ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έλληνες CEOs: Θα καλύψουμε ένα κομμάτι των απωλειών της πανδημίας

Έλληνες CEOs: Θα καλύψουμε ένα κομμάτι των απωλειών της πανδημίας
Το 13% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα καλύψουν το σύνολο των απωλειών τους. Unsplash

Αισιόδοξοι ότι οι επιχειρήσεις τους θα καλύψουν έστω και σε κάποιο βαθμό τις απώλειες τους κατά το 2020 εμφανίζονται έξι στους 10 Έλληνες CEOs.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιεί η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 13% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα καλύψουν το σύνολο των απωλειών τους, ποσοστό που αυξάνεται σε 16% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων, ενώ το 47% του συνόλου δηλώνουν ότι θα το επιτύχουν κατά ένα μέρος.

Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για τον βαθμό αποτελεσματικότητας της υποδομής των επιχειρήσεων στην υποστήριξη και ετοιμότητα για την συνέχιση των δραστηριοτήτων τους σε περίπτωση εμφάνισης έκτακτων γεγονότων όπως η πανδημία λόγω κορονοϊού.

Το 64% των CEOs δηλώνουν ότι ο βαθμός αποτελεσματικότητας των υποδομών που διαθέτουν είναι μέτριος, ποσοστό που αυξάνεται σε 73% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα τρείς στους 10 CEOs θεωρούν ότι ο βαθμός αποτελεσματικότητας είναι χαμηλός. Αντίθετα μικρό ποσοστό των CEOs, το 6% (ποσοστό που αυξάνεται σε 9% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών), πιστεύουν ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν σε υψηλό βαθμό υποδομές για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους σε περίπτωση εμφάνισης έκτακτων γεγονότων.

Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) παρουσίασε νέα άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που στηρίζονται στην αναμενόμενη μερική άρση της αναστολής δραστηριοτήτων και επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου υπό όρους και παράλληλα στην έναρξη των εμβολιασμών του πληθυσμού που θα οδηγήσει στην συρρίκνωση της εξάπλωσης της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό και σταδιακά στον περιορισμό της με επακόλουθο την επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο 27/12/2020 – 10/1/2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ