ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακτωρ: Ζητά παράταση ενός μήνα για το διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού

Ακτωρ: Ζητά παράταση ενός μήνα για το διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού

Αίτημα παράτασης κατά ένα μήνα του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό αναμένεται να καταθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ εντός της ημέρας η Άκτωρ.

Αίτημα παράτασης κατά ένα μήνα του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό αναμένεται να καταθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ εντός της ημέρας η Άκτωρ.

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα στο διαγωνισμό, καθώς οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό αναμένονταν να κατατεθούν την 1η Απριλίου.

Εντούτοις, η Άκτωρ ζητά την παράταση του ενός μηνός καθώς ενημερώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από την καναδική εταιρεία Roadis, η οποία αποτελούσε κοινό σχήμα με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, ότι δεν θα συμμετάσχει.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πως οι πιθανοί διεκδικητές της σύμβασης οφείλουν να ενημερώσουν για τυχόν αλλαγές στη σύνθεση του σχήματος διεκδίκησης τουλάχιστον ένα μήνα πριν την οριστική ημερομηνία υποβολής προσφορών άρα υπό αυτές τις συνθήκες -και αν δεν υπάρξει παράταση- ο όμιλος Ελλάκτωρ θα τεθεί εκτός διαδικασίας. Στην αντίθετη περίπτωση, αν το αίτημα γίνει δεκτό, η Άκτωρ αναμένεται να κατέβει αυτόνομα στο διαγωνισμό.

Όπως είχαν αναφέρει πηγές του Ομίλου Ελλάκτωρ στο CNN, η αδυναμία της Roadis οφείλεται σε προβλήματα που αντιμετωπίσει καθώς συμμετέχει σε έργα αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων παγκοσμίων, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω πανδημίας.

Μάλιστα, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας είχαν τονίζει πως η αιφνιδιαστική αποχώρηση της Roadis, ο μόνος λόγος για τον οποίο η κοινοπραξία δεν θα μπορούσε συμμετάσχει στο διαγωνισμό. «Θέλαμε να κατέβουμε, γνωρίζουμε το έργο μέτρο προς μέτρο, αλλά με βάση τους όρους του διαγωνισμού δεν υπήρχε περιθώριο να αλλάξουμε συμπαίκτη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» τόνισαν χαρακτηριστικά, γεγονός που οδήγησε και στο αίτημα παράτασης προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, εφόσον κατατεθεί εντός της ημέρας το αίτημα προς το ΤΑΙΠΕΔ, το διοικητικό του συμβούλιο θα συνεδριάσει, πιθανότατα τη Δευτέρα ή την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά.

Από εκεί και πέρα βέβαια, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και σε δικαστικό μέτωπο. Αφενός ο όμιλος Ελλάκτωρ αναμένεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να μην κατατεθούν προσφορές πριν την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ ενώ αφετέρου οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι εκτιμάται ότι θα κάνουν προσφυγές έναντι της αίτησης παράτασης.

Σημειώνεται ότι πέρα του Ομίλου Ελλάκτωρ στο διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχουν αφενός η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη γαλλική EGIS GROUP και από την άλλη, η κοινοπραξία «VINCI - MYTILINEOS - ΑΒΑΞ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ