ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η εταιρεία που ανακηρύσσεται κορυφαίος εργοδότης στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια!

Αυτή είναι η εταιρεία που ανακηρύσσεται κορυφαίος εργοδότης στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια!

Ο οργανισμός Top Employers Institute βραβεύει μέσα από πιστοποιήσεις τις εταιρείες οι οποίες έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στις ζωές των εργαζόμενων ανά τον κόσμο, εξασφαλίζοντας για εκείνους ένα υποδειγματικό και αισιόδοξο περιβάλλον εργασίας, με προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης.

Σίγουρα, λοιπόν, είναι απίστευτα αισιόδοξο το γεγονός ότι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και τα προϊόντα της οποίας βρίσκονται σε κάθε ελληνικό σπίτι, ανακηρύσσεται κορυφαίος εργοδότης σε Ελλάδα και Ευρώπη από το Top Employers Institute, τα τελευταία πέντε χρόνια: Ο λόγος για τη Lidl Ελλάς!

Βάζοντας την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων σε πρώτο πλάνο

Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία ώθησαν τον οργανισμό Top Employers Institute να ανακηρύξει τη Lidl Ελλάς ως Top Employer 2021 και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σίγουρα εξηγούν σε ένα σημαντικό βαθμό το γιατί.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, μέλημα της εταιρείας είναι να εξασφαλίζει τη σωματική και ψυχική υγεία και φυσικά, την ασφάλεια των εργαζόμενών της, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Να αναφέρουμε απλώς ότι διατηρεί ενεργή μία 24ωρη γραμμή υποστήριξης, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες έχει δώσει πάνω από έξι εκατ. ευρώ και στους 6.400 εργαζόμενούς της, υπό τη μορφή διατακτικών τροφίμων, ως επιπρόσθετες παροχές.

Ταυτόχρονα όμως, απέδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της, σε περιόδους κρίσεων, μέσα από τις δράσεις που ανέλαβε από την έναρξη κιόλας της πανδημίας. Ουσιαστικά, η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Lidl Ελλάς, προχώρησε άμεσα στο digitalization των HR διαδικασιών, ώστε να κάνει εφικτή, άμεση και αποτελεσματική την εξ αποστάσεως εργασία, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενών της και τη φροντίδα της ασφάλειάς τους. Όλα αυτά διατηρώντας σταθερούς τους μισθούς, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό σε συνθήκες αβεβαιότητας, που δημιουργεί σίγουρα ένα αίσθημα εργασιακής ασφάλειας.

Επενδύοντας σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο οι δράσεις που ανέλαβε η Lidl Ελλάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες την ανέδειξαν στον κορυφαίο εργοδότη σε Ελλάδα και Ευρώπη για το 2021. Η εταιρεία έχει λάβει, άλλωστε, την ίδια κορυφαία πιστοποίηση από το Top Employers Institute, άλλες τέσσερις χρονιές και δη, συνεχόμενες!

Το γεγονός ότι ο διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός εντόπισε και βράβευσε φέτος πάνω από 1.600 κορυφαίους εργοδότες σε 120 χώρες και η Lidl Ελλάς κατάφερε να ξεχωρίσει, σίγουρα εξηγεί πολλά. Η υποστήριξη προς τους εργαζόμενούς της, οι αμοιβές, οι παροχές, η εταιρική της κουλτούρα, η περαιτέρω διαμόρφωση ενός ασφαλούς και αισιόδοξου περιβάλλοντος εργασίας, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης, εξέλιξης και ανάπτυξης και φυσικά, η αναγνώριση της απόδοσης με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες εταιρείες σε Ελλάδα και Ευρώπη στις μέρες μας.

Τα παραδείγματα είναι σίγουρα πολλά, όπως το γεγονός ότι όλες οι ομάδες των εργαζόμενων στη Lidl Ελλάς έχουν στη διάθεσή τους πολύτιμα εργαλεία και ευκαιρίες: Από online συστήματα εκπαίδευσης στα καταστήματα και τις αποθήκες, μέχρι προγράμματα ανάπτυξης ηγετών νέας γενιάς και πρόσβαση στην πλατφόρμα του LinkedIn Learning. Επενδύοντας δε στην εξέλιξη των εργαζόμενών της, η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Lidl Ελλάς όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα προσφέρει περισσότερο από ένα εκατ. ευρώ στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζόμενων και πάνω από τέσσερα εκατ. ευρώ σε προγράμματα και δράσεις ευημερίας για εκείνους.

Ατενίζοντας το «αύριο» με γνώμονα τον εργαζόμενο

Με ποιον τρόπο, λοιπόν, σκοπεύει να διατηρήσει η Lidl Ελλάς τον τίτλο του Κορυφαίου Εργοδότη τα χρόνια που θα ακολουθήσουν;

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε πως η εταιρεία ετοιμάζει νέες προσλήψεις σε μία πληθώρα θέσεων εργασίας σε καταστήματα, logistics centers και γραφεία. Στόχος αυτής της κίνησης είναι, φυσικά, το να ενδυναμώσει περισσότερο την παρουσία της στην ελληνική αγορά λιανεμπορίου. Ωστόσο, το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το ότι θα διατηρήσει σταθερούς στο ακέραιο τους μισθούς των εργαζόμενών της, οι οποίοι βρίσκονται άλλωστε σε επίπεδα άνω του μέσου όρου της αγοράς.

Η Lidl Ελλάς δεν θα μείνει όμως μόνο εκεί, αλλά θα πάει και ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας τη διαφορά σε ό,τι αφορά στην εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα του σήμερα. Διότι δύο βασικές της προτεραιότητες για το 2021 είναι τα θέματα του Diversity and Inclusion και της διττής εκπαίδευσης.

Ουσιαστικά, η εταιρεία επιθυμεί να προσφέρει ίσες ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης σε κάθε εργαζόμενο. Έτσι, ενώ στη Lidl Ελλάς υπάρχουν σήμερα 40% γυναίκες σε επίπεδο μελών της διοίκησης και 66% γυναίκες στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, με ίσο μισθό με τους άνδρες συναδέλφους τους σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, η εταιρεία εστιάζει τώρα στην περαιτέρω ενδυνάμωση των γυναικών στελεχών της και την ενίσχυση των δυνατοτήτων εξέλιξής τους. Μεταξύ άλλων δε, ετοιμάζει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνιστά το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης για απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο στόχο έχει τη στήριξη των νέων ανθρώπων, ώστε να ενταχθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην αγορά εργασίας, εξασφαλίζοντας υψηλές απολαβές και γρήγορη εξέλιξη.

Αυτά είναι τα στοιχεία που σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employers Institute, δημιουργούν το προφίλ του κορυφαίου εργοδότη εν έτει 2021. Εμείς, ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δούμε ακόμη περισσότερες εταιρείες στη χώρα μας να ακολουθούν το παράδειγμα της Lidl Ελλάς και να κάνουν την ευημερία, την εξέλιξη και την ασφάλεια των εργαζόμενών τους πρωταρχικά τους μελήματα, αναπτύσσοντας παράλληλα μία εταιρική κουλτούρα που φέρνει τον εργαζόμενο σε πρώτο πλάνο.

Το σίγουρο είναι πως οι πρωτοβουλίες της Lidl Ελλάς για την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της και την ευημερία του, συνιστούν το ζητούμενο για κάθε εργαζόμενο σήμερα, ειδικότερα σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε τους τελευταίους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ