SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς το Dove αναζητεί και προβάλλει εδώ και χρόνια την ουσία της αληθινής γυναικείας ομορφιάς

Πώς το Dove αναζητεί και προβάλλει εδώ και χρόνια την ουσία της αληθινής γυναικείας ομορφιάς

«Είμαστε περήφανες για το σώμα μας, για το πνεύμα μας, για το μέσα μας, για την ταυτότητά μας. Είμαστε δυνατές, είμαστε μαζί. Μαζί έχουμε δύναμη».

Αν η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μπορούσε να έχει ένα επιπλέον ξεχωριστό μήνυμα, τότε αυτό θα αφορούσε αναμφίβολα στη μεγάλη δύναμη που έχουν όλες οι γυναίκες, όταν ενώνουν τις φωνές τους. Για τη Διονυσία Σιμάτου, Senior Brand Manager του Dove, αυτό αξίζει να είναι το κεντρικό μήνυμα για τον εορτασμό της ξεχωριστής αυτής ημέρας, ένα μήνυμα το οποίο αντανακλά πλήρως το ίδιο το μότο του ιστορικού brand που δημιουργήθηκε για να προσφέρει ανώτερη φροντίδα σε όλους: Το Μαζί #ΕΧΟΥΜΕΔΥΝΑΜΗ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021, το CNN Greece μίλησε με την κυρία Σιμάτου για τη σημασία της κατάργησης των στερεότυπων ομορφιάς, τις επιλογές που μπορούν να ενισχύσουν σήμερα την ενδυνάμωση των γυναικών, την αξία του να προβάλλονται καθημερινά αληθινές γυναίκες, με αληθινές «ατέλειες» και φυσικά, για τις σημαντικές δράσεις του Dove για τη στήριξη των γυναικών, που έχουν «κεντρίσει» το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Διότι καταργώντας τις τυποποιημένες απόψεις σχετικά με τα στερεότυπα γύρω από τη γυναικεία ομορφιά και το γυναικείο σώμα, το Dove έχει καταφέρει να πρεσβεύει σήμερα την αξία της αυθεντικότητας, μετατρέποντας καθημερινά την ομορφιά σε πηγή δύναμης και όχι άγχους για τις γυναίκες.

Πώς το Dove στηρίζει όμως τη γυναικεία ενδυνάμωση; Ποιο είναι το πραγματικό νόημα του μηνύματος «μαζί έχουμε δύναμη»; Πώς η κατάργηση των στερεότυπων ομορφιάς συμβάλλει στην ενδυνάμωση των γυναικών; Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπει ένα τέλος στις τυποποιημένες απόψεις γύρω από το γυναικείο σώμα; Η Senior Brand Manager του Dove, Διονυσία Σιμάτου, δίνει τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Με ποιον τρόπο το Dove στηρίζει τη γυναικεία ενδυνάμωση εν γένει;

Στο Dove θέλουμε να κάνουμε τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να αισθάνονται όμορφα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τις ίδιες. Με άλλα λόγια, αποστολή μας είναι να φωτίσουμε την ουσία της ομορφιάς, που πρέπει να είναι για κάθε γυναίκα μια θετική εμπειρία -και όχι μια πηγή άγχους και περιθωριοποίησης. Και αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από προγράμματα και δράσεις που εκπαιδεύουν τα νέα κορίτσια -και όχι μόνο αυτά- στην αξία της αυτοεκτίμησης και βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι ο δικός τους κόσμος, θα είναι απαλλαγμένος από ανούσια πρότυπα ομορφιάς, στερεότυπα και πιέσεις. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος που δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας, γι’ αυτό και πρεσβεύουμε τη συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και ιδιώτες, ώστε όλοι μαζί να φέρουμε αυτή την αλλαγή.

Τι σημαίνει για εσάς το μότο «μαζί έχουμε δύναμη»;

Η φράση αυτή αποτελείται στη βάση της από δύο πολύ σημαντικές λέξεις, τη λέξη «μαζί» και τη λέξη «δύναμη». «Μαζί» γιατί στον αγώνα αυτόν καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Η προσπάθεια είναι συλλογική, ακριβώς για να ενώσει χιλιάδες φωνές που μαζί μπορούν να ακουστούν ακόμη πιο δυνατά, πιο καθαρά, πιο έντονα. Και αυτή είναι η «δύναμή» μας.

Πόσο σημαντική είναι η κατάργηση των στερεότυπων ομορφιάς για την ενδυνάμωση των γυναικών;

Οι λογαριασμοί στα social media είναι γεμάτοι με IG stories, φωτογραφίες φιλτραρισμένες, αψεγάδιαστες, που στόχο έχουν να τραβήξουν την προσοχή. Αντιπροσωπεύουν όμως την αλήθεια μας αυτές οι εικόνες; Μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας; Με το σώμα μας; Με τη δική μας εικόνα; Εδώ και αρκετά χρόνια το Dove αναζητεί την ουσία της ομορφιάς πέρα από παγιωμένες πεποιθήσεις και κατεστημένα. Εκεί όπου συναντάμε αληθινές γυναίκες, με αληθινές «ατέλειες», που κρύβουν μέσα τους τη δύναμη της αναγέννησης, της αλλαγής και της αγάπης για τον εαυτό τους και τους άλλους. Γυναίκες αυθεντικές, που γιορτάζουν κάθε μέρα γιατί είναι μοναδικές. Γυναίκες που τους αξίζει να νιώθουν όμορφα, συνειδητοποιώντας τη μαγεία που πηγάζει από μέσα τους και τις κάνει να λάμπουν.

Ποιες είναι κάποιες από τις πλέον σημαντικές δράσεις του Dove για τη στήριξη των γυναικών;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές δράσεις από το Dove που αφορούν στη στήριξη των γυναικών. Μακριά από τα στερεότυπα, το Dove προωθεί την αξία της αυθεντικότητας, μεταμορφώνοντας την έννοια της ομορφιάς από πηγή άγχους, σε πηγή δύναμης. Αποστολή του είναι να εκπροσωπεί τις γυναίκες -ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα της επιδερμίδας τους, τις σεξουαλικές επιλογές και προτιμήσεις τους- όπως είναι στην πραγματική ζωή, με ρεαλιστικά πρότυπα και εμπνέοντας την επόμενη γενιά γυναικών να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Μια από τις πρόσφατες δράσεις μας σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η καμπάνια #ΔειξτεΜας, όπου καλέσαμε γυναίκες να ανεβάσουν τη δική τους φωτογραφία στα social media, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη online βιβλιοθήκη φωτογραφιών στον κόσμο, από γυναίκες για γυναίκες, προβάλλοντας την αληθινή ομορφιά, χωρίς αποκλεισμούς.

Πώς το γεγονός ότι το Dove έφερε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια αληθινές γυναίκες, με αληθινές «ατέλειες», έκανε τη διαφορά;

Το Dove είναι από τα λίγα brands που μίλησαν πρώτα για αληθινή ομορφιά με αληθινές «ατέλειες». Σε όλες μας τις καμπάνιες πρωταγωνιστούν γυναίκες που έχουν τολμήσει κι έχουν σπάσει τα στερεότυπα της ομορφιάς, προβάλλοντας τη δική τους αλήθεια, τη δική τους αληθινή «ατέλεια». Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όλο και περισσότερες γυναίκες προβάλλουν τον «αληθινό», αφιλτράριστο εαυτό τους, με θάρρος, φωνή και αυτοπεποίθηση. Το Dove είναι δίπλα τους και τις υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια -και φυσικά, θα συνεχίσει να το κάνει.

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να καταργήσουμε τα στερεότυπα που επικρατούν μέχρι σήμερα για τις γυναίκες;

Δυστυχώς, όσα βήματα και αν έχουν γίνει, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι τα στερεότυπα για τις γυναίκες και την ομορφιά τους, ανήκουν στο παρελθόν. Στο Dove θεωρούμε πως πολλά πράγματα ξεκινούν από την εκπαίδευση, η οποία είναι αποφασιστικός πυλώνας για την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης από μικρή ηλικία. Τα μέσα ενημέρωσης και το πώς προβάλλουν την ομορφιά παίζουν σημαντικό ρόλο ως πρότυπα -περισσότερο ή λιγότερο θετικά. Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα «φίλτρα ομορφιάς» και η ψηφιακή εικόνα μπορούν εύκολα να «τραυματίσουν» την αυτοπεποίθηση κι αυτοεκτίμηση. Το περιβάλλον και η οικογένεια θα πρέπει να συμβάλουν στην απομυθοποίηση των στερεότυπων και την εξιδανίκευση της ατομικότητας. Θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που θα αγαπάμε κάθε «ατέλειά» μας και που αυτό που θα μετράει δεν θα είναι η εμφάνιση, αλλά οι πράξεις και ο χαρακτήρας μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Φέτος το μήνυμα είναι πιο δυνατό από κάθε άλλη χρονιά. Τα μέσα έχουν κατακλυστεί με ιστορίες γυναικών με δυνατή φωνή που καταφέρνουν να ακουστούν περισσότερο από ποτέ. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Είμαστε περήφανες για το σώμα μας, για το πνεύμα μας, για το μέσα μας, για την ταυτότητά μας. Είμαστε δυνατές, είμαστε μαζί. Μαζί έχουμε δύναμη.

Μέσα από την κατάργηση των στερεότυπων ομορφιάς, την εκπαίδευση των κοριτσιών και των νέων γυναικών σε ό,τι αφορά στην αξία της αυτοεκτίμησης και φέρνοντας στο προσκήνιο αληθινές γυναίκες με αληθινές «ατέλειες», το Dove μετατρέπει το γυναικείο σώμα και την αυθεντική ομορφιά σε πηγές δύναμης για τις γυναίκες. Και μέσα από την προβολή ρεαλιστικών προτύπων και μένοντας μακριά από τυποποιημένες απόψεις για το γυναικείο σώμα, κάνει την ενδυνάμωση των γυναικών πραγματικότητα, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αναλογιστούν πως μαζί έχουν τη δύναμη να προβάλλουν τον «αληθινό» τους εαυτό τους, με θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Dove #ΕχουμεΔυναμη

Βρείτε περισσότερα για τις δράσεις του Dove στο https://www.dove.com/gr