Σχέδιο για κοινές εταιρείες ΔΕΗ - ιδιωτών
Κοινές εταιρείες ΔΕΗ με ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προβλέπει το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση μονάδων.Η πρωτοβουλία που ανήκει στην ελληνική πλευρά, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ενέργειας, σχετίζεται με τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% έως το 2020.
Στο πρώτο κοινό σχήμα θα εισφέρουν η μεν ΔΕΗ τουλάχιστον δύο μονάδες (μία λιγνιτική, τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και τουλάχιστον μία υδροηλεκτρική), ο δε ιδιώτης επενδυτής υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενδεχομένως και κάποια κεφάλαια.
Το μοντέλο προβλέπει ότι ο ιδιώτης θα έχει το πάνω χέρι στη μεικτή αυτή εταιρεία, δηλαδή μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο τουλάχιστον 51%, ενώ η ΔΕΗ θα περιοριστεί σε ρόλο «παθητικού μετόχου».Δηλαδή δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρείας, ούτε δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της, παρά θα κατέχει ένα μερίδιο το πολύ έως 49%, δίχως να αποκλείεται αυτό τελικά να είναι και μικρότερο.
Ανάλογα με την αποτίμηση των μονάδων που θα εισφέρει η ΔΕΗ στο νέο σχήμα, τόσο θα είναι και το ποσοστό της. Αν αυτές αξίζουν για παράδειγμα 30% επί του συνόλου των παγίων που θα απαρτίζουν τη νέα εταιρεία, αυτό θα είναι και το μερίδιό της.
Στήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας - Διπλωματικές πρωτοβουλίες
07:31
Τι απαντά το Μαξίμου για τον κατώτατο μισθό: «Λελογισμένες ενέργειες σε περιβάλλον αβεβαιότητας»
07:29
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την αποστολή ακόμη 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
07:27
Εντείνονται τα σενάρια για χερσαία επιχείρηση στο Ιράν - Οι ΗΠΑ στέλνουν 10.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή - Βομβαρδισμοί σε Ισραήλ και Κόλπο
07:19