SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lifebuoy: Το σαπούνι - θρύλος που έκανε την υγιεινή κοινό τόπο για όλους

Lifebuoy: Το σαπούνι - θρύλος που έκανε την υγιεινή κοινό τόπο για όλους

Από το 1894 μέχρι το 2020, πολλά έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής μας, ενώ σήμερα οι περισσότεροι μας έχουμε πιο άμεση και εύκολη πρόσβαση σε μία πληθώρα υπηρεσιών και προϊόντων, που δύνανται να προστατεύσουν την υγεία μας και μας βοηθούν να απολαμβάνουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, παρά τα 127 χρόνια που μας χωρίζουν από το 1894, η ανθρωπότητα συνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπη με επιδημίες και πανδημίες και όπως τότε, έτσι και τώρα, καλείται να τις αντιμετωπίσει με βασικά «οχήματα» την υγιεινή και την καθαριότητα.

Η πανδημία του Covid-19 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας και της αξίας της καλής υγιεινής στη ζωή μας και στάθηκε η αφορμή για να γράψουμε σήμερα για ένα ιστορικό προϊόν, το οποίο δημιουργήθηκε με μία κοινωνική αποστολή: Το να βοηθήσει την ανθρωπότητα να προστατευτεί από τη διάδοση ασθενειών. Ο λόγος για το Lifebuoy, το θρυλικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι που «γεννήθηκε» με σκοπό το κοινό καλό και η ιστορία του οποίου, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μια κοινωνική αποστολή που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Μια ιστορική αναδρομή στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της ανθρωπότητας, αρκεί για να μάθουμε ή να θυμηθούμε το ότι στη βικτωριανή Αγγλία, σε μία εποχή δηλαδή όπου οι έννοιες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της κοινωνικής αποστολής των εμπορικών σημάτων δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη, ο Βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ οραματίστηκε ένα σαπούνι με αντιβακτηριακές ιδιότητες και βασική αποστολή το να βοηθήσει τους ανθρώπους της εποχής να προστατευτούν από τη μετάδοση ασθενειών.

Ο Λέβερ εργάστηκε σκληρά, λοιπόν, και κατάφερε να δημιουργήσει ένα αντιβακτηριακό σαπούνι, το οποίο και ονόμασε χαρακτηριστικά Lifebuoy -δηλαδή «σωσίβιο» αγγλιστί- με την ελπίδα ότι με αυτό θα συνέβαλε στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών από την επιδημία της χολέρας, που μάστιζε εκείνη την εποχή τη Βρετανία -όπως και έγινε.

Τα χρόνια πέρασαν όμως, το Lifebuoy συνέχισε να λειτουργεί προς την εκπλήρωση του σκοπού του, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι από το 1910 μέχρι το 1920, οι άνθρωποι του Lifebuoy -το οποίο θεωρούνταν πλέον σαπούνι υγείας- ξεκίνησαν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία, ενώ άρχισαν να εκπαιδεύουν παιδιά και ενήλικες πάνω στη σημασία της υγιεινής των χεριών για την καταπολέμηση των μικροβίων και την αποφυγή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.

Και αυτή ακριβώς η κοινωνική αποστολή αποδείχθηκε σωτήρια. Διότι όταν το 1918 εμφανίστηκε η πανδημία της ισπανικής γρίπης, το Lifebuoy ήταν ήδη εκεί, έχοντας εκπαιδεύσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη σημασία της ατομικής υγιεινής.

Κάνοντας την υγιεινή πραγματικότητα και στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Σήμερα, το θρυλικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι Lifebuoy, αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγιεινή των χεριών εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, προσφέροντας προηγμένη προστασία από βακτήρια και μικρόβια κατά 99,9% και προστατεύοντας παράλληλα το δέρμα μέσα από μία ευρεία γκάμα προϊόντων, τα οποία έρχονται επιτέλους στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το πλέον σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά στο καινοτόμο αυτό προϊόν, σχετίζεται με το ότι ποτέ δεν εγκατέλειψε την αρχική του αποστολή, τον σκοπό της ύπαρξης και της δημιουργίας του. Ουσιαστικά, το Lifebuoy είναι ένα brand που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε μέσα από τον κοινωνικό του σκοπό. Διότι από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, συνεχίζει την κοινωνική του αποστολή, μέσα από δράσεις που σκοπό έχουν να κάνουν την υγιεινή «κοινό τόπο για όλους», όπως συνήθιζε να λέει, άλλωστε, και ο ίδιος ο δημιουργός του ιστορικού σαπουνιού.

Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το Lifebuoy ξεκίνησε με μία κοινωνική αποστολή στο DNA του είναι πολλά και σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας. Αξίζει απλώς να αναφέρουμε πως το 2010, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Σχεδίου Αειφορίας της Unilever, το ιστορικό αυτό brand, έθεσε τον σημαντικό στόχο να προσεγγίσει έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους -στον αναπτυσσόμενο κυρίως κόσμο- και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών, αυτή την καθημερινή συνήθεια που είναι ιδιαίτερα απλή, όμως μπορεί να αποτρέψει τη διάδοση ασθενειών.

Από το «Help a Child Reach 5» στην πανδημία του Covid-19

Χάρη στην κοινωνική του αποστολή και την εκστρατεία υγιεινής και καθαριότητας, οι βάσεις της οποίας τέθηκαν πριν από δέκα χρόνια, το Lifebuoy κατάφερε να συμβάλει στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου.

Αυτή η εκστρατεία, λοιπόν, η οποία πρόκειται για τη μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ, οδήγησε και στο πρόγραμμα «Help a Child Reach 5», που βοηθά όσα περισσότερα παιδιά γίνεται, να φτάσουν και να ξεπεράσουν την ηλικία των πέντε ετών. Για να αντιληφθούμε την αξία του συγκεκριμένου προγράμματος, αρκεί να αναλογιστούμε ότι υπολογίζεται πως πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα πέντε χρόνια ζωής, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία -δηλαδή ασθενειών η μετάδοση των οποίων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τη σωστή υγιεινή.

Το 2020, λοιπόν, όταν και ο Covid-19 έκανε την εμφάνισή του, το Lifebuoy ήταν και πάλι εκεί, έτοιμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πράγματι, σε μία εποχή που η φροντίδα της προσωπικής μας υγιεινής, αποτέλεσε την πιο σημαντική παράμετρο για την προστασία μας και κατέστη ένα από τα πλέον αποτελεσματικά «όπλα» ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, το brand ανέλαβε δράση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφορικά με την ανάγκη συστηματικού πλυσίματος των χεριών.

Όπως στην εποχή της χολέρας και της ισπανικής γρίπης, λοιπόν, έτσι και σήμερα, αποστολή του Lifebuoy είναι να σώζει ζωές και να βοηθά τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν λιγότερο. Με λίγα λόγια, το Lifebuoy «γεννήθηκε» με σκοπό το κοινό καλό και αναπτύχθηκε μέσα από αυτόν ακριβώς τον σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την αξία και τη σημασία της καθημερινής και συχνής απολύμανσης των χεριών.

Διότι η σωστή υγιεινή ξεκινά από τα χέρια μας και το σίγουρο είναι πως στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη από αντιβακτηριακούς «συμμάχους», οι όποιοι μας βοηθούν να παραμένουμε προστατευμένοι κάθε μέρα -πόσω μάλλον όταν αυτοί οι «σύμμαχοι» έχουν κοινωνική αποστολή το να κάνουν την υγιεινή και την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους».