ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η γυναικεία απασχόληση στη νέα πραγματικότητα – Ποια τα στοιχεία που αξίζει να εξετάσουμε

Η γυναικεία απασχόληση στη νέα πραγματικότητα – Ποια τα στοιχεία που αξίζει να εξετάσουμε

Η πανδημία του Covid-19 έφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές, σε μία σειρά από τομείς της ζωής μας, μεταξύ των οποίων και τον τομέα της απασχόλησης. Φαίνεται όμως, πως σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, τα πράγματα ήταν -και είναι- περισσότερο δύσκολα τους τελευταίους μήνες.

Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας από την έναρξη της πανδημίας, η γυναικεία απασχόληση έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα στην εποχή του κορωνοϊού. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΟΒΕ αναφορικά με την ανεργία των γυναικών την περίοδο της πανδημίας -σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- είναι αναμφίβολα αποκαλυπτικά. Να αναφέρουμε απλώς ότι όπως παρατηρήθηκε, το Α’ τρίμηνο του 2020, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ήταν κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (19,3% έναντι 13,7%) -αν και παρουσιάστηκε μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και στα δύο φύλα. Όσον αφορά στο Β’ τρίμηνο του ίδιου έτους, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ήταν 5,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (19,9% έναντι 14,1 %), με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να τονίζει πως συνολικά, έχοντας σαν σημείο αναφοράς τον περασμένο Μάρτιο, φαίνεται πως η γυναικεία ανεργία επηρεάστηκε αρνητικά. Για την ακρίβεια, όσον αφορά στη γυναικεία απασχόληση, η ανεργία αυξήθηκε τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και σε σχέση με τους άνδρες.

Για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στη γυναικεία απασχόληση προειδοποίησε και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ), αφού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε, οι γυναίκες βίωσαν πιο έντονα την κοινωνική και οικονομική απομόνωση, ενώ είναι πιο πιθανό να χάσουν την δουλεία τους έναντι των ανδρών, στη μετά Covid εποχή. Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, δείχνει πως τον περασμένο Μάιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 17% από το 15,7% τον Απρίλιο, με τα ποσοστά στους άντρες να παρουσιάζουν αύξηση κατά 0,2% (από 13,1% σε 13,4%), ενώ στις γυναίκες να ανεβαίνουν κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα στο 21,8% από το 18,8%.

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις και το πλήγμα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και στον τομέα της μερικής απασχόλησης στη νέα πραγματικότητα φαίνεται πως είναι επίσης ευρύ, με βάση στοιχεία της Eurostat. Και αυτό διότι πολλές είναι οι γυναίκες οι οποίες αναγκάζονται να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το διάβασμα και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Σε ό,τι αφορά δε στη φροντίδα των ηλικιωμένων, φαίνεται πως οι γυναίκες έχουν επωμιστεί και αυτή την ευθύνη, με το ποσοστό εδώ να φτάνει το 22% για τις γυναίκες και το 6% για τους άνδρες.

Πολλά είναι επίσης τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πανδημία αποτελεί εμπόδιο και για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΓΕ, οι γυναίκες επιχειρηματίες, αποτελούν τα μεγαλύτερα οικονομικά θύματα της πανδημίας, αφού είδαν να συρρικνώνεται ή ακόμη και να μηδενίζεται το εισόδημά τους, με πολλές να οδηγούνται τώρα στον μη-ενεργό εργασιακά πληθυσμό. Οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως το 2019, το 54% του συνόλου των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων ήταν άνδρες και το 46% γυναίκες, αλλά από την αρχή της πανδημίας, άρχισε να καταγράφεται πτώση σε αυτούς τους αριθμούς, εις βάρος των γυναικών επιχειρηματιών.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, καμία χώρα στον κόσμο δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών έως το 2030. Όλα αυτά ενώ οι υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας, επηρεάζουν κατά τρόπο δυσανάλογο τις γυναίκες και τα κορίτσια. Για την ακρίβεια, το ποσοστό των γυναικών που χάνουν τη δουλειά τους εν μέσω πανδημίας είναι 1,8 φορές μεγαλύτερο από εκείνο των ανδρών.

Τα καλά νέα είναι, πάντως, πως η προώθηση της ισότητας των φύλων περιλαμβάνεται στα σχέδια εξωτερικής δράσης της ΕΕ, για την περίοδο 2021-2025. Μέσα από ένα πλαίσιο πολιτικής που βασίζεται σε πέντε πυλώνες δράσης, η ΕΕ θέλει τώρα να δημιουργήσει έναν κόσμο, στον οποίο όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα αυτοπραγμάτωσης. Αυτός είναι ο λόγος που καλεί τώρα τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη να δώσουν το καλό παράδειγμα, αναλαμβάνοντας παράλληλα δράσεις και ξεκινώντας προγράμματα, στην πορεία προς την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Από την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών και από την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση στην προώθηση της ισότιμης συμμετοχής και της ισότιμης ανάληψης ηγετικών θέσεων. Θέτοντας τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανάκαμψης, η ΕΕ επιθυμεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κόσμου με ισότητα των φύλων. Για να συμβεί αυτό όμως, ειδικότερα έπειτα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και στο κομμάτι της γυναικείας απασχόλησης, είναι σημαντικό να γίνουμε όλοι μας μέρος αυτής της προσπάθειας.