SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lifebuoy: Το όνομα πίσω από το θρυλικό σαπούνι που έγινε συνώνυμο της υγιεινής

Lifebuoy: Το όνομα πίσω από το θρυλικό σαπούνι που έγινε συνώνυμο της υγιεινής

Την περίοδο που διανύουμε, η υγιεινή κυριαρχεί -δικαίως- στην καθημερινότητα και το λεξιλόγιό μας, αφού περιλαμβάνεται στην κορυφή της λίστας με τα βασικά μας «όπλα» στη «μάχη» ενάντια στην πανδημία.

Η αλήθεια είναι πως τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, επανέφεραν στο προσκήνιο έννοιες και λέξεις που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια και την καλύτερη προστασία μας και το Lifebuoy, συνιστά αναμφίβολα μία από αυτές. Το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, αρκεί να αναλογιστούμε ότι η εν λόγω λέξη, σημαίνει «σωσίβιο» αγγλιστί και εδώ και 127 χρόνια, έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με την καθαριότητα και την καλή υγιεινή.

Βλέπετε, το Lifebuoy αποτελεί από το 1894 μέχρι σήμερα, το όνομα ενός θρυλικού αντιβακτηριδιακού σαπουνιού, το οποίο στάθηκε αρωγός στις «μάχες» της ανθρωπότητας ενάντια σε κάποιες από τις πλέον επικίνδυνες πανδημίες και επιδημίες: Από την επιδημία της χολέρας στη βικτωριανή Αγγλία μέχρι την πανδημία της ισπανικής γρίπης.

Όπως τότε, λοιπόν, έτσι και σήμερα, το Lifebuoy, αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγιεινή των χεριών εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, προσφέροντας προηγμένη προστασία από βακτήρια και μικρόβια, μέσα από μία ευρεία γκάμα προϊόντων, τα οποία έρχονται επιτέλους στην Ελλάδα. Και το σίγουρο είναι πως η ιστορία του αξίζει σήμερα την προσοχή μας, περισσότερο από ποτέ.

Ένα όνομα με μεγάλη ιστορία

Η ονομασία του θρυλικού αυτού σαπουνιού ως «σωσίβιο» αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύστοχη και το σίγουρο είναι πως σήμερα, στην εποχή της πανδημίας του Covid-19, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι στράφηκαν ξανά στο Lifebuoy, προκειμένου να φροντίσουν καλύτερα την υγιεινή τους και συνεπώς, να εξασφαλίσουν την καλύτερη προστασία τους.

Πώς όμως ξεκίνησε η ιστορία του Lifebuoy; Πώς ένα σαπούνι που «γεννήθηκε» πριν από 127 χρόνια παραμένει μέχρι σήμερα συνώνυμο της καθαριότητας και της υγιεινής;

Όλα ξεκίνησαν το 1894, όταν ο Άγγλος εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα οικονομικά προσιτό σαπούνι με αντιβακτηριακές ιδιότητες, με βασική αποστολή να συμβάλει στη σωτηρία της ζωής των ανθρώπων της εποχής, που κινδύνευαν από την επιδημία της χολέρας και να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους» -και τα κατάφερε. Το Lifebuoy αποδείχθηκε όμως «σωσίβιο» για τους ανθρώπους και μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα, κατά την πανδημία της ισπανικής γρίπης. Και αυτό διότι τη δεκαετία του 1910-1920, οι άνθρωποί του είχαν μεριμνήσει να αναλάβουν την εκπαίδευση χιλιάδων οικογενειών στη σημασία της υγιεινής των χεριών -γεγονός που βρήκε πολύ κόσμο καλύτερα προετοιμασμένο στο ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης.

Από την πανδημία της ισπανικής γρίπης στην πανδημία του Covid-19

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι το όνομα και η ιστορία του Lifebuoy, έχουν επανέλθει τώρα στο προσκήνιο. Η ιστορία του συνιστά περίτρανη απόδειξη της σημασίας της υγιεινής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακόμη και εκείνοι οι οποίοι δεν γνώριζαν το brand, μαθαίνουν σήμερα με ενδιαφέρον για το πώς αποτέλεσε ουσιαστικά τη βάση της υγιεινής, σε κάποιες από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της ανθρωπότητας.

Η συμβολή του Lifebuoy όμως, δεν σταμάτησε τον περασμένο αιώνα. Διότι εκτός από το ότι σήμερα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στα brands υγιεινής, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη μεγάλη σημασία του πλυσίματος των χεριών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εκπαιδεύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Να αναφέρουμε απλώς ότι το Lifebuoy βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα «Help a Child Reach 5», το οποίο προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταφέρουν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα πέντε χρόνια ζωής -μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστούμε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών, όπως η διάρροια και η πνευμονία, δηλαδή ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσα από τη σωστή, καθημερινή υγιεινή.

Από το 1894 μέχρι σήμερα, λοιπόν, το Lifebuoy συνεχίζει να εκπληρώνει την αποστολή του δημιουργού του και να κάνει αυτό που η ίδια η ονομασία του αποκαλύπτει: Να αποτελεί «σωσίβιο» για την ανθρωπότητα. Το σίγουρο είναι πως εν έτει 2021, συνιστά έναν πολύτιμο «σύμμαχο» στη νέα μας πραγματικότητα, ενημερώνοντάς μας για την τεράστια σημασία της καθημερινής υγιεινής των χεριών. Όσο ασυνήθιστο και αν είναι το όνομά του συνεπώς, πρόκειται για ένα όνομα-θρύλο, έναν θρύλο με μία ιστορία 127 ετών, ένα προϊόν με αποστολή και όραμα που όπως έχει αποδειχθεί, αντέχει στο χρόνο.