BusinessInnovationGreece: 13 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων ελληνικών επιχειρήσεων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καινοτομία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αύξηση της αποδοτικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης. Ωστόσο, πολλές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα, οι οποίες χρειάζονται μία ώθηση προκειμένου να κάνουν τα καινοτόμα οράματά τους πραγματικότητα. Έχουν, δηλαδή, ανάγκη από χρηματοδότηση, ούτως ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τουςκαι να αυξήσουν την κερδοφορίατους.
Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η πρωτοβουλία των ΕΕΑ Grants(Επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή ΕΟΧ), προσφέροντας συνολικά 21,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος «BusinessInnovationGreece» για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη χρηματοδότηση έργων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων και θα φέρουν περισσότερη καινοτομία σε προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες. Διαχειριστής του προγράμματος είναι ο οργανισμός InnovationNorway -ένας κρατικός φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Αλιείας της Νορβηγίας, ο οποίος είναι ο κατ’εξοχήν αρμόδιος φορέας της νορβηγικής κυβέρνησης για θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του προγράμματος «BusinessInnovationGreece», κυρία AnneLiseRognlidalen, «το Πρόγραμμα δύναται να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό ούτως ώστε να προχωρήσει μία επιχείρηση σε μία επένδυση ή σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης,οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της».
Πρόκειται για τη δεύτερη ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων προς χρηματοδότηση από τα ΕΕΑ Grants, με το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης να ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 16 καινοτόμα έργα ελληνικών επιχειρήσεων έχουν ήδη εγκριθεί μέσω της πρώτης ανοιχτής πρόσκλησης και λαμβάνουν χρηματοδότησηαπό το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Σε ποιους απευθύνεται, λοιπόν, το «BusinessInnovationGreece» και τι είδους έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτό;
Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «BusinessInnovationGreece» στη χώρα μας, θα αφορούν σε δράσεις που σχετίζονται με τον τομέα της πράσινης καινοτομίας στη βιομηχανία, με τον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξηςκαι τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT).
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στον τομέα της πράσινης καινοτομίας στη βιομηχανία, οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν στην ανάπτυξη βελτιωμένων πράσινων τεχνολογιών, προϊόντων ή υπηρεσιών καθώς και στην υιοθέτηση μίας πιο φιλικής προς το περιβάλλον διαδικασίας παραγωγής. Έμφαση θα δοθεί στον παραγωγικό τομέα και στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας,δηλαδή σε έργα που δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους και τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση επιβλαβών εκπομπών ή και στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
Την ίδια ώρα, στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης, η χρηματοδότηση θα αφοράσε έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων λύσεων για τον ναυτιλιακό τομέα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την επένδυση σε θαλάσσιες υπερδομές, στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, στη μπλε βιοτεχνολογία, σε καινοτόμες καθώς και σε λύσεις για τη μείωση των απορριμμάτων θαλάσσης -ειδικότερα των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στους ωκεανούς.
Όσο για τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), θα δοθεί έμφαση στην προώθηση της υλοποίησης λύσεων ψηφιοποίησης και αυτοματισμού, καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και λύσεων ICT, με στόχο τη μελλοντική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Πώς μπορεί να ωφεληθεί μια ελληνική επιχείρηση
Τοπρόγραμμα προσφέρει οικονομική υποστήριξη (μη επιστρεπτέα κονδύλια) για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας.Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος, μπορούν να υποστηριχθούν τόσο επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, όσο και δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης οι οποίες αποσκοπούν στην είσοδο νέων προϊόντων, λύσεων και εφαρμογών στην αγορά.
Το πρόγραμμα δίνει μεγάλη έμφαση στην καινοτομία, καθώς αυτή αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Επίσης, προσφέρει στις επιχειρήσεις σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας με φορείς από τις Δωρήτριες χώρες, σε τομείς όπου η Νορβηγία, Ισλανδία, και το Λιχτενστάιν έχουν σημαντική εμπειρία, πρόσβαση σε νέα τεχνογνωσία και σύγχρονη τεχνολογία, με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών. Όσο για το ποσό που μπορεί να λάβει μίαελληνική επιχείρηση μέσα από το πρόγραμμα «BusinessInnovationGreece», να σημειώσουμε ότι η αίτηση για επιχορήγηση μπορεί να ξεκινά από τα 50.000 και να φτάνει τα 1.500.000 ευρώ ανά έργο.
Μία μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να αναμένει επιχορήγηση ίση με περίπου το50% του συνολικού ύψους προϋπολογισμού του έργου.
Να τονίσουμε, βέβαια, ότι η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και διαγωνισμού καθώς και ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει μόνο μια αίτηση χρηματοδότησης έργου σε κάθε δημόσια ανοιχτή πρόσκληση.
Αξίζει ακόμη να υπογραμμίσουμε πως η χρηματοδότηση μπορεί να συνδυαστεί και με κάποιο ξεχωριστό και ανεξάρτητο εγγυητικό σχήμα, υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επίσημο συνεργάτη του προγράμματος, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συγχρηματοδότηση του έργου.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που αναζητείτε χρηματοδότηση για να αναπτύξετε την επιχείρησήσας, το πρόγραμμα «BusinessInnovation Greece» μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση για εσάς. Αρκεί στόχος σας να είναι να φέρετε περισσότερη καινοτομία σε προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες και να αυξήσετε την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σας.