ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει τα χαρτιά της η Τράπεζα Πειραιώς – Το capital plan και η ΑΜΚ

Ανοίγει τα χαρτιά της η Τράπεζα Πειραιώς – Το capital plan και η ΑΜΚ
INTIME NEWS

Ζήτημα ωρών είναι η αποκάλυψη των επόμενων βημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς σήμερα στις 6μμ η διοίκησή της θα παρουσιάσει το capital plan και τον οδικό χάρτη για την επανιδιωτικοποίησή της.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της τράπεζας, δίνοντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όσο και σε σχέση με τις εκδόσεις ομολόγων αλλά και τις νέες τιτλοποιήσεις NPE’s.

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα παρουσιάσει το capital plan το οποίο περιλαμβάνει:

  • Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δις. ευρώ
  • Έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ
  • Την πώληση του κλάδου των POS έναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ
  • Μια συνθετική τιτλοποίηση ύψους 500 εκατ.
  • Το swap ομολόγων που έγινε με τον ΟΔΔΗΧ με κέρδος 220 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, με την Τράπεζα Πειραιώς να δίνει λεπτομέρειες σε σχέση με τον επόμενο γύρο τιτλοποιήσεων αξιοποιώντας τον Ηρακλή ΙΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των τιτλοποιήσεων θα κυμανθεί ανάμεσα στα 10 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας ότι η τράπεζα θα φέρει τον δείκτη NPE’s σε μονοψήφιο επίπεδο, πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Ο συνδυασμός των παραπάνω ενεργειών πηγαίνει την Τράπεζα Πειραιώς στην επόμενη ημέρα, καθώς όχι μόνο μειώνεται η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και ενισχύεται σημαντικά ο ισολογισμός της τράπεζας, αφήνοντας πίσω το «βαρίδι» των κόκκινων δανείων.

Το χρονοδιάγραμμα

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στον οδικό χάρτη, μια βδομάδα μετά τις σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται το «πράσινο φως» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου θα συνεδριάσει εκτάκτως το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Πειραιώς ώστε να δώσει την έγκρισή του για την αύξηση.

Εφόσον αυτό εξασφαλισθεί, η Τράπεζα Πειραιώς θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση μέσα στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου ώστε να πάρει την έγκριση των μετόχων.

Κάτι που θεωρείται δεδομένο καθώς σήμερα το ΤΧΣ έχει ποσοστό άνω του 60% στην Τράπεζα Πειραιώς.

Έτσι, περί τα μέσα Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα και η Τράπεζα Πειραιώς να περάσει στην επόμενη σελίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ