ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η νέα πρόταση Μπάκου-Καϋμενάκη και η σκληρή απάντηση της Reggeborgh

Ελλάκτωρ: Η νέα πρόταση Μπάκου-Καϋμενάκη και η σκληρή απάντηση της Reggeborgh

Νέα πρόταση για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ, στην οποία κάνουν λόγο για επέκτασή του στα 11 μέλη και συμμετοχή προσώπων ευρύτερης αποδοχής έκαναν με ανοικτή επιστολή τους στον τύπο οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης.

Στην πρόταση αυτή ζητούν από την πλευρά της Reggeborgh να προσέλθει σε διάλογο πριν την Παρασκευή 26 Μαρτίου ώστε να έχουν καταλήξει ενόψει της νέας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου.

Από την πλευρά τους, κύκλοι της Reggeborgh ανέφεραν στο CNN Greece πως αυτοί που έφεραν την εταιρεία σε αυτή την κατάσταση το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να μείνουν εκτός ώστε να μην δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Αντίστοιχα, σχολιάζοντας τι μέλλει γενέσθαι, τόνισαν με νόημα ότι στη Γενική Συνέλευση ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Σημειώνεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση καλείται να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ που έχει προτείνει η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τη θυγατρική της, ΑΚΤΩΡ.

Για το θέμα αυτό στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η στάση των δύο εφοπλιστών, αλλά σύμφωνα με κύκλους της Greenhill, της εταιρείας των Μπάκου-Καϋμενάκη, πιθανότατα εφόσον υπάρξει συμφωνία για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, θα υπάρχει και συμφωνία σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου. Επίσης στο κείμενο δεν αναφέρονται όροι όσον αφορά τα πρόσωπα που θα αποτελούν το προτεινόμενο ΔΣ.

Το πλήρες κείμενο της «ανοικτής επιστολής» της Greenhill Investment Limited είναι το ακόλουθο:

«Ως βασικοί μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μιας μεγάλης εταιρείας, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, σε δεκάδες χώρες, έχουμε ευθύνη όχι μόνον για τα κεφάλαια που έχουμε επενδύσει αλλά και ευρύτερα για την πορεία και την συμβολή της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Έχουμε ήδη εξαντλήσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και αισθανόμαστε την ανάγκη να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό για μια πρωτοβουλία συναίνεσης που απευθύνουμε προς τους άλλους δύο μεγάλους μετόχους.

Παρακολουθούμε με ανησυχία την κατάσταση στην οποία έχει εμπλακεί η εταιρεία και καλούμε ανοικτά, ως βασικοί μέτοχοι τους δύο μεγάλους μετόχους μειοψηφίας Reggeborgh Invest B.V. και Λ. Μπόμπολα, να προσέλθουν σε διάλογο πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Παρασκευής 26 Μαρτίου οπότε και θα προτείνουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), προκειμένου να συμφωνήσουμε σε κοινή λύση.

Πιστεύουμε στην ανάγκη διεύρυνσης του Δ.Σ. ώστε να γίνει 11μελές και κυρίως να έχει συμμορφωθεί με τα κριτήρια καταλληλότητας που ορίζουν η νομοθεσία και οι ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

Η πρότασή μας διασφαλίζει την ανάδειξη Διοικητικού Συμβούλιου που θα συγκεντρώνει την μέγιστη δυνατή συναίνεση που είναι αναγκαία ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας εκφράζει και τις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των μετόχων της εταιρίας που προσβλέπουν στην δυναμική αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ