ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Goldman Sachs: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν εξαντλητικό ωράριο και «απάνθρωπη» μεταχείριση

Goldman Sachs: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν εξαντλητικό ωράριο και «απάνθρωπη» μεταχείριση
AP Photo/Mark Lennihan, File

Έκκληση για βελτίωση των συνθηκών εργασίας απευθύνουν οι πρωτοετείς τραπεζίτες του επενδυτικού κολοσσού της Goldman Sachs, προειδοποιώντας ακόμη και με παραίτηση.

Δεκατρείς νέοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση υποστηρίζουν ότι εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 95 ώρες την εβδομάδα, κοιμούνται μόλις πέντε ώρες ημερησίως και υφίστανται εργασιακή εκμετάλλευση.

Η πλειοψηφία μάλιστα υποστηρίζει ότι η ψυχική τους υγεία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται στην επενδυτική τράπεζα.

Οι νέοι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν εντός έξι μηνών δεν αλλάξει η κατάσταση, με το ωράριό τους να μειώνεται στις 80 ώρες την εβδομάδα, θα αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα μίας έρευνας που διεξήχθη μεταξύ μιας αυτό-επιλεγμένης ομάδας πρωτοετών αναλυτών, τα οποία παρουσιάστηκαν στη διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας.

Η έρευνα αυτή διέρρευσε μέσα στην εβδομάδα στα κοινωνικά μέσα ενώ την έφερε στη δημοσιότητα και το Bloomberg.

«Υπήρχε μία εποχή που δεν έτρωγα, δεν έκανα μπάνιο ή οτιδήποτε άλλο εκτός από το να δουλεύω από το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα», αφηγείται ένας αναλυτής.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποί μας είναι πολύ απασχολημένοι, επειδή οι επιχειρήσεις είναι δύσκολη και οι ρυθμοί βρίσκονται σε ιστορικά επίπεδα», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωσή της.

«Μετά από ένα χρόνο πανδημία, είναι λογικό ο κόσμος να είναι αρκετά στρεσαρισμένος και γι' αυτό ακούμε τις ανησυχίες τους και λαμβάνουμε πολλές πρωτοβουλίες για να τις αντιμετωπίσουμε».

Όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το απαιτητικό ωράριο έβλαψε τις σχέσεις τους με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Περίπου τα τρία τέταρτα των αναλυτών δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης στο χώρο εργασίας και είτε έχουν ζητήσει είτε σκέφτονται να ζητήσουν βοήθεια για ζητήματα ψυχικής υγείας.

«Το σώμα μου πονάει φυσικά όλη την ώρα και ψυχικά είμαι σε μια πολύ σκοτεινή κατάσταση», έγραψε ένας αναλυτής στην έρευνα.

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές είπαν ότι αισθάνθηκαν πιέσεις από «μη ρεαλιστικές προθεσμίες» και έχουν αγνοηθεί σε συναντήσεις.

Η έκθεση των εργαζομένων παραθέτει προτάσεις προς τη διοίκηση για να διορθώσει την κατάσταση.

«Για να κάνουμε το καλύτερο για τη δουλειά μας και τους πελάτες της εταιρείας, πρέπει να ξεκουραστούμε και να απαλλαγούμε από τον φόρτο μιας ανυπέρβλητης ποσότητας εργασιακής ροής», ανέφερε η ομάδα.

Παρόλο που οι τράπεζες της Wall Street, και ειδικότερα της Goldman, είναι γνωστές για τους υψηλούς μισθούς και τα ακόμη υψηλότερα μπόνους, αυτό δεν ισχύει πάντα για τους αναλυτές του πρώτου έτους - το κατώτατο σημείο της τροφικής αλυσίδας στον οικονομικό κόσμο.

Ένας εκπρόσωπος της Goldman αρνήθηκε να σχολιάσει τη μισθολογική κλίμακα.

Μια έκθεση του Business Insider πέρυσι εκτιμά ότι οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας της Goldman και άλλων κορυφαίων εταιρειών μπορούν να αναμένουν βασικό μισθό περίπου 91.000 δολάρια τον χρόνο.

Τα παράπονα στην έρευνα έρχονται σε αντίθεση με την πιο χαλαρή εικόνα που έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν οι τράπεζες της Wall Street τα τελευταία χρόνια. Αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις πιο... κουλ εικόνες των εταιρειών τεχνολογίας της Σίλικον Βάλει, έχουν χαλαρώσει τους επίσημους κώδικες ένδυσης και γραβάτας και επεκτείνουν τις πολιτικές οικογενειακής άδειας.

Η Goldman επιδίωξε επίσης να προστατεύσει το Σαββατοκύριακο των κατώτερων τραπεζιτών με έναν «κανόνα του Σαββάτου» που υποχρεώνει τους αναλυτές να είναι εκτός γραφείου από τις 9 μ.μ. της Παρασκευής έως τις 9 π.μ. της Κυριακής, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις.

(Αυτός ο κανόνας, σύμφωνα με τους αναλυτές στην έρευνα, δεν τηρείται πάντα)

Goldman Sachs analysts say they work 95-hour weeks and endure 'inhumane' treatment, by Allison Morrow, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ