιφερειακής καινοτομίας -Ελλάδα, Βαλτικές Χώρες, Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία.

Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει την υψηλότερη συγκέντρωση χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και Επενδύσεων (ESIF) για την καινοτομία, με 20 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα μέχρι το 2023. Το InnoStars επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.eitjumpstarter.eu

ΔΗΜΟΦΙΛΗ