ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης για τις 27 Ιανουαρίου

Ελλάκτωρ: Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης για τις 27 Ιανουαρίου
Συνολικά, στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 113 μέτοχοι που ελέγχουν ή αντιπροσωπεύουν το 75,85% του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Αναβολή 20 ημερών για την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου έλαβε η κρίσιμη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του CNN Greece.

Η αναβολή αποφασίστηκε μετά από αίτημα που κατέθεσε η εταιρεία Invesco, ιδιοκτησίας των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου ενώ αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η εταιρεία Pemanoaro. Σημειώνεται ότι τη διενέργεια Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είχε ζητήσει η ολλανδική Reggerborgh αιτούμενη την αλλαγή διοίκησης της εταιρείας.

Το διάστημα των 20 ημερών είναι το μέγιστο που μπορεί να αιτηθεί μέτοχος και εφόσον το ποσοστό του ξεπερνά το 5% και σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας η Γενική Συνέλευση είναι υποχρεωμένη να το δεχθεί.

Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση προήδρευσε ο δικηγόρος κ. Νίκος Πιμπλής, ο οποίος ανέλαβε τη θέση από τον προσωρινό πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και νυν πρόεδρο της Ελλάκτωρ κ. Γιώργο Προβόπουλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για την εκλογή του κ. Πιμπλή δεν καταμετρήθηκαν θετικές ψήφοι, προκειμένου καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές - Reggerborgh και Μπάκος-Καϋμενάκης- να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους ως προς τις μετοχές που ελέγχουν, είτε άμεσα είτε μέσω συμμαχιών.

Συνολικά, στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 113 μέτοχοι που ελέγχουν ή αντιπροσωπεύουν το 75,85% του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ

Τα επόμενα βήματα

Η 20μερη αναβολή αλλάζει τα δεδομένα για τη μάχη της Ελλάκτωρ, καθώς στο ενδιάμεσο υπάρχει χρόνος για εξελίξεις. Η πρώτη από αυτές έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της δεσμευτικής συμφωνίας που έχουν συνάψει οι εφοπλιστές προκειμένου να αποκτήσουν ποσοστό 18,3346% της εταιρείας από τους κ.κ. Δημήτριο και Αναστάσιο Καλλιτσάντση, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Εφόσον ολοκληρωθεί, το ποσοστό της εταιρείας Invesco Finance, που ελέγχουν οι δύο εφοπλιστές, θα ανέλθει στο 23,3348% των μετοχών της Ελλάκτωρ από 5% σήμερα.
Αντίστοιχα, μένει να φανεί αν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου η Reggeborgh θα ασκήσει το δικαίωμα αγοράς των μετοχών του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, οι οποίες αντιστοιχούν στο 12,54% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό της στην Ελλάκτωρ στο 26,7218% από 14,17% που κατέχει σήμερα.

Και βέβαια, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, το ενδιαφέρον μεταφέρεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, καθώς δεν αποκλείεται να δούμε νέο γύρο αγοράς μετοχών, ώστε οι δύο πλευρές να αυξήσουν τα άμεσα ή έμμεσα ποσοστά τους στην Ελλάκτωρ πριν την “D-Day” της 27ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, ήδη υπάρχουν μια σειρά από συμμαχίες που ανεβάζουν τα ποσοστά των δύο πλευρών πολύ πάνω από το 30% ενώ στο μεσοδιάστημα των 20 ημερών δεν αποκλείονται και άλλες κινήσεις.


Τέλος, ενδιαφέρον θα έχει και η Γενική Συνέλευση της REDS, θυγατρικής της Ελλάκτωρ στις 22 Ιανουαρίου, καθώς στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και η πώληση περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας στη Ρουμανία, κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί μόλις πέντε ημέρες πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της μητρικής Ελλάκτωρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ