ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραβίας: Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν

Καραβίας: Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν
O διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επισήμανση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μεταίχμιο και πως ο υπ' αριθμόν ένας στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας μιλώντας σήμερα στο Forum του Προγράμματος Επιχειρηματικών Αποστολών «Go In Athens» με θέμα «Προϋποθέσεις ενίσχυσης εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας».

Το «Go in Athens» που διοργανώνει η Eurobank στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Τράπεζας, Go International συγκεντρώνει συμμετοχές από 11 χώρες του εξωτερικού και περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς. Το Forum ξεκίνησε σήμερα με εκδήλωση με επίσημο ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η διοργάνωση του Go In Athens, συμπεριλαμβάνεται σε μία σειρά από ενέργειες μεγάλης κλίμακας με επίκεντρο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη του Go International που αποτέλεσε από το 2009 μία από τις πρωτοβουλίες του σημερινού Προέδρου της Eurobank, Νίκου Καραμούζη με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας ανέφερε πως προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας είναι η πλήρης εξομάλυνση του οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα από την ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατόν, της αξιολόγησης. «Στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος και η καθυστέρηση μπορεί να σωρεύσει νέα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να το καταστήσει βιώσιμο, οι φορολογικές αλλαγές δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν συνεχώς συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους μη συνεργαζόμενους δανειολήπτες, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συνεπείς πελάτες δυσανάλογα βάρη και να μην δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε πως στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι επιβεβλημένο μέσω συγχωνεύσεων που θα ενθαρρύνει το τραπεζικό σύστημα ως βασικός πιστωτής βιώσιμων αλλά προβληματικών εταιρειών, να επιτευχθεί η δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν από ισχυρότερη θέση στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών. «Η Eurobank θα υποστηρίξει, με συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών του κλάδου τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε σχετικά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας στην ομιλία του σημείωσε μεταξή άλλων πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, την προβολή της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές. «Μέσα στο 2016, προγραμματίζουμε σειρά επιχειρηματικών αποστολών και έχουν ήδη οριστεί τα χρονικά διαστήματα πραγματοποίησης για την Ιορδανία, Τυνησία, Ινδία, Σουηδία, Σερβία, Ν. Κορέα και αναμένονται λεπτομέρειες για Σαουδική Αραβία, Κένυα, Ρουμανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ιράν και ΝΑ Ασία», απεκάλυψε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ