SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Merck: Στόχος μας νέες θεραπείες και ιατρικές τεχνολογίες για ασθενείς με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες

Merck: Στόχος μας νέες θεραπείες και ιατρικές τεχνολογίες για ασθενείς με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες

Η τεχνολογία και η πρόοδος της επιστήμης μας οδηγούν σε στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας με εξατομικευμένο χαρακτήρα, τονίζει μιλώντας στο CNN Greece, ο Francois Feig Head of Mid-Europe για τη Merck Healthcare, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη χώρα μας. «Εστιάζουμε τις προσπάθειές έρευνας και ανάπτυξής μας (R&D) σε νέες θεραπείες και ιατρικές τεχνολογίες για ασθενείς με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, ειδικά στους τομείς της Ανοσολογίας και της Ογκολογίας», επισημαίνει ο ίδιος.

Παράλληλα, δίνει έμφαση σε δύο πολύ ευχάριστες ειδήσεις για νέες θεραπείες που είναι πλέον διαθέσιμες στους ασθενείς και στην Ελλάδα. Πρόκειται για την αβελουμάμπη ως μονοθεραπεία για την θεραπεία συντήρησης πρώτης γραμμής για ενήλικες ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα (UC) χωρίς εξέλιξη έπειτα από χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα, αλλά και τα δισκία κλαδριβίνης, που πρόσφατα εντάχθηκαν στη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Η θετική στάση, η σαφής στόχευση, η ευελιξία και η ενεργητική προσέγγιση είναι οι άξονες γύρω από τους οποίος κινείται η Merck, όπως τονίζει στο CNNGreeceη SusanKing-Barnardo, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Merck Ελλάδας. «Η Merck θα συνεχίσει να προσδίδει αξία στις ζωές των ασθενών και στα συστήματα Υγείας και αυτό σημαίνει ότι θα φέρει νέα, πρωτοποριακά φάρμακα στους ασθενείς μέσω της γραμμής παραγωγής μας, μεγιστοποιώντας το υπάρχον χαρτοφυλάκιό μας και επεκτείνοντάς το στις αγορές», εκτιμά η ίδια, ενώ οFrançois επισημαίνει πως «οι Υγειονομικές Αρχές οφείλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου, ασθενο-κεντρικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο παράλληλα να επιβραβεύει τις προσπάθειες και τα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες».

«Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα επικρατεί μια ανισορροπία, καθώς οι ασθενείς αργούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, ενώ την ίδια ώρα ο ισχύων μηχανισμός clawback δεν είναι βιώσιμος» αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας σαφώς κατά μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του συστήματος στη χώρα μας.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Francois Feig και της Susan King-Barnardo, στο CNN Greece:

Ερώτηση 1: Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες για τη φαρμακοβιομηχανία σήμερα και στο μέλλον;

(François) Πριν απ’ όλα πρέπει να σημειώσουμε ότι η φαρμακοβιομηχανία ηγείται στην προσπάθεια ανακάλυψης και ανάπτυξης καινοτόμων νέων φαρμάκων. Το εμβόλιο για την COVID 19 είναι μια ακόμη απόδειξη. Συνεπώς, η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι να συμβάλουμε στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό θα επιτευχθεί με την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν τον μετασχηματισμό των ψηφιακών διαδικασιών, τη βελτίωση της διαχείρισης των ασθενών, την ανίχνευση και διάγνωση ασθενειών με πρωτοφανή ταχύτητα και ευστοχία και την ιατρική ακριβείας. Αυτή με τη σειρά της θα αλλάξει θεμελιωδώς την παροχή υπηρεσιών υγείας καθώς απομακρυνόμαστε από την προσέγγιση «μια συνταγή για όλους» και κατευθυνόμαστε προς στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας με εξατομικευμένο χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά, με δεδομένα τα κόστη και τους κινδύνους που συνοδεύουν την ανακάλυψη και την ανάπτυξη των φαρμάκων, μια σπουδαία πρόκληση συνιστά το να αποκτήσουν οι ασθενείς πρόσβαση σε αυτές τις νέες θεραπείες, καθώς για αυτούς ο χρόνος πραγματικά κρίσιμος. Από αυτήν την άποψη, οι Υγειονομικές Αρχές οφείλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου, ασθενο-κεντρικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο παράλληλα να επιβραβεύει τις προσπάθειες και τα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα επικρατεί μια ανισορροπία, καθώς οι ασθενείς αργούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, ενώ την ίδια ώρα ο ισχύων μηχανισμός clawback δεν είναι βιώσιμος.

***

Ερώτηση 2: Τι καινούργιο ετοιμάζει η Merck; Μήπως υπάρχουν καθόλου καλά νέα που να μπορείτε να αποκαλύψετε;

(François) Φιλοδοξία μας στον τομέα της Υγείας είναι να γίνουμε πρωτοπόροι στην εξειδικευμένη καινοτομία παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό εστιάζουμε τις προσπάθειές έρευνας και ανάπτυξής μας (R&D) σε νέες θεραπείες και ιατρικές τεχνολογίες για ασθενείς με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, ειδικά στους τομείς της Ανοσολογίας και της Ογκολογίας. Ως μια ζωηρή εταιρεία επιστήμης και τεχνολογίας, πιστεύουμε στις ευκαιρίες που γεννά η επιστήμη, στη δύναμη μετασχηματισμού που διαθέτει η τεχνολογία και στις άπειρες δυνατότητες αλλαγής της ζωής των ασθενών, των ερευνητών και των πελατών. Ενισχύουμε και εστιάζουμε συστηματικά και διαρκώς το χαρτοφυλάκιο καινοτόμου επιστήμης και τεχνολογίας στις θεραπευτικές κατηγορίες της Νευρολογίας, της Ογκολογίας, της Γονιμότητας, της Γενικής Ιατρικής και της Ενδοκρινολογίας.

Στην Ελλάδα, το 2021 σηματοδοτεί την 50η επέτειο της Merck. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την παρουσία μας στη χώρα και για τη δέσμευσή μας στην ελληνική αγορά.

***

Ερώτηση 3: Τα δισκία κλαδριβίνης πρόσφατα εντάχθηκαν στη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία της ΠΣ, κάτι που περιμένατε καιρό. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη Merck Ελλάδας;

(François) Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια από τις πιο κοινές νευρολογικές ασθένειες και η πρόσφατη ένταξη της θεραπείας μας στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τους Έλληνες ασθενείς και την πρόσβασή τους σε καινοτόμα νέα φάρμακα..

Σαν εταιρεία, τοποθετούμε τους ασθενείς μας στο επίκεντρο κάθε ενέργειάς μας και για αυτό το λόγο είμαστε περήφανοι που χάρη στις προσπάθειές μας προσφέρουμε στους ασθενείς και τους νευρολόγους μια καινοτόμο θεραπεία με απλοποιημένο δοσολογικό σχήμα και μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση της υποτροπιάζουσας ΠΣ υψηλής ενεργότητας, η οποία κάνει τη ζωή με τη νόσο αυτή ευκολότερη.

Αυτή η θεραπεία είναι διαθέσιμη στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες εδώ και 2 ή 3 χρόνια και τώρα θα διασφαλιστεί και η πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε ένα φάρμακο που θα συμβάλλει στην αποτελεσματική μείωση του φόρτου της νοσοκομειακής φροντίδας και επισκέψεων.

***

Ερώτηση 4: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για μια διοίκηση, στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της ελληνικής αγοράς;

(Susan) Μου έρχεται στο μυαλό μια φράση του Henry Ford: «Αν πάντα κάνεις αυτό που πάντα έκανες, τότε πάντα θα έχεις το αποτέλεσμα που πάντα είχες». Αυτό σημαίνει πως για να πετύχει ένας οργανισμός μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αναπτύξει δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να πορευτεί μέσα από την αλλαγή.

Κύρια βήματα αυτής της πορείας είναι:

Η θετική στάση - Ένα από τα πρώτα βήματα είναι να παραμένουμε ήρεμοι και θετικοί. Η αλλαγή μπορεί να μας αναστατώνει, την ίδια στιγμή όμως μπορεί να επιφέρει αυξημένη ευθύνη και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Η σαφής στόχευση – Δηλαδή η σωστή κατανόηση του τι θέλει να πετύχει ο οργανισμός μέσα από τη διαδικασία της αλλαγής.

Η ευελιξία - Όταν είμαστε σε θέση να εγκαταλείπουμε παλιές νοοτροπίες και να υιοθετούμε νέες, να εξοικειωνόμαστε με την αμφισημία της αλλαγής και να αναγνωρίζουμε την αξία που κρύβεται στις διαφορετικές προοπτικές, τότε αυξάνουμε τις πιθανότητες επιτυχίας μας.

Η ενεργητική προσέγγιση - Η εύρεση δηλαδή δράσεων που μπορούμε να υλοποιήσουμε, ακόμα κι αν μοιάζουν να μας ‘’ξεβολεύουν’’.

Οι πελάτες περιμένουν από έναν οργανισμό να προλαβαίνει τις ανάγκες τους. Πράγμα το οποίο με τη σειρά του σημαίνει διαρκή εξέλιξη.

Ερώτηση 5: Τι μας διδάσκει η στρατηγική καινοτομίας της Merck και ποιο είναι το δικό σας βασικό δίδαγμα;

(Susan) Το τοπίο στην Υγεία αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ· η ανατρεπτική καινοτομία από νέους παίκτες, η εξέλιξη του ρυθμιστικού πλαισίου και οι πιέσεις από την πλευρά του κόστους διαφαίνονται ξεκάθαρα, ωστόσο στη Merck, οδηγός της καινοτομίας είναι η περιέργεια. Σαν εταιρεία βοηθάμε τις ιδέες να αναπτυχθούν, επειδή 352 χρόνια καινοτομίας μας έχουν διδάξει πώς οι σπουδαίες ιδέες μπορούν να φέρουν την επιτυχία και να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό που έχω διδαχθεί είναι πως το να λαμβάνεις υπόψη σου διαφορετικές οπτικές είναι το κλειδί για την επιτυχία και είμαι περήφανη που προσεγγίζουμε την καινοτομία από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η οικοδόμηση βιώσιμων μελλοντικών επιχειρήσεων απαιτεί τον προσδιορισμό πεδίων καινοτομίας που ορίζουν μια στρατηγική κατεύθυνση και ενθαρρύνουν τους εργαζόμενούς μας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούμαστε να θέσουν ενεργά ως προτεραιότητα την καινοτομία.

Η Merck θα συνεχίσει να προσδίδει αξία στις ζωές των ασθενών και στα συστήματα Υγείας και αυτό σημαίνει ότι θα φέρει νέα, πρωτοποριακά φάρμακα στους ασθενείς μέσω της γραμμής παραγωγής μας, μεγιστοποιώντας το υπάρχον χαρτοφυλάκιό μας και επεκτείνοντάς το στις αγορές.

Ο Francois Feig είναι Head of Mid-Europe γιατη Merck Healthcare.

Εντάχθηκε στη Merck στο Βέλγιο το 1997 κι έπειτα από αρκετές θέσεις στο marketing στις θεραπευτικές κατηγορίες της ενδοκρινολογίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, έγινε μέλος του Globalteam in 2000. Έκτοτε, έχει αναλάβει θέσεις κομβικής σημασίας για την εταιρεία, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς με στρατηγικό ρόλο για το χαρτοφυλάκιο της Merck Healthcare

Η Susan King-Barnardo είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της MerckΕλλάδας από την 1 Ιανουαρίου 2020. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στη Merck το 2011 αναλαμβάνοντας μια σειρά από ρόλους στη Νότιο Αφρική. Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι το τέλος του 2019 βρισκόταν στη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Merck Σλοβενίας, ενώ τον Ιούνιο του 2018 στις αρμοδιότητές της προστέθηκε και ο αντίστοιχος ρόλος στη Merck Κροατίας.