ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γραμμάτης - CEO Douleutaras: Ξεκινήσαμε επί capital controls, σήμερα ανοίγουμε φτερά για εξωτερικό

Γραμμάτης - CEO Douleutaras: Ξεκινήσαμε επί capital controls, σήμερα ανοίγουμε φτερά για εξωτερικό

Με «όπλο» ένα διαφορετικό και καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο που είναι περισσότερο δίκαιο για τους επαγγελματίες αλλά και την εμπειρία που έχει αποκομίσει έχοντας κάνει το ξεκίνημα του εν μέσω των capital controls του 2015, το Douleutaras ετοιμάζεται πλέον για την επέκταση στο εξωτερικό.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε περίοδο αναζήτησης της χώρας που θα δραστηριοποιηθούμε αλλά θα έχουμε ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2021» αναφέρει στο CNN Greece ο Ανδρέας Γραμμάτης, εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος του Douleutaras, της πλατφόρμας που ψηφιοποίησε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες βρίσκουν τεχνίτες για εργασίες στο σπίτι τους.

Ο κ. Γραμμάτης δεν κρύβει ότι ο στόχος είναι κάποια μεγάλη χώρα της Ευρώπης και δείχνει αισιόδοξος ότι το Douleutaras θα τα καταφέρει και εκτός συνόρων. Αν και εκτός συνόρων θα χρησιμοποιηθεί μία άλλη εμπορική ονομασία, το EasyHero, καθώς το Douleutaras μπορεί να είναι ένα όνομα που έχει κάποια σημασία για τους Έλληνες καταναλωτές αλλά δύσκολα θα κάνει αίσθηση σε εκείνους σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Το όνομα πάντως άρεσε εξαρχής στον κ. Γραμμάτη, ο οποίος το πρωτοχρησιμοποίησε μαζί με μία ομάδα φίλων του το 2012 όταν ξεκίνησαν ένα blog μέσω του οποίου προσπαθούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους να βρουν επαγγελματίες τεχνίτες. Και το 2015 ήρθε η ώρα να ξεκινήσει και η πλατφόρμα. «Η αρχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς ξεκινήσαμε λίγο πριν τεθούν σε ισχύ τα capital controls» θυμάται ο κ. Γραμμάτης.

H ομάδα του Douleutaras όμως, το «πάλεψε», εντόπισε τους επαγγελματίες, προσέλκυσε και πελάτες και παράλληλα βρήκε και την απαραίτητη χρηματοδότηση. Η συνολική χρηματοδότηση για το Douleutaras έχει φθάσει στα 6,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου γύρου ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, όπου βασικός συμμετέχων είναι η Olympia Group, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας.

Η σημασία της ομάδας

Ένα από τα μεγάλα ατού της συγκεκριμένης scale up εταιρείας είναι η ομάδα της. Κάτι που αποδείχθηκε το 2018 όταν σε μία δύσκολη φάση η ομάδα πήρε την απόφαση για αλλαγή του μοντέλου χρέωσης και βρήκε τη στήριξη των μέχρι τότε επενδυτών. «Το μοντέλο είναι πλέον πιο δίκαιο για τους επαγγελματίες» επισημαίνει ο κ. Γραμμάτης, καθώς οι επαγγελματίες πέραν από μία μικρή συνδρομή πληρώνουν στο Douleutaras προμήθεια μόνο εφόσον πάρουν μία εργασία και την ολοκληρώσουν. «Υπάρχει βέβαια το ρίσκο ο επαγγελματίας να μη σου δηλώσει ότι ολοκλήρωσε μία εργασία» σημειώνει ο ιδρυτής του Douleutaras. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα προκειμένου να προτείνει επαγγελματίες στους καταναλωτές λαμβάνει υπόψιν δεδομένα όπως είναι οι αξιολογήσεις των εργασιών και ο αριθμός αυτών που έχει ολοκληρωθεί. Η αλλαγή του μοντέλου είχε ως αποτέλεσμα η δημοτικότητα της πλατφόρμας να ενισχυθεί σημαντικά και πλέον το Douleutaras είναι μία επιχείρηση με θετικό πρόσημο στην κερδοφορία του. Το οικοσύστημα του Douleutaras αριθμεί σήμερα πάνω από 3.700 επιλεγμένους επαγγελματίες από όλο το φάσμα εργασιών για το σπίτι, ενώ έχει ήδη συγκεντρώσει 75.000 αξιολογήσεις χρηστών. Έχει ως τώρα διαχειριστεί 880.000 αιτήματα χρηστών και έχει ξεπεράσει τις 275.000 εκτελεσμένες εργασίες σε 6 πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επέκταση στο εξωτερικό

Η διεθνής επέκταση έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από την Κύπρο όπου τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

«Πραγματικά δεν περιμέναμε ότι θα υπήρχε τέτοια αποδοχή στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι βοηθάει και η γλώσσα αλλά έχουμε φθάσει να αυξάνουμε τα έσοδα μας με ρυθμό 30% από μήνα σε μήνα τώρα που είμαστε σχετικά στην αρχή της δραστηριοποίησης» αναφέρει ο κ. Γραμμάτης.

Βέβαια, ο πραγματικός στόχος του Douleutaras είναι η δραστηριοποίηση σε μία μεγάλη αγορά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που προχώρησε στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, με τη συμμετοχή του ομίλου Olympia να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αναφορικά με τις συνέργειες που μπορεί να προσφέρει. «Η συνεργασία μας με τον όμιλο Olympia είναι εξαιρετική και πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει πολύ στους στόχους μας» σημειώνει ο κ. Γραμμάτης.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, το πρώτο είναι το μοντέλο που είναι πιο δίκαιο για τους επαγγελματίες και αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα προτιμήσουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της EasyHero, όπως θα είναι η ονομασία της. Το δεύτερο είναι η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα με αποτέλεσμα ο αλγόριθμος να προτείνει σε πραγματικό χρόνο τους διαθέσιμους και αξιόπιστους επαγγελματίες ανά περιοχή. Και επιπλέον υπάρχει και η «ψηφιακή βοηθός» που υποστηρίζει τους επαγγελματίες στην καθημερινότητά τους, μία δυνατότητα που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερη δημοφιλή στους επαγγελματίες.

Η μέχρι τώρα πετυχημένη πορεία αλλά και τα σχέδια επέκτασης έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι 40 εργαζόμενοι στο τέλος του 2019 έχουν φθάσει πλέον τους 60 και το 2021 είναι πολύ πιθανό να έχει φθάσει τους 70, χωρίς, μάλιστα, να υπολογίζονται οι προσλήψεις που θα απαιτηθούν για το άνοιγμα του γραφείου στην όποια χώρα επιλεγεί για το πρώτο στάδιο της επέκτασης στο εξωτερικό. Αν και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια καθώς τα πλάνα που υπάρχουν είναι πολλά και αφορούν την επέκταση τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων με νέες συνεργασίες και συνέργειες.