ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκληρό πόκερ για την Ελλάκτωρ: Οι Ολλανδοί, οι εφοπλιστές και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Σκληρό πόκερ για την Ελλάκτωρ: Οι Ολλανδοί, οι εφοπλιστές και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα, με διακύβευμα το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας έχει μετατραπεί υπόθεση της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος και πιθανώς διοίκησης του Ελλάκτωρα.

Στην μια πλευρά του τραπεζιού, o Ολλανδικός κατασκευαστικός κολοσσός της Reggeborgh, ο οποίος –κατέχοντας πάνω από το 10% των μετοχών της εταιρείας ζήτησε έκτακτη Γενική Συνέλευση με σκοπό την αλλαγή της διοίκησης.

Στην άλλη, δύο Έλληνες εφοπλιστές, οι κ.κ. Γιάννης Καϋμενακης και Δημήτρης Μπάκος που φέρονται να διεκδικούν οι ίδιοι τον έλεγχο της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται η Ελλάκτωρ για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Το «καρέ» συμπληρώνουν οι νυν επικεφαλής της εταιρείας, Σάκης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης που ακόμα έχουν το τιμόνι του Ελλάκτωρα και παρακολουθούν τις εξελίξεις έχοντας ενεχυριάσει το 25,8% των μετοχών της εταιρείας στο fund Farallon που με τη σειρά του μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο.

Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό θρίλερ κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς η έκβασή του θα διαμορφώσει εκ νέου τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο, έχοντας σαφείς προεκτάσεις και για τις τράπεζες αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση, ειδικά εν όψει των μεγάλων έργων που έρχονται τα επόμενα χρόνια.

Από το Change4Ellaktor στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Για να κατανοήσει κανείς το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάκτωρ, θα πρέπει να ξεκινήσει από την ημερομηνία-σταθμό της 25ης Ιουλίου του 2018. Τότε, σε μια πρωτοφανή επιχειρηματική εξέλιξη για τα ελληνικά σκηνικά, τα αδέρφια Καλλιτσάντση πήραν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τον έλεγχο της εταιρείας από την τότε διοίκηση Μπόμπολα/Κούτρα. Ήταν η κατάληξη του σχεδίου “Change4Ellaktor” που επιδίωξε –και κατάφερε σε πείσμα των προγνωστικών- να φέρει την αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία, στο πρώτο ελληνικό “proxy fight”, δηλαδή της μάχης μεταξύ μετόχων κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης.

Έτσι, οι αδελφοί Καλλιτσάντση πήραν τα ηνία του Ελλάκτωρα, με τον Δημήτρη Κούτρα να πουλάει τη συμμετοχή του και να μπαίνει στην Ιντρακάτ, ενώ ο Λεωνίδας Μπόμπολας κράτησε το ποσοστό του, χωρίς όμως να συμμετέχει στη διοίκηση της εταιρείας.

Φιλοδοξία της νέας διοίκησης ήταν να «γυρίσει» τον Ελλάκτωρα σε λειτουργική κερδοφορία το συντομότερο δυνατό, κλείνοντας τις «πληγές» του παρελθόντος, κυρίως στο κομμάτι των κατασκευών, δίνοντας έμφαση στα ανοίγματα εκτός Ελλάδος.

Κάτι που όμως αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, «η κατάσταση, ιδίως στον τομέα των κατασκευών, που παρέλαβε, πριν από δυόμιση χρόνια, η τότε νέα διοίκηση ήταν πολύ χειρότερη, συγκριτικά με την αναμενόμενη».

Από το Καλοκαίρι του 2018 μέχρι και σήμερα ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου αποσύρθηκε από ζημιογόνες δραστηριότητες σε χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, με τη δραστηριότητα εκτός Ελλάδος να περιορίζεται στη Ρουμανία και το Κατάρ. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ατυχίες, αλλά επιχειρηματικές αστοχίες του παρελθόντος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δραστηριότητες στην Αυστραλία «πλήγωσαν» ακόμα βαθύτερα την εταιρεία η οποία ζημιώθηκε έτι περαιτέρω. Όπως αποκάλυψε στους αναλυτές η διοίκηση της Ελλάκτωρ, ο τομέας των κατασκευών, δηλαδή η Άκτωρ, ενισχύθηκε με κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ!

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω ήταν η πανδημία του κορονοϊού, η οποία αποτέλεσε και τη «χαριστική βολή» στο πλάνο επιστροφής στην κερδοφορία, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση του Ομίλου.

Έτσι, ήδη από το καλοκαίρι είχε γίνει ξεκάθαρο ότι για να ορθοποδήσει η Ελλάκτωρ, θα χρειαζόταν μια γενναία ένεση ρευστότητας, καθώς μόνο με νέα κεφάλαια θα μπορούσε η εταιρεία να καλύψει μέρος των ανοιγμάτων της αλλά και να αξιώσει νέο γύρο χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh

Μεσούσης αυτής ακριβώς της συγκυρίας, αποφάσισε να κάνει την κίνησή του ο ολλανδικός κατασκευαστικός κολοσσός της Reggeborgh. Ήταν αρχές του φετινού Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ όταν ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν το δικαίωμα προαίρεσης (call option) για την αγορά του ποσοστού 12,5% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Η Reggeborgh Invest είναι ο επενδυτικός βραχίονας της VolkerWessels, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς κατασκευαστικούς ομίλους με έδρα την Ολλανδία. Η Reggeborgh ιδρύθηκε το 1991 και από τότε πραγματοποιεί επενδύσεις σε κλάδους και εταιρείες με προοπτικές, αξιοποιώντας τα κεφάλαια της κατασκευαστικής εταιρείας. Μεταξύ των επενδύσεων της Reggeborgh συγκαταλέγεται και η Word Online, ένας από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς παρόχους διαδικτύου.

Για την περίπτωση της Ελλάκτωρ όμως, η Reggeborgh δεν είναι απλώς ένα επενδυτικό fund. Ακριβώς γιατί η μητρική της είναι μια κατασκευαστική αυτοκρατορία 4 δισ. ευρώ με ιστορία από το 1933, όταν και ιδρύθηκε από τον Arend Wessels. Στη συνέχεια, το 1960 ο γιός του Dik άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία ως ξυλουργός, απασχολώντας τότε μόλις τέσσερις υπαλλήλους. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1968 ο Dik Wessels πήρε το «τιμόνι» της επιχείρησης και την μεταμόρφωσε μαζί με τον αδερφό του Herman Wessels που ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία το 1974. Έτσι, το 1990 η εταιρεία έφτασε να απασχολεί 1.250 και σήμερα, η Volker Wessels είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με 120 θυγατρικές εταιρείες και 16 χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα ηνία του έχει πλέον ο Henry Holterman, γαμπρός του Dik Wessels, ο οποίος εδώ και χρόνια βολιδοσκοπούσε την ελληνική κατασκευαστική αγορά. Ήδη από το 2017, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Reggeborgh είχε αποπειραθεί να αποκτήσει τα ποσοστά που κατείχαν οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας στην Ελλάκτωρ με σκοπό να συνδιοικήσει με τους αδερφούς Καλλιτσάντση. Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε, όμως ήδη από τότε ο Henry Holterman είχε πει στον Αναστάσιο Καλλιτσάντση «εμείς θα τα ξαναπούμε».

Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, η Reggeborgh μπήκε στην ελληνική κατασκευαστική αγορά, αποκτώντας το 9,38% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ σήμερα κατέχει το 32% της εταιρείας και είναι στρατηγικός επενδυτής.

Το ποσοστό στην Ελλάκτωρ και το «τελεσίγραφο» για Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Πέραν από το call option για το πακέτο των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα, η Reggeborgh κατέχει από μόνη της ποσοστό στην Ελλάκτωρ, το οποίο με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έχει διαμορφωθεί στο 10,36% της επιχείρησης, ενώ μπορεί να φτάσει το 22,9% αν ασκήσει την option για την απόκτηση του πακέτου του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Έτσι, διαπιστώνοντας ότι οι συνομιλίες με την πλευρά Καλλιτσάντση καθυστερούν, αλλά και έχοντας ως δεδομένο την ύπαρξη άλλων ενδιαφερομένων, η Reggeborgh έκανε την κίνησή της στις 2 Δεκεμβρίου. Κατέθεσε στη διοίκηση της Ελλάκτωρ αίτημα για διενέργεια Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την αλλαγή της διοίκησης αλλά και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την προηγούμενη διετία. Αίτημα που η διοίκηση της Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε μία ημέρα αργότερα.

Με δεδομένο ότι το αίτημα υπογράφουν μέτοχοι που κατέχουν πάνω από 10% της εταιρείας, ο νόμος ορίζει πως η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο σε 45 ημέρες, δηλαδή περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι μαζί με τη Reggeborgh το αίτημα συνυπογράφουν:

  • Ο επιχειρηματίας Άγγελος Γιόκαρης, εκ των ιδιοκτητών της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας «Παντεχνική» που είχε απορροφηθεί από την Ελλάκτωρ έναντι μετοχών
  • Ο επιχειρηματίας-επενδυτής Χρήστος Παναγιωτόπουλος, παλιός μεγαλομέτοχος της εταιρείας ακινήτων Reds (πρώην «Καμπάς»), θυγατρικής της Ελλάκτωρ.

Με τα τότε δεδομένα, το συνολικό ποσοστό τους ήταν 10,3%, το οποίο όμως έχει αυξηθεί στο μεσοδιάστημα, καθώς η Reggeborgh ενισχύει σταθερά τη θέση της. Και βέβαια δεν περιλαμβάνει το call option για το 12,5% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

Οι Έλληνες εφοπλιστές και ο ρόλος της Farallon

Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς απέναντι από τη Reggeborgh φέρονται να βρίσκονται δύο Έλληνες εφοπλιστές, οι Καϋμενακης και Μπάκος που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν έρθει σε συνεννόηση με εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να διεκδικήσουν τη διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Σε αυτή την εξίσωση, κομβικός παράγοντας είναι ο ρόλος του fund Farallon, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει με 50 εκατ. ευρώ τους αδελφούς Καλλιτσάντση για να αποκτήσουν μετοχές της Ελλάκτωρ κατά τη διάρκεια του Change4Ellaktor και πλέον τις κατέχει ως ενέχυρο. Πρόκειται για ποσοστό 25,8% της εταιρείας, το οποίο μπορεί να γύρει την πλάστιγγα, ανάλογα με το πού θα καταλήξει. Αυτή τη στιγμή, τα δικαιώματα ψήφου για τις μετοχές αυτές κατέχουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση. Δεν είναι όμως γνωστό τι θα κάνει το Farallon, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να καταλήξει με μετοχές της εταιρείας άρα θα επιδιώξει να πουληθούν ώστε να εξασφαλίσει τα κεφάλαιά του και ιδανικά κάποιο κέρδος. Από την άλλη, αν το ποσοστό αυτό καταλήξει αυτούσιο στη Reggeborgh, τότε η ολλανδική εταιρεία υποχρεούται να πραγματοποιήσει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών, καθώς η συνολική συμμετοχή της (με ή χωρίς τις μετοχές του Λεωνίδα Μπόμπολα) θα ξεπεράσει το 33%.

Παιχνίδι για γερά νεύρα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επόμενες εβδομάδες, μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα είναι γεμάτες εξελίξεις και ενδιαφέρον. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Farallon, η έμπρακτη επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος από τους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και τα επόμενα βήματα της Reggeborgh θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί τα δρώμενα και η χρηματιστηριακή αγορά, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 65% από τα χαμηλά του Καλοκαιριού και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την πορεία της. Και βέβαια, το «σκληρό πόκερ» παρακολουθούν με αγωνία οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, οι τράπεζες αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις –όποιες και αν είναι αυτές- θα φέρουν τεκτονικές αλλαγές στον ευρύτερο επιχειρηματικό χάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ