ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την AMK των 60 εκατ. ευρώ

Aegean: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την AMK των 60 εκατ. ευρώ

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Aegean, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη  η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών από σήμερα.

Αναλυτικά, οι μέτοχοι της Aegean έδωσαν «το πράσινο φως» για τα τρία θέματα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Αυτά ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η έκδοση warrants της εταιρείας, που θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου μετά την αύξηση και θα διατεθούν στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας.

Έτσι, με την αύξηση αλλά και την έκδοση των warrants η Aegan θα μπορεί να λάβει την κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Γερογιάννης η κρατική ενίσχυση αυτή είναι αναγκαία καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση εν καιρώ ειρήνης. Σε απόλυτους αριθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο τo 2020 έκλεισε με ζημιές 118,5 δισ. δολαρίων για τον κλάδο, ενώ όπως φαίνεται και το 2021 θα είναι μια ζημιογόνα χρονιά.

Αντίστοιχα στην περίπτωση της Aegean οι ζημιές του 2020 αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ προ φόρων και μετά φόρων στα επίπεδα των 230 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια του κύκλου εργασιών προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.


Ως προς το μέλλον του κλάδου, ο κ. Γερογιάννης τόνισε πως η αρχή της ανάκαμψης για τις αερομεταφορές αναμένεται εντός του 2021 και η ομαλοποίηση εντός του 2022.

Ειδικά για την Aegean με την κεφαλαιακή ενίσχυση των 180 εκατ. ευρώ -τα 120 εκατ. ευρώ από το κράτος και τα 60 εκατ. ευρώ από τους μετόχους- «θα διασφαλίσουμε την επάνοδο της εταιρείας σε μια πορεία ανάπτυξης με το πού το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Βασιλάκης: Η εταιρεία είναι ισχυρή και άντεξε

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «Λαμβάνουμε για πρώτη φορά μία σημαντική στήριξη από το ελληνικό κράτος, που έχει ήδη στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις με οριζόντια μέτρα, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, και κάνει και κάτι ειδικό, όπως έχει συμβεί σε πολλά κράτη της Ευρώπης».

Για να προσθέσει πως «η εταιρεία είναι ισχυρή και άντεξε ένα χρόνο μόνο με τα οριζόντια μέτρα. Η ισχυρή κεφαλαιακή της βάση της επέτρεψε να προχωρήσει χωρίς ειδική ενίσχυση, ενώ τεράστιες εταιρείες στην Ευρώπη χρειάστηκαν ενίσχυση μήνες πριν».

Μάλιστα χαρακτήρισε αυτό που κάνει το δημόσιο ως μια επένδυση στην αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού και της οικονομίας. Και αυτό έχει φανεί από την πορεία της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ