ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα κάνουμε τη γυναικεία ενδυνάμωση μέρος της καθημερινότητάς μας

Πώς θα κάνουμε τη γυναικεία ενδυνάμωση μέρος της καθημερινότητάς μας

Ένας από τους λόγους που η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για κάθε γυναίκα, δεν είναι μόνο η «πολύτιμη» ιστορική της αξίας, αλλά το γεγονός πως κάτω από αυτή την ημερομηνία, συσπειρώνονται όλες οι γυναίκες του κόσμου διεκδικώντας ένα καλύτερο και ισότιμο αύριο. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως για να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό, δεν αρκεί να τον θυμόμαστε μόνο επετειακά, αλλά να διαμορφώσουμε με τέτοιον τρόπο την καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να μας κατευθύνουν σταδιακά σε ένα μέλλον στο οποίο η έμφυλη ισότητα, δεν θα αποτελεί πλέον μία ουτοπία, αλλά μία πραγματικότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί οφείλουμε όλες να πάρουμε θέση, με τον δικό μας τρόπο, σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Διότι εμείς είμαστε εκείνες που μέσα από τις πράξεις μας, θα γίνουμε ένα ισχυρό στήριγμα για κάθε γυναίκα που μας χρειάζεται, αντλώντας συγχρόνως δύναμη και έμπνευση από εκείνη, για να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στις διακρίσεις και την ανισότητα, μέχρι να τις εξαλείψουμε.

Άλλωστε, αυτό είναι που πρεσβεύει και ο ιδιαίτερα διαδεδομένος όρος «γυναικεία ενδυνάμωση», σύμφωνα με τον οποίο, μαζί έχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε αυτή τη «μάχη». Πώς θα τα καταφέρουμε; Ακολουθώντας τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω και δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για εμάς, τη φίλη, τη συνάδελφο, την κόρη ή τη μητέρα μας.

Αλλάζουμε πρώτα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμάς

Το πρώτο βήμα για να καταφέρουμε να κάνουμε τη γυναικεία ενδυνάμωση αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Ουσιαστικά, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στους άλλους, αντανακλά το πώς αισθανόμαστε εμείς για αυτόν. Συνεπώς, επισημαίνοντας συνεχώς τις αδυναμίες μας, αντί να εστιάζουμε στα προτερήματα και τις ικανότητες που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε, βάζουμε και άλλες γυναίκες στη διαδικασία να κοιτάξουν και να σκεφτούν τον εαυτό τους με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, μιλώντας θετικά και στρέφοντας την προσοχή σε όσα μας κάνουν περήφανες, όχι μόνο θα αποκτήσουμε μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας, αλλά θα παρακινήσουμε και άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Καταρρίπτουμε τον διαχρονικό μύθο του «γυναικείου ανταγωνισμού»

Η αλήθεια είναι πως ο επαγγελματικός χώρος είναι μία «αρένα» για κάθε εργαζόμενη γυναίκα, στην οποία οφείλει καθημερινά να διεκδικεί τον ρόλο και τη θέση της. Τα πράγματα γίνονται περισσότερο πολύπλοκα όταν, εκτός από τις υποχρεώσεις, μία γυναίκα χρειάζεται να αντιμετωπίσει τους συναδέλφους, οι οποίοι αμφισβητούν την προαγωγή, τις επιτυχίες και τις ικανότητές της. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όταν βρισκόμαστε ενώπιον μίας τέτοιας συζήτησης, να υποστηρίξουμε τη συνάδελφο που δέχεται τα «πυρά» των υπόλοιπων συναδέλφων και αν δεν έχουμε έναν καλό λόγο για να αντιστρέψουμε τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, καλύτερα να μην συμμετέχουμε καθόλου στην κουβέντα. Είναι ο πιο απλός τρόπος για να καταρρίψουμε τον μύθο του «γυναικείου ανταγωνισμού» μετατρέποντάς τον σε «γυναικεία ενδυνάμωση».

Παραμένουμε ενημερωμένες γύρω από τα ζητήματα έμφυλης ισότητας

Όσο παραμένουμε ενημερωμένες σχετικά με τα περιστατικά που αφορούν την έμφυλη ισότητα, είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζουμε τα «κακώς» κείμενα» της εποχής, αλλά και τις διεκδικήσεις μας. Αυτό βέβαια, δεν αφορά μόνο στα περιστατικά που λαμβάνουν χώρο στην Ελλάδα, αλλά και εκείνα που προκύπτουν στον υπόλοιπο κόσμο. Όσο επιμένουμε να στρέφουμε την προσοχή μας στην ουσία των γεγονότων και να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες μας, θα είμαστε σε θέση διακρίνουμε πιο καθαρά τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται και αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που μας αφορούν.

Τέλος, έχει σημασία να θυμόμαστε πως οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, συνιστούν ένα κομμάτι της καθημερινότητας μέσα από το οποίο μπορούμε να κατακτήσουμε τη γυναικεία ενδυνάμωση. Και το πιο πολύτιμο «εργαλείο» που διαθέτουμε σε αυτή την προσπάθεια, είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργούμε με τις γυναίκες που μας περιβάλλουν. Διότι το να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της φίλης ή της συναδέλφου μας, είναι βασική προϋπόθεση για να είμαστε σίγουρες πως όταν αισθανθεί την ανάγκη να μοιραστεί ένα προσωπικό ζήτημα, θα αναζητήσει την παρουσία και τη βοήθειά μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε και εμείς το ίδιο, αν βρεθούμε στη θέση της.