ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζημιές 2,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα το 2015

Ζημιές 2,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα το 2015

Ζημιές 2,6 δισ. ευρώ κατέγραψε το 2015 ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, λόγω υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Στο τέταρτο τρίμηνο 2015 η τράπεζα σημείωσε ζημίες ύψους 857 εκατ. ευρώ , αρνητικά επηρεαζόμενη από υψηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ύψους 671 εκατ. ευρώ και λοιπές απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 242 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν επιπρόσθετα από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 135 εκατ. ευρώ, τα οποία αντανακλούν κυρίως την πρόβλεψη για εθελουσία έξοδο (118 εκατ. ευρώ).

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε στο τέταρτο τρίμηνο 2015 ανάκαμψη των οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 10,1% στα 153 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 392 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο από 389 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, λόγω του μειωμένου κόστους και της βελτίωσης στη σύνθεση των καταθέσεων, καθώς και της χαμηλότερης έκθεσης στο μηχανισμό ELA. Η ρευστότητα της ΕΤΕ θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση της Finansbank που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2016

Τα εγχώρια λειτουργικά έξοδα για το 2015 ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ (-2,1% σε σχέση με το 2014). Στην Ελλάδα, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συνολικά κατά 43% από το 2009

Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 μετά την πληρωμή των CoCos ανήλθε στο 17,5%. Εξαιρουμένων των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και λαμβάνοντας υπόψη τις υπό ολοκλήρωση αποεπενδύσεις από την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, την NBGI και τη Finansbank, ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 17,5%. Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, o δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,8%

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 86 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο έναντι 406 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2016 στο χαρτοφυλάκιο λιανικής

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σημείωσε:

«Τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2015 αντανακλούν τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς στην ελληνική οικονομία. Τα τρία γεγονότα-ορόσημο που χαρακτήρισαν την πορεία του Ομίλου για το 2015 ήταν: τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η επακόλουθη επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, και η συμφωνηθείσα πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank).

»Τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης αντανακλούν τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της ΕΤΕ. Ο Όμιλος αύξησε το επίπεδο προβλέψεών του ώστε να καλύψει το έλλειμμα προβλέψεων και έχει πλέον αυξήσει τον δείκτη κάλυψης ληξιπρόθεσμων δανείων άνω των 90 ημερών από 60,2% το 2014 σε 76,8% το 2015.

»Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας πραγματοποιήθηκε κατόπιν μιας συντηρητικής προσέγγισης των μελλοντικών οικονομικών προοπτικών, και συνεπώς στο τέλος του έτους, η ΕΤΕ εμφάνισε δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET1 ύψους 22,7%, και 17.5% εξαιρουμένων των υπο αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την συμφωνία για πώληση της Finansbank. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η ΕΤΕ διατήρησε τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε ποσοστό 91% σε επίπεδο Ομίλου και σε 90% στην Ελλάδα, ενώ η χρηματοδότησή της από το Ευρωσύστημα περιορίστηκε σε ποσοστό 17% επί του ενεργητικού της.

»Η εξασφάλιση της πώλησης της Finansbank το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΤΕ προς τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τράπεζας να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Με επαρκείς προβλέψεις, ισχυρή την κεφαλαιακή βάση και πλεονεκτική θέση από πλευράς ρευστότητα, η ΕΤΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο για το 2016, οδηγώντας την ελληνική οικονομία στην προσπάθειά της να πετύχει έξοδο από την ύφεση, και εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και στη δημιουργία θετικών οργανικών αποτελεσμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ