ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Airbus: Καθαρή ζημιά 1,1 δισ. ευρώ το 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού

Airbus: Καθαρή ζημιά 1,1 δισ. ευρώ το 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού
AP Photo/Manuel Blondeau, file

Η Airbus ανακοίνωσε σήμερα καθαρή ζημιά 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2020, περιορίζοντας τις απώλειες παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τομέας των αερομεταφορών εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Ο μεγαλύτερος ευρωπαίος κατασκευαστής αεροσκαφών είδε τον τζίρο του να υποχωρεί κατά 29%, φτάνοντας στα 49,9 δισεκ. ευρώ.

Αυτό αντανακλά τη «δύσκολη αγορά», εκτιμά ο όμιλος, ο οποίος το 2020 παρέδωσε 566 αεροσκάφη, κατά ένα τρίτο λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Σε μια ένδειξη ότι ο όμιλος δεν αναμένει άμεση ανάκαμψη της αγοράς, η Airbus προβλέπει ότι το 2021 θα παραδώσει «τον ίδιο αριθμό εμπορικών αεροσκαφών με το 2020».

Χαρακτηριστικά, τoν περασμένο Απρίλιο η Airbus ανακοίνωσε ζημία χρήσης 481 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, από κέρδη 40 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς, τονίζοντας πως διαπιστώνει «ταχύτατα» τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον κύκλο εργασιών της.

Ο τζίρος της υπέστη μείωση 15,2% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, στα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που «αντανακλά το δύσκολο περιβάλλον που πλήττει την αγορά της εμπορικής αεροπορίας».

Το πρώτο τρίμηνο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία παρέδωσε 40 λιγότερα αεροσκάφη απ’ ό,τι την περασμένη χρονιά, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ