ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Τα ορόσημα πριν από τη Γενική Συνέλευση

Ελλάκτωρ: Τα ορόσημα πριν από τη Γενική Συνέλευση
Mε ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τις όποιες κινήσεις των δύο διεκδικητών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διεκδίκηση της Ελλάκτωρ, καθώς απομένουν μόλις 15 ημέρες μέχρι την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, η οποία θα κρίνει το μέλλον της εταιρείας.

Στο ενδιάμεσο, υπάρχουν μια σειρά από ορόσημα, τα οποία αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Το πρώτο από αυτά αφορά την απόκτηση του ποσοστού των αδελφών Καλλιτσάντση από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη. Με βάση τη δεσμευτική συμφωνία των δύο πλευρών, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την αγορά του 18,3346% της εταιρείας από την Invesco Finance με το σχετικό χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και τότε μένει να φανεί αν όντως οι μετοχές άλλαξαν χέρια ή αν η σχετική συμφωνία πήρε παράταση για ύστερη ημερομηνία, μετά τη Γενική Συνέλευση. Σε κάθε περίπτωση, είτε η συμφωνία ολοκληρωθεί κανονικά όπως προβλέπεται, είτε έχουμε παράταση, πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη κατέχει ήδη το 5% της εταιρείας και εφόσον αγοράσει τις μετοχές των Δημήτρη και Αναστασίου Καλλιτσάνση αυτό θα ανέβει στο 23,3348%. Αντίστοιχα, το ποσοστό των αδερφών Καλλιτσάντση θα μειωθεί στα επίπεδα του 2% περίπου.

Αντίστοιχα, η Reggeborgh Invest ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πλέον το ποσοστό που ελέγχει άμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ ανέρχεται σε 14,17% ενώ επιπλέον διατηρεί το δικαίωμα άσκησης δικαιώματος αγοράς για επιπλέον 12,54% από την οικογένεια Μπόμπολα, το οποίο εφόσον ασκηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της άμεσης συμμετοχής της στο 26,7218%. Με τη διαφορά ότι το call option για τις μετοχές της οικογενείας Μπόμπολα δεν λήγει άμεσα, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα αναγκαστικής ενεργοποίησής του ή παράτασής του πριν την 27η Ιανουαρίου.

Και βέβαια, με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τις όποιες κινήσεις των δύο διεκδικητών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, καθώς δεν αποκλείεται, όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη 27η Ιανουαρίου να δούμε μαζικές αγορές μετοχών. Εντούτοις, καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει το άμεσο ποσοστό της πάνω από το 33% και να κάνει δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στη Γενική Συνέλευση δεν θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερα «μπλοκ» μετόχων, μέσα από συμμαχίες και συμφωνίες, όμως αυτό θα πρόκειται για έμμεση στήριξη της μίας ή της άλλης πλευράς.
Όσο για τους υπόλοιπους «παίκτες», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων που κατέχουν ποσοστό στην Ελλάκτωρ φαίνεται να έχουν ήδη επιλέξει πλευρά ενώ μένει να αποκαλυφθεί και η στάση που θα κρατήσει ο εφοπλιστής κ. Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος κατέχει ποσοστό της τάξης του 5% στην Ελλάκτωρ. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο κ. Διαμαντίδης είχε ταχθεί υπέρ της πλευράς Καλλιτσάντση κατά τη διάρκεια του Change4Ellactor, όμως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν είναι δεδομένο ότι τώρα θα ταχθεί με την πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη.

Η μάχη των Διοικητικών Συμβουλίων

Παράλληλα, όσο πλησιάζουμε τη Γενική Συνέλευση οι δύο πλευρές αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους όσον αφορά τα σχέδιά τους για το μέλλον της εταιρείας. Η Reggeborgh Invest προηγείται στο μέτωπο αυτό, καθώς έχει καταθέσει ήδη την πρότασή της για τη διοίκηση.

Συγκεκριμένα, η Reggeborgh προτείνει για την θέση του προέδρου και μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ τον δικηγόρο και νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη. Για τη θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου προτείνει τον κ. Άρη Ξενόφο, μέχρι σήμερα εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν οι κ.κ. Δημήτριος Κονδύλης (Εκτελεστικό Μέλος), Κωνσταντίνος Τούμπουρος (Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος) και Αθηνά Χατζηπέτρου (Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος).

Στον αντίποδα, η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τα πρόσωπα που προτείνει ή αν συντάσσεται με το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο και εκτιμάται ότι ένας από τους λόγους που ζήτησε την 20μερη παράταση ήταν και αυτός.

Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στο CNN.gr ότι περιμένουν «δείγματα γραφής» για τα πρόσωπα που θα προτείνουν για τη στελέχωση της εταιρείας, τα οποία μπορούν να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος και αποφάσεων.

Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αναμένεται να παρουσιάσουν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τα σχέδιά τους για το μέλλον της εταιρείας, ανοίγοντας έτσι πλήρως τα χαρτιά τους για τη στρατηγική που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν προσεχώς.

Η Γενική Συνέλευση της REDS

Τέλος, ένα ακόμα ορόσημο που σχετίζεται με την Ελλάκτωρ είναι η Γενική Συνέλευση της θυγατρικής της REDS η οποία είναι προγραμματισμένη για την 22α Ιανουαρίου. Η Γενική Συνέλευση έχει μοναδικό θέμα την πώληση του ακινήτου της REDS στη Ρουμανία και είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 4 Ιανουαρίου. Αναβλήθηκε όμως ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ, όμως μετά την αναβολή της τελευταίας θα πραγματοποιηθεί τελικά πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μητρική εταιρεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της REDS υπέβαλλε ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος που εκπροσωπεί το 11,48% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας και μαζί με τη Reggeborgh Invest. και τον κ. Άγγελο Γιόκαρη, έχει υποβάλλει και το αίτημα για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Ελλάκτωρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ