ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Πειραιώς, το project Sunrise και η επόμενη ημέρα των τραπεζών

Η Πειραιώς, το project Sunrise και η επόμενη ημέρα των τραπεζών
O Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Γυρίζει σελίδα» το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς η χθεσινή ανακοίνωση του project Sunrise από την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα του κλάδου.

Η μείωση των NPE’s σε μονοψήφιο επίπεδο, οι νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων αλλά και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου -σε συνδυασμό με την μείωση των ποσοστών του ΤΧΣ- φέρνουν την Τράπεζα Πειραιώς σε νέα φάση, γιατρεύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ασθένειες του παρελθόντος. Και έτσι, αφαιρούν ένα μεγάλο «βαρίδι» από ολόκληρο τον κλάδο, με τις τράπεζες να εστιάζονται στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι να ενισχύσουν με ρευστότητα την οικονομία.

Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι αναλυτές αλλά και οι επενδυτές, με τη μετοχή της τράπεζας να καταγράφει κέρδη άνω του 25% στο ταμπλό, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.

Έτσι, οι συνδυαστικές κινήσεις που σχεδιάζει εντός του έτους η Πειραιώς αλλάζουν το τοπίο, καθώς εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες για την επόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα μέσα στο 2021 το σχέδιο Surise προβλέπει:

  • Επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης NPEs του Ομίλου Πειραιώς μέσω της τιτλοποίησης και της επακόλουθης αποαναγνώρισης NPEs με συνολική εκτιμώμενη μεικτή λογιστική αξία έως και €19 δισ.
  • Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους €1,0 δισ.
  • Έκδοση χρεογράφων Additional Tier 1 ύψους €0,6 δισ. από την Πειραιώς Financial Holdings
  • Επιπρόσθετες ενέργειες άντλησης κεφαλαίων, όπως: (i) πραγματοποίηση κερδών από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 (ii) απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας merchant acquiring της Τράπεζας και (iii) την αγορά πιστωτικής προστασίας σε χαρτοφυλάκια επιλεγμένων εξυπηρετούμενων δανείων (συνθετική τιτλοποίηση).

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 7 Απριλίου 2021 ώστε να εγκρίνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να διεξαχθεί μέσω βιβλίου προσφορών σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Έτσι, η τράπεζα θα επανιδιωτικοποιηθεί με το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πέφτει ακόμη και κάτω από το 30% έναντι 60,4% σήμερα.

Σημείο αναφοράς για όλο τον κλάδο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Project Sunrise αποτελεί σημείο αναφοράς ευρύτερα για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς με αυτό κλείνει ο κύκλος των αντίστοιχων δράσεων που έχουν κάνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των NPL’s/NPE’s και την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Ένας κύκλος που είχε ανοίξει η Eurobank με την Alpha Bank να ακολουθεί, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα. Έτσι, αξιοποιώντας τα προγράμματα Ηρακλής Ι και Ηρακλής ΙΙ αλλά και με μια σειρά από κινήσεις για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση (εκδόσεις ομολόγων, swaps, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) οι εγχώριες τράπεζες επιδιώκουν και καταφέρνουν να αφήσουν πίσω τους τα μεγαλύτερα βαρίδια του παρελθόντος, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας και της επόμενης ημέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ